Analyse longruns: Red Bull en Racing Point blinken uit, Mercedes ploetert Formule 1

Analyse longruns: Red Bull en Racing Point blinken uit, Mercedes ploetert

Door Harry Verolme 10 juli 2020 | 20:59


Eén week geleden was Mercedes nog duidelijk de snelste op de Red Bull Ring, maar dit Grand Prix-weekend is de situatie totaal anders. Na de vrijdagsessies lijkt Mercedes enigszins moeite te hebben snelheid te vinden, terwijl Red Bull Racing en zelfs Racing Point behoorlijk sterk lijken.

Hoewel de Duitse renstal het voordeel nog niet helemaal uit handen geeft, zijn de rollen in een week tijd omgedraaid. Want waar Red Bull en Racing Point op vrijdag verbeterden ten opzichte van vorige week, gaf Mercedes juist tijd uit handen.

Mercedes en Red Bull werken eigen programma af

Aan het einde van de eerste vrije trainingen voor de Grand Prix van Stiermarken is er een duidelijk verschil te bemerken tussen de twee topteams Mercedes en Red Bull. Op de zachtste compound waren Lewis Hamilton en met name Valtteri Bottas aanzienlijk sneller dan Red Bull-coureurs Max Verstappen en Alexander Albon. Laatstgenoemde reed bijvoorbeeld een gemiddelde rondetijd van 1:10.147, terwijl Bottas en Hamilton respectievelijk tot 1.09.493 en 1:09.645 kwamen.

Maar Red Bull reed 's ochtends, toen het koeler was, op de zachte band. Mercedes deed de racesimulaties op zacht juist in de middag, waardoor de coureurs sneller waren. Racing Point-coureurs Sergio Perez en Lance Stroll lijken eveneens competitief. Beide heren reden over een periode van tenminste elf ronden een gemiddelde tijd van 1:09.7 op de zachte band. Daarmee zit de Mercedes-kopie van 2019 dichtbij het fabrieksteam.

Dat Sebastian Vettel zich lekkerder voelt in zijn geüpdatete Ferrari blijkt wel; de viervoudig kampioen reed gemiddeld de op een na snelste rondetijd op zacht, alhoewel zijn run maar vier ronden duurde. Echter was Carlos Sainz in zijn McLaren gemiddeld alsnog het snelste dankzij een tijd van 1:08.974.

Red Bull dankzij Verstappen snelste op medium

Op de mediumband is het Red Bull dat aan kop gaat. Verstappen reed in de middag een serie ronden die hem gemiddeld de snelste tijd bezorgden. De Nederlander noteerde na een run van negen ronden een gemiddelde tijd van 1:09.192, waarmee hij ongeveer twee tienden los was van Ferrari-coureur Charles Leclerc, die de tweede tijd pakte.

Dat Ferrari beter lijkt te gaan dan een week geleden, wordt bevestigd door Vettel. Ook op de medium compound komt de Duitser namelijk goed mee. Zijn gemiddelde rondetijd van 1:09.642 is goed voor de vierde positie in de analyse van Auto, Motor und Sport. Vettel moet daarmee wel Perez voor zich dulden, die op zijn beurt twee tienden sneller was dan de Ferrari-coureur.

Mede vanwege het weer en het feit dat Mercedes in de ochtendsessie, waar het op medium reed, vooral probeerde de trillingsproblemen te onderzoeken, konden Hamilton en Bottas geen representatieve tijden neerzetten. Reken daarbij dat het op zaterdag hoogstwaarschijnlijk flink zal regenen, en de kans is groot dat de race op zondag redelijk onvoorspelbaar zal uitpakken. (Foto: Red Bull Content Pool)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws