IJzersterke Verstappen wint GP 70-jarig bestaan na strategisch hoogstandje Formule 1

IJzersterke Verstappen wint GP 70-jarig bestaan na strategisch hoogstandje

Door Gino Haverkamp 09 augustus 2020 | 16:34


De Grand Prix van het 70-jarig Bestaan is gewonnen door Max Verstappen. De Nederlander wist met een knappe strategie de Mercedessen zoek te rijden. Met warme weer werd het Waterloo van Mercedes, zij wisten uiteindelijk niet te tippen aan de pace van Red Bull. Hamilton eindigde op P2 en Bottas op P3. Kevin Magnussen zou de enige uitvaller zijn in de race.

Verstappen reed door een knappe kwalificatie een andere race dan de rest. Hij begon op de harde band, waardoor hij ten opzichte van de top tien een aanzienlijk nadeel had. Toch kwam hij meteen goed weg en wist meteen de derde positie te pakken. Daarmee viel de droom van Hulkenberg, om op de derde positie te eindigen, al vroeg in duigen. Hij zou zevende eindigen in de race.

De Ferrari’s hadden overigens een bijzonder zwakke start. Direct na de start was er een kleine gele-vlag geworpen, hij zou van het circuit zijn gedrukt in de eerste ronde. Hij spinde in de eerste bocht en kon opnieuw beginnen. Ook Charles Leclerc kwam absoluut niet lekker weg, hij verloor eveneens twee posities bij de start. Uiteindelijk bleek Leclerc wel een bijzonder goede race te rijden, met een eenstopper wist hij uiteindelijk zich omhoog te knokken tot de vierde positie.

Strategisch steekspel tussen Mercedes en Red Bull

Meteen kon het strategische steekspel beginnen. Al snel weet Verstappen uiteindelijk de pace te rijden van Mercedes. Na zes ronden krijgt Bottas al te horen dat de banden al op een kritiek punt zaten. Banden sparen werd funest voor de Mercedessen. En Verstappen kwam in de openingsfase snel dichtbij.

Albon opende de eerste pitstop-fase. Na 7 ronden dook hij de pits in voor de harde band, om zo lang mogelijk door te kunnen. Daarna volgt Gasly en de rest van het veld. Uiteindelijk rijdt Albon lang in de punten, maar aanhaken bij de top vier lukte hem deze race eveneens niet. Hij rijdt roemloos in het middenveld, maar zorgt wel voor mooie inhaalacties op Ocon en Norris. Uiteindelijk wist Albon zichzelf naar de vijfde positie te rijden.

Duwen en trekken tussen Magnussen en Latifi in de beginfase van de race leidt voor de Deen uiteindelijk tot een penalty. De Deen plaatste een aanval in Stowe, maar bij het terugkomen op het circuit na een inhaal-actie beukte Magnussen tegen de banden van de Canadees, wat hem een penalty opleverde.

Verstappen gaat voor winst

Vanaf de eerste pitstop is duidelijk dat Verstappen voor winst gaat. De Red Bull blijkt nog steeds zuinig op de banden, terwijl de Mercedessen duidelijk moeite hebben met slijtage. Dat werkt duidelijk in het voordeel van Verstappen die de beide Mercedessen helemaal zoek rijdt.

Uiteindelijk stopt ook Hamilton in de eindfase van de race. Terwijl Mercedes eerst hoopte op een eenstopper. Het bleek onmogelijk. In rondje 42 stopt Hamilton voor de harde band. Hij valt daarmee terug naar de vierde positie. Hij zal dus met Leclerc moeten knokken voor het podium. Uiteindelijk verschalkt Hamilton Leclerc in rondje 46 met een inhaalactie op Stowe. Verstappen neemt tien ronden voor het einde van de race de leiding over. Die zou hij niet meer laten gaan. Hij won de race met een fantastische strategie. (Bron: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Live 15:10 uur | Race Grand Prix van het Zeventigjarig bestaan

Live

Laden ..
Klik hier om de laatste updates te ontvangen!

Hamilton P2, Hulkenberg P7

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas vullen het podium aan. Nico Hulkenberg is uiteindelijk zevende geworden.

VERSTAPPEN WINT!

Wat een race. Max Verstappen wint de race op Silverstone!

Albon naar P5

Met nog twee ronden te gaan pakt Alexander Albon de vijfde plek. Leclerc rijdt vierde, met daarvoor de twee Mercedes-coureurs.

Nog drie ronden te gaan

Nog drie ronden te gaan, terwijl Verstappen comfortabel aan de leiding gaat. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton strijden om P2. 

Nog zes ronden te gaan

Nog zes ronden te gaan en Max Verstappen is dicht bij zijn negende overwinning uit zijn Formule 1-carrière. Het gat naar Bottas is vier seconden, Hamilton rijdt op tien seconden afstand. 

Magnussen valt uit

Kevin Magnussen heet de eerste uitvaller deze race. De Deen reed al achteraan. Het is onduidelijk wat er precies mankeerde aan de Haas-bolide. 

Hamilton vliegensvlug

Lewis Hamilton (P4) rijdt na zijn pitstop hele snelle ronde tijden. Hij heeft nog acht ronden om Verstappen in te halen, dat lijkt (gelukkig) niet realistisch. 

Nog 10 ronden

Nog 10 ronden te gaan. Kan Max Verstappen zijn voorsprong op Bottas verdedigen?

Hamilton naar binnen

Lewis Hamilton gaat naar binnen! Max Verstappen gaat hierdoor direct aan de leiding. Bottas (P2) rijdt op vier seconden afstand. 

Hamilton probeert hem uit te rijden

Lewis Hamilton lijkt niet meer te willen stoppen, maar zijn banden zien er slecht uit. De voorsprong van de Brit op Verstappen is 9 seconden. Met nog 12 ronden te gaan lijkt hij niet snel genoeg op de oude band om Verstappen van hem af te houden.

Hamilton rijdt door

Lewis Hamilton lijkt nog even te wachten met zijn stop, maar de banden van de Brit lijken er he-le-maal aan. Er zitten grote strepen op de band van de wereldkampioen. Het gat naar Verstappen (P2) is 11 seconden en wordt met de ronde kleiner. 

Verstappen en Bottas opnieuw naar binnen

Verrassend! Valtteri Bottas gaat direct naar binnen en Verstappen schaduwt hem, zoals hieronder voorspelt. Hierdoor blijft Verstappen voor de Mercedes-coureur. Naar verwachting gaat Hamilton (nu nog op P1) ook snel naar binnen. 

Verstappen op weg naar overwinning

Niets lijkt Max Verstappen nog in de weg te zetten van een overwinning. Het 'managen' van de banden gaat de Nederlander haast tweemaal zo goed af als de Mercedes-coureurs en dat heeft hem nu in een goede positie gebracht. Mercedes zal nog een keer moeten stoppen en Verstappen kan zijn concurrenten dan 'schaduwen'. 

Vettel boos op team

Sebastian Vettel lijkt te schutteren op de baan en daar geeft hij zijn team de schuld van. 'You know you've messed up', aldus de Duitser.

Hamilton praat Verstappen vals spel aan

Lewis Hamilton begrijpt niet hoe Max Verstappen zo goed met zijn banden om kan gaan. 'Ze (Max, red.) moeten wel een lagere, illegale bandenspanning hebben.'

Verstappen direct voorbij aan Bottas

En Verstappen gaat direct weer aan de leiding! Grandioos. De Nederlander pakt Bottas direct en neemt de leiding over.

Verstappen naar binnen

Daar is de pistop voor Verstappen! De Nederlander gaat naar binnen voor een setje mediums en komt vlak achter Bottas (op P2) terecht. 

Race halverwege

We gaan de 26e ronde in, waarbij Mercedes vooral veel last lijkt te hebben van bandenslijtage. Verstappen rijdt comfortabel op P1, maar moet nog wel naar binnen. De afstand op Hamilton (P3) is al 21 seconden, dus de Nederlander kan 'veilig' een eerste pitstop maken. 

Verstappen voelt zich goed

Verstappen rijdt 'al' 23 ronden op zijn harde banden, maar Max voelt zich als een vis in het water. 'Ik voel me helemaal goed, maat, helemaal goed', aldus de Nederlander.

Verstappen aan de leiding, maar moet nog naar binnen

Max Verstappen rijdt momenteel aan de leiding, met Bottas (P2) dertien seconden achter hem. De Nederlander lijkt vooralsnog comfortabel op de harde band, maar moet nog naar binnen. 

Ook Hamilton naar binnen

Max Verstappen gaat aan de leiding. Lewis Hamilton gaat na Bottas naar binnen voor nieuwe banden en dus rijdt de Nederlander op P1. 

Bottas naar binnen

Valtteri Bottas gaat naar binnen voor een pitstop, waardoor Verstappen (jagend op Hamilton) naar P2 gaat. Intussen gaat er een belangrijk gevecht om de leiding verder...

Verstappen op de staart van Hamilton

Verstappen lijkt inderdaad niet van plan om het rustig aan te doen. De Nederlander meldt zich bij Hamilton.

Verstappen met geniale boordradio

De engineer van Verstappen laat aan de coureur weten dat hij beter wat afstand kan bewaren, om zijn banden te sparen. Max is het daar niet mee eens. 'Ja, hallo... Ik ga hier niet achter blijven zitten als een oma.'

Verstappen nadert Bottas

De pace van Max Verstappen lijkt uitstekend en is zelfs beter dan de Mercedes-coureur nu. Het gat tussen de Nederlander en Bottas is nu 1 seconde. 

Verstappen drie seconden achter leider

Het gat tussen Max Verstappen en de raceleider blijft, vooralsnog, beperkt. Het gat naar leider Bottas is na zes ronden 'slechts' drie seconden. 

'Front left critical'

De banden gaan er bij Mercedes al heel snel aan... Valtteri Bottas krijgt te horen dat zijn linker voorband er slecht aan toe is. 'Front left critical', zegt zijn engineer. 

Vettel spinde bij de start

Op de herhaling is te zien dat Sebastian Vettel, startend van P12, al na de eerste bocht spint. De Duitser lijkt totaal niet goed in zijn vel te zitten, of is het de Ferrari-auto die zo slecht is?

Bottas verdedigt plek, Verstappen comfortabel

Max Verstappen slaat een gaatje naar Hulkenberg en rijdt comfortabel op P3, als we de tweede ronde ingaan. Valtteri Bottas verdedigt zijn plek ten opzichte van Lewis Hamilton,

Verstappen pakt direct P3

Een goede start van Max Verstappen! Hij pakt direct P3 en gaat Hulkenberg voorbij. Bottas leidt het veld. 

We zijn van start!

Lichten uit, daar gaan we.

De auto's staan klaar

Het is wachten op de lichten! We gaan beginnen!

Opwarmronde van start

We rollen! De opwarmronde gaat van start mét Nico Hulkenberg, het is zijn eerste en mogelijk laatste F1-race van 2020. 

Nog 10 minuten!

Nog 10 minuten voordat de lichten op Silverstone uitgaan! Wat is jouw voorspelling? Laat het weten in de reacties!

Wekelijkse knielmoment, dezelfde coureurs blijven staan

De Red Bull Racing-bolides staan ook (heel) op de grid

Waar zouden deze heren het over hebben?

Hülkenberg heeft meer kilometers gemaakt dan vorige week

Welkom!

Welkom bij de liveblog voor de Grand Prix van het Zeventigjarig bestaan! Volg de race hier!


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws