Insider over kartcarrière Verstappen: 'Overstap van Max was niet echt gemakkelijk' Formule 1

Insider over kartcarrière Verstappen: 'Overstap van Max was niet echt gemakkelijk'

Door Maurits Kappetijn 17 september 2020 | 21:00


Max Verstappen wordt doorgaans door velen beschouwd als een van de snelste Formule 1-coureurs ter wereld. De Red Bull-coureur wordt geroemd om zijn rijkunsten en veel kenners schrijven hem toekomstige wereldtitels toe. Wat veel motorsportfans echter hebben gemist is de weg naar het succesverhaal. Pedro*, een geroutineerde kartingenieur en een geïntegreerd figuur binnen de Europese kartsport, liep de Verstappens regelmatig tegen het lijf en kan zodoende wat vertellen over hun weg naar de koningsklasse van de autosport

Pedro was één van de hoofdingenieurs bij een topteam in de Europese kartklassen toen Verstappens kartcarrière vorm begon te krijgen. Als begeleider van onder andere Tomas Mota (tevens redacteur bij F1Maximaal, red.) was Pedro aanwezig bij veel Europese kartkampioenschappen, waar hij veel memorabele ervaringen heeft meegemaakt.

'Alle coureurs die momenteel in de Formule 1 rijden, zijn ooit gestart in de zestig Mini Karting-categorie. Dat doen veel junioren tot een jaar of dertien, daarna maken ze de overstap naar de Junior Series. Als ze vijftien worden, staan ze voor de keuze om naar de Formule 4 te gaan, of om door te gaan in het karten', legt Pedro uit. 'Als ze in het karten blijven, gaan ze naar de Senior Series of de schakelkart-categorie.' De laatste klasse bevat karts met een koppeling en versnellingsbak, met zes versnellingen. Dit maakt die tak van sport fysiek uitdagender, technischer en bovenal sneller.

Pedro legt uit dat, over het algemeen, de Europese kartcompetitie onder de vijftien jaar wordt beschouwd als de meest competitieve klasse in de wereld. Over vier categorieën doen vaak meer dan driehonderd coureurs mee, met een raceweek in plaats van een raceweekend. Zo zijn er verschillende officiële vrije trainingen, maar ook een halve- en slotfinale. 

VIDEO: Mini-docu over 12-jarige Max Verstappen bij De Wereld Draait Door
(Tekst gaat verder onder video)

Verstappen was goed, maar daarna nog beter

Verstappens kartcarrière ging gepaard met veel succes, maar dat ging niet vanzelf. Max had onderweg erg sterke competitie van bekende namen. Toen hij de Europese Junior Series betrad, kreeg de Limburger te maken met onder anderen Alexander Albon, Esteban Ocon, Pierre Gasly, Pedro Hiltbrand (tweevoudig wereldkampioen karten, red.) en Anthoine Hubert. 'De overstap van Max van de Rotax-karts naar de Iame-karts in zijn juniorentijd was niet gemakkelijk, dus hij was niet direct dominant. Iedereen had al wel door dat hij iets speciaals had, maar het duurde even voordat we echt doorhadden dat hij een klasse apart was in vergelijking met de rest', vertelt Pedro.

Toen Max vijftien was besloot vader Jos dat Max zich het beste kon blijven focussen op karten, waarna hij naar de Senior-categorie ging. 'In de laatste jaren zien we dat veel talenten eigenlijk meteen kiezen voor de Formule 4, waarbij ze de laatste twee jaar karten in een seniorenklasse in feite overslaan. Maar in 2012 wilde Jos dat niet. Vanaf toen was er, in mijn optiek, een omslagpunt. Max ging echt furore maken op de kartbanen. Hij werd verschrikkelijk goed, hij reed praktisch in z'n eentje vooraan. Dat terwijl onder meer Charles Leclerc en George Russell ook meededen.'

De rest is geschiedenis wat betreft Verstappen. De Nederlander maakte voor het seizoen 2014 direct de overstap van de karting naar de Formule 3, iets wat anno 2020 niet meer mag, en maakte een jaar later zijn debuut in de Formule 1 voor Toro Rosso. Zo'n vijf jaar later is Verstappen meer dan honderd races, negen zeges en twee poles verder.

VIDEO: Aan boord bij Max Verstappen bij het EK Kartkampioenschap in Genk, 2013.
(Tekst gaat verder onder video)

Door: Maurits Kappetijn, in samenwerking met Tomás Mota
maurits@f1maximaal | @MausKappetijnF1 

*Pedro's achternaam is in dit artikel bewust achterwege gelaten om de privacy van deze bron te waarborgen. Deze beslissing is op verzoek van de bron overwogen en genomen.


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws