Hoe doet de jarige Verstappen het in vergelijking met F1-legendes? Formule 1

Hoe doet de jarige Verstappen het in vergelijking met F1-legendes?

Door Gino Haverkamp 30 september 2020 | 16:00


Max Verstappen viert vandaag (woensdag) zijn 23e verjaardag. In de ruim vijf seizoenen die hij erop heeft zitten in de Formule 1 heeft hij natuurlijk al het nodige bereikt. Hoe doet hij het in vergelijking met groten der Aarde? We vergelijken de cijfers van Verstappen met die van recente wereldkampioenen.

In dit artikel worden de statistieken van Verstappen vergeleken met die van Michael Schumacher, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Fernando Alonso en Kimi Räikkonen, allemaal wereldkampioenen die in een vergelijkbaar tijdperk als Verstappen hebben gereden. De eerste honderd races van al deze coureurs worden tegenover elkaar gezet. Dit omdat dat het meest eerlijke vergelijkingsmateriaal is. 

De eerste honderd Formule 1-races van Verstappen en co.

Stats-VER-HAM-MSC-VET-ALO-RAI

Wat meteen opvalt is dat de statistieken van Verstappen het verst achterlopen op die van de andere coureurs. Logisch ook, want de Red Bull Racing-coureur heeft enkel gereden in een tijdperk van Mercedes-dominantie. Het laat gelijk zien hoe weinig ruimte er eigenlijk is voor andere coureurs vandaag de dag. De Nederlander heeft in feite nog nooit een kampioenswaardige auto gehad, terwijl de vijf andere rijders in de tabel dat wel hadden.

Des te knapper dat Verstappen, die de race na zijn honderdste Grand Prix de pole én de overwinning pakte, ondanks niet-kampioenswaardig materiaal toch nog zeven zeges op zijn naam heeft mogen zetten. Derhalve zit de 23-jarige Limburger qua statistieken erg dicht in de buurt van Kimi Räikkonen, die in zijn eerste Formule 1-seizoenen vooral geteisterd werd door materiaalpech.

Schumacher heer en meester

Michael Schumacher overlegt de beste statistieken. En dat is knap. Midden jaren negentig waren Formule 1-auto's namelijk bij lange na niet zo betrouwbaar als nu. Sterker nog: 28 van zijn eerste 100 races finishte de zevenvoudig wereldkampioen niet. Ter vergelijking: Lewis Hamilton kwam in zijn gehele carrière slechts 23 keer niet over de finish, al zijn de handvol late uitvalbeurten waarbij hij wel nog geklasseerd werd niet meegerekend.

Wie zegt dat Schumacher vooral veel te danken heeft aan zijn dominante Ferrari-tijdperk, heeft het simpelweg mis. Ook daarvoor reeg de Duitser de zeges, poles en podiumplaatsen aaneen. Natuurlijk, de Benetton van 1994 en 1995 was erg dominant, maar daartegenover staan wel ook jaren met inferieur materiaal, zoals 1992 en het door Williams gedomineerde 1996.


Hoewel Lewis Hamilton langzaam alle records van Michael Schumacher verbreekt, komt niemand aan de ronduit indrukwekkende statistieken van zijn eerste honderd races.

Vettel vroegbloeier, Hamilton laatbloeier

De tussenkop moge dan ietwat gechargeerd zijn, ergens klopt het wel. Doorgaans wordt Sebastian Vettel niet tot de absolute grootheden van de Formule 1 gerekend, maar zijn prestaties in zijn eerste honderd races zijn indrukwekkend. In het achterhoofd houdend dat de nu 33-jarige coureur in 2007 en 2008 voor Toro Rosso reed, heeft hij eigenlijk enkel vanaf 2009 materiaal gehad dat mee kon doen om de bovenste plaatsen.

Vettels cijfers zijn dan ook erg vergelijkbaar met die van Schumacher, zijn grote held. Wat echter eruit springt zijn zijn kwalificaties. Met 36 poles in zijn eerste 100 races heeft hij in 36% van zijn wedstrijden vanaf P1 mogen vertrekken. Hoewel Hamilton de absolute koning van de kwalificatie is anno 2020, was Vettel rond 2012 de kroonprins. Interessant is overigens dat als zijn honderdste race een paar weken later was, dat hij drie titels achter zijn naam had staan in plaats van twee. 

Over Hamilton gesproken: het gros van zijn indrukwekkende statistieken komen inderdaad uit het Mercedes-tijdperk, dat niet lang na zijn honderdste race van start ging. Eigenlijk is laatbloeier niet helemaal een terecht woord voor zijn cijfers, gezien hij in zijn eerste honderd GP's statistieken overlegt die niet bijzonder veel onderdoen voor die van Vettel en Schumacher. Zo werd hij in zijn tweede seizoen al wereldkampioen, terwijl hij een jaar eerder op een haar na het goud miste.

Daarbij dient wel vermeld te worden dat Hamilton nooit écht dominant materiaal heeft gehad, daar waar Schumacher (1994 en 1995) en Vettel (2011) dat wel hadden. De Brit moest meermaals vanuit underdogpositie de degens kruisen met zijn concurrenten en dan zijn de cijfers logischerwijs wat lager dan wanneer hij van start tot finish domineert in een Mercedes.


Sebastian Vettel was een waar kwalificatiebeest in het begin van zijn carrière. In 36 van zijn eerste 100 races startte hij van poleposition. Ter vergelijking: na 250 races heeft hij er 'slechts' 57.

Wachten op kampioenswaardig materiaal

Terug naar Verstappen. Hoewel zijn statistieken duidelijk achterlopen op die van Schumacher, Hamilton, Vettel en ook Fernando Alonso, zegt dat natuurlijk niets over de rest van zijn carrière. De Nederlander is nog altijd pas 23 en dat is ongeveer even oud als al die coureurs toen zijn hun debuut maakten. Verstappen heeft er echter al vijf jaar opzitten in de Formule 1. Zijn tijd komt nog wel, al is het wel van belang dat hij kampioenswaardig materiaal heeft. (Foto's: Red Bull Content Pool / Getty Images; Ferrari F1 Media)

Lees 2 Reacties

Tags:

Reacties

Brok5
30 Sep 2020 om 19:50
Quote van J.Feld
Vergelijkingen zijn zinloos:. Het is appels met peren vergelijken.


Coureurs met coureurs vergelijken is wel zo kloppend toch :-)

J.Feld
30 Sep 2020 om 16:26

Vergelijkingen zijn zinloos:. Het is appels met peren vergelijken.


Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws