Reed Ricciardo daadwerkelijk harder na zijn belofte via de boordradio? Formule 1

Reed Ricciardo daadwerkelijk harder na zijn belofte via de boordradio?

Door Christian Moerman 30 september 2020 | 17:15


Daniel Ricciardo werd tijdens de Grand Prix van Rusland een tijdstraf van vijf seconden uitgedeeld. Zich beseffend dat hij zelf schuldig was voor de straf, reageerde hij als volgt: 'Oké, ik zal harder rijden.' Maar deed hij dat ook echt?

Formula 1 heeft een analyse gemaakt van de rondetijden van de Australiër. In ronde 28 kreeg hij te horen dat hij de extra seconden opgeteld zou krijgen bij zijn eindtijd. Met Charles Leclerc achter zich moest hij een buffer opbouwen om in de eindklassering niet achter de Ferrari-coureur te eindigen.

Zoals in deze grafieken te zien is, rijden coureurs gedurende een race langzamerhand snellere rondetijden. Omdat de bolides brandstof verbruiken, worden ze steeds lichter en gaan de rondetijden dus omlaag.

Maar zodra de Renault-rijder hoort dat hij de straf gekregen heeft, zien we een duidelijk verschil; waar de rondtijd eerst rond de 101.0s ligt, is dit ongeveer 99.4s gemiddeld na het bericht.

Ricciardo op zijn gas

Ook is er gekeken naar het rijgedrag van Ricciardo. Zo wist hij tien ronden vóór de aankondiging van zijn ingenieur gemiddeld 206 kilometer per uur te klokken, en reed hij 52.2% van de ronde vol gas. Na de penalty was die gemiddelde snelheid 210 kilometer per uur met 57.2% van de ronde vol gas.

Er moet wederom rekening gehouden worden met het brandstofverbruik en degradatie van de banden, maar het medium suggereert dat er wel degelijk te zien valt dat Ricciardo zijn fout goed wilde maken. 'Mijn ingenieur vertelde mij van de straf en ik zei dat ik sneller zou rijden. Zo makkelijk is het, denk ik.' (Foto: Renault Sport Media)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws