GP Brazilië 2001: De race van Verstappen Senior en Montoya Formule 1

GP Brazilië 2001: De race van Verstappen Senior en Montoya

Door Hans van Brunschot 01 april 2017 | 18:28


Op 1 april 2001, vandaag precies zestien jaar geleden, stond de Grand Prix van Brazilië op het programma. De race op Interlagos stond toentertijd nog traditioneel aan het begin van het seizoen op de kalender.

Het was de tijd dat Michael Schumacher de Formule 1 in een ijzeren machtsgreep begon te krijgen. Nadat de Duitser in 2000 - eindelijk- voor het eerst wereldkampioen met Ferrari was geworden, hield hij de wereldtitel tot 2005 in zijn bezit. De enige uitdagers waren McLaren en Williams, die elkaar vaak niet al te veel ontliepen (wat een aanval op Ferrari ook niet ten goede kwam). 

Tijdens de race van 1 april 2001 was de pole-position voor Michael Schumacher, maar echt profiteren van die plek kon hij niet. Ex-wereldkampioen Mika Häkkinen kwam namelijk niet van zijn startplek en de race werd direct geneutraliseerd. Na het opheffen van de neutralisatie dook Juan-Pablo Montoya direct aan de binnenkant van de Ferrari, waarbij er even ligt contact was, om de leiding in de race direct over te nemen. Een botsing tussen de andere Ferrari van Rubens Barrichello en de andere Williams van 'de andere' Schumacher eindigde in meer tranen. Of beter gezegd: in het grind.

Montoya reed een groot deel van de race aan de leiding en op het moment dat het weer zich begint te roeren als er zich regendruppels aandienen, staat Montoya op het punt om de Orange Arrows van Jos Verstappen op een rondje te zetten. De Limburger maakte in eerste instantie keurig plaats voor de wedstrijdleider, maar verremd zich vervolgens dusdanig dat zijn Arrows achterop de Williams klapt.

Met de Williams van Montoya zwaargehavend, en uiteindelijk niet in staat om verder te kunnen rijden, erft David Coulthard in zijn McLaren de leiding in de wedstrijd. De Schot wint de Grand Prix uiteindelijk met een voorsprong van 16 seconden op M. Schumacher. Een jonge Nick Heidfeld, rijdend voor Sauber, scoort zijn allereerste Formule 1 podiumplaats door de BAR van Olivier Panis net voor te blijven. Daar kunnen ze bij Sauber tegenwoordig alleen nog maar van dromen.

Hét moment van de GP van Brazilië 01-01-2001


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws