Bij welke scenario's is Verstappen officieel kampioen in Japan? Formule 1
Formule 1

Bij welke scenario's is Verstappen officieel kampioen in Japan?

Bij welke scenario's is Verstappen officieel kampioen in Japan?

Max Verstappen heeft momenteel met negen vingers de kampioenstitel in handen. De coureur van Red Bull Racing begon de tweede helft van het seizoen uitstekend met vijf overwinningen op rij, maar moest na een teleurstellend weekend zijn titelfeest nog even uitstellen. De kans is aanwezig dat Verstappen aankomend weekend, tijdens de Grand Prix van Japan, gekroond wordt tot tweevoudig wereldkampioen. Daarbij is de coureur natuurlijk nog wel afhankelijk van de prestaties van Charles Leclerc en Sergio Pérez dus er rest nog maar één vraag: bij welk scenario wordt Verstappen kampioen?

Verstappen gaat met een voorsprong van 104 punten op Charles Leclerc de Grand Prix van Japan in. Om op zondag 9 oktober zijn tweede wereldtitel in de wacht te slepen, moet de Nederlander na de race een voorsprong hebben van 112 punten, omdat er na de thuisrace van Honda immers nog maximaal 112 punten gepakt kunnen worden (vier keer 26 punten voor de Grands Prix en acht voor de sprintrace in Brazilië). Aangezien Leclerc nog maar maximaal vijf races kan winnen dit jaar, wat zijn totaal zal brengen naar acht overwinningen, maakt het voor Verstappen niet uit als beide coureurs in punten gelijk eindigen, aangezien de Red Bull-coureur al elf zeges achter zijn naam heeft staan.

Wanneer is Verstappen kampioen in Japan?

Verstappen moet in Japan acht punten meer scoren dan Leclerc, wat hoe dan ook betekent dat hij de race moet winnen. Zelfs al valt de Monegask uit dan zullen de achttien punten voor de tweede plek niet voldoende zijn. Teamgenoot Sergio Pérez staat 106 punten achter Verstappen en kan daarmee het feestje voor de regerend wereldkampioen ook verstieren. Verstappen moet in Japan dus minimaal zes punten meer scoren dan zijn teamgenoot. Alle andere coureurs in het klassement maken wiskundig gezien geen kans meer op de wereldtitel.

Resultaat Verstappen Resultaat Leclerc Resultaat Pérez Resultaat kampioenschap
Verstappen eindigt onder Leclerc en/of Pérez N.v.t N.v.t Verstappen geen kampioen
Verstappen eindigt P7 of lager N.v.t N.v.t Verstappen geen kampioen
Verstappen eindigt P6 zonder snelste ronde P11 of lager P9 (zonder snelste ronde) of lager Verstappen kampioen
Verstappen eindigt P6 met snelste ronde P10 of lager P9 of lager Verstappen kampioen
Verstappen eindigt P5 P9 (zonder snelste ronde) of lager P8 (zonder snelste ronde) of lager Verstappen kampioen
Verstappen eindigt P4 P8 (zonder snelste ronde) of lager P7 (zonder snelste ronde) of lager Verstappen kampioen
Verstappen eindigt P3 zonder snelste ronde P7 of lager P6 of lager Verstappen kampioen
Verstappen eindigt P3 met snelste ronde P6 of lager P5 of lager Verstappen kampioen
Verstappen eindigt P2 P5 (zonder snelste ronde) of lager P4 (zonder snelste ronde) of lager Verstappen kampioen
Verstappen wint zonder snelste ronde P3 of lager P2 of lager Verstappen kampioen
Verstappen wint met snelste ronde P2 of lager P2 of lager Verstappen kampioen

Ten opzichte van het Grand Prix-weekend in Singapore zijn er ineens meer scenario's waarin Verstappen zichzelf officieel de kampioen van 2022 mag noemen. De Red Bull-coureur moet er hoe dan ook voor zorgen dat hij voor Leclerc en Pérez eindigt, en hoger finisht dan P7. Als Verstappen dus in de top-zes eindigt heeft hij kans om het kampioenschap te pakken. Daarbij is het wel belangrijk dat Leclerc en Pérez niet de snelste raceronde in handen hebben.

Als Verstappen P5, P4 of P2 eindigt dan maakt het niet uit of hij zelf de snelste raceronde in handen heeft of niet. Het is echter wel belangrijk dat zijn enige titelconcurrenten niet het extra punt pakken, aangezien ze daarmee het titelfeestje van de Nederlander dwarsbomen. Het is niet ondenkbaar dat Ferrari Leclerc naar binnen haalt, als hij een gratis pitstop kan maken, aangezien de Italiaanse renstal de punten ook hard nodig heeft in de strijd om plek twee in het constructeurskampioenschap. Eindigt Verstappen bijvoorbeeld als tweede en Leclerc op P5 met de snelste raceronde, dan wordt de champagne nog niet ontkurkt. De taak die Red Bull haar coureur mee moet geven is: winnen en de snelste ronde rijden. Dan is de titel veiliggesteld.

Wat moet er gebeuren voor Verstappen om in Japan kampioen te worden?
De vraag is niet of, maar wanneer Verstappen zijn handen op zijn tweede wereldtitel legt. 

Overzicht resterende races

Het is natuurlijk onmogelijk om te voorspellen hoe de aankomende races zullen eindigen. Een zege van Verstappen in Japan is niet gegarandeerd, aangezien Ferrari en Mercedes de laatste weken weer wat sterker ogen. In 2019 begon de regerend wereldkampioen vanaf P5 en kwam hij in de eerste bocht in aanraking met Leclerc. De race van de Limburger was daardoor eigenlijk al voorbij, ondanks dat hij nog een aantal ronden door probeerde te rijden. Wat we wel kunnen doen, is alvast vooruitkijken naar welke race en welke voorsprong minimaal benodigd is om de titel te pakken na afloop van de resterende Grands Prix.

Race Wanneer? Titel bij minimale voorsprong van...
Grand Prix van Japan 9 oktober 112 punten
Grand Prix van de Verenigde Staten 23 oktober 86 punten
Grand Prix van Mexico 30 oktober 60 punten
Sprintrace Brazilië  12 november 52 punten
Grand Prix van Brazilië  13 november 26 punten
Grand Prix van Abu Dhabi 20 november 0 punten

Verstappen zou dit seizoen zelfs op een zaterdag kampioen kunnen worden. Stel de Red Bull-coureur heeft voor de sprintrace op het circuit van Interlagos een voorsprong van 51 punten, dan moet Verstappen één puntje meer scoren dan de coureur die op die afstand volgt. Voorlopig staat de race op Suzuka alvast met rood omcirkeld in de agenda's. De kansen op een titelfeestje zijn groter dan afgelopen weekend en dat zou ook voor Honda een prachtig cadeau zijn. Als de Nederlandse fans het titelfeestje niet willen missen, dan moeten ze wel dat de wekker vroeg af laten gaan, aangezien de race om 7.00u Nederlandse tijd begint.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws