Boordradio's Grand Prix van Qatar | Verstappen tegen Red Bull: 'Goeieavond!' Formule 1
Formule 1

Boordradio's Grand Prix van Qatar | Verstappen tegen Red Bull: 'Goeieavond!'

Boordradio's Grand Prix van Qatar | Verstappen tegen Red Bull: 'Goeieavond!'

Tijdens de Grand Prix van Qatar was er genoeg te horen over de boordradio's. Tijdens de race ging het over en weer tussen de coureurs en de engineers. Bij de een draaide het vooral om de tactiek en de ander moest vooral opgepept worden om zo goed mogelijk te gaan rijden. Ook de klapbanden werden besproken via de boordradio, dus er was genoeg te horen.

Vanaf het begin was het al chaotisch. Max Verstappen en Valtteri Bottas hadden beide een gridstraf gekregen voor het negeren van gele vlaggen. Ze moesten dus gelijk goed weg zijn om dat goed te maken. Verstappen startte goed en wist meteen al drie posities te winnen en reed op de vierde positie. Bottas was niet goed weg en zakte terug naar plaats elf. Verstappen rukte snel op, maar kwam niet meteen voorbij Fernando Alonso en Pierre Gasly: 'Ik zit klem hier'.

Verstappen vast achter Gasly, Bottas krijgt boze Wolff aan de lijn

Terwijl de Nederlander sneller naar voren ging en steeds meer mensen wist te passeren, liet Bottas juist steekjes vallen. Pas toen Mercedes-teambaas Toto Wolff de Fin streng toesprak, ging Bottas pas vooruit: 'Haal die auto's in Valtteri.' Na een tijdje reed de Mercedes-coureur achter Alonso. 'Goed werk Valtteri, je bent bezig om voor plek drie te vechten.'

Ondertussen reed Lewis Hamilton steeds meer vooruit en moest hij vooral het gat met Verstappen, die inmiddels tweede lag, hetzelfde houden. 'Inhalen lijkt makkelijker te zijn dan verwacht. Verstappen lijkt wel moeite te hebben met zijn achterbanden.' Het bericht van Mercedes klopte en Verstappen dook dan ook de pitstraat in. Nog geen ronde later deed Hamilton hetzelfde. 'Deze pitstop is te vroeg', zei de zevenvoudig wereldkampioen toen.

Klapbanden beïnvloeden race

Achteraf zal Hamilton zijn team dankbaar zijn voor de beslissing om vroeg te pitten. Bottas kreeg na iets meer dan 30 ronden een klapband. Schijnbaar voelde de 32-jarige coureur niets verkeerds aan zijn banden en kwam het uit het niets: 'Heb ik een lekke band?' Na de klapband van Bottas besloten dan ook veel andere coureurs om naar binnen te gaan. Ook Verstappen moest van Red Bull goed op zijn banden letten, maar was zoals vaker de rust zelve: 'We worden gewoon tweede.' Het team waarschuwde Verstappen: 'Pas op je banden', waarop de 24-jarige coureur antwoordde: 'Goeieavond!'

Sergio Pérez heeft het gevoel gehad dat Red Bull juist te save met hem speelde en ze daardoor een podiumplaats verloren. Pérez moest van Red Bull namelijk ene twee-stop doen omdat het risico op een klapband te groot was. 'Waarom gingen we voor een twee-stop? Ik dacht dat we het podium binnen hadden', was een duidelijk Pérez te horen. Pérez kreeg nieuwe mediumbanden onder zijn auto en moest daarmee proberen om de derde plek te bemachtigen.

Alonso: 'Redden we het?'

Williams zal wel hebben gewild dat ze beide coureurs eerder naar binnen hadden gehaald. Zowel Nicholas Latifi als George Russell hadden een klapband. Ook Latifi voelde niets aan zijn banden: 'De band voelde goed'. Ondertussen was Pérez op jacht naar Alonso die de derde plek bezet hield. De Spanjaard communiceerde met zijn team dat Ocon moest verdedigen met alles wat hij had. Hij moest Pérez zo lang mogelijk ophouden. Hoewel Ocon Pérez niet tegen kon houden, wist Alonso wel als derde over de streep te komen hoewel hij zich wel zorgen maakte: 'Redden we het of niet?'

Verstappen deed tijdens de race nog een tactische beslissing. Hij had genoeg tijd voor nog een pitstop en besloot om op de softband de snelste raceronde neer te gaan zetten. Hamilton was hier niet blij mee en wilde nog naar binnen toe voor nieuwe banden: 'Kunnen we een stop maken?' Het team vertelde dat dit niet kon want Hamilton zat al in zijn laatste raceronde. Verstappen werd dus tweede met de snelste ronde achter Hamilton. Alonso werd derde en was ook nog Driver of the day: 'Dit was een mooie race'.

Volg jij F1Maximaal al op Instagram? Ontvang nu het F1-nieuws nog sneller op je timeline!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws