Circuit Zandvoort mag natuurvergunning voorlopig houden van Raad van State Formule 1
Formule 1

Circuit Zandvoort mag natuurvergunning voorlopig houden van Raad van State

Circuit Zandvoort mag natuurvergunning voorlopig houden van Raad van State

Circuit Zandvoort mag voorlopig haar natuurvergunning houden. Dat is de conclusie van de voorlopige uitspraak die de Raad van State op dinsdag 2 augustus heeft gedaan. Verschillende natuur- en milieuorganisaties hadden de rechter verzocht om de stikstofvergunning tijdelijk in te trekken, omdat de raceauto's op het circuit volgens hen te veel stikstof uitstoten. De definitieve uitspraak volgt pas in 2023.

Eerder dit jaar werd er al uitspraak gedaan door een voorzieningenrechter over de natuurvergunning van het circuit. De organisatie van het circuit kreeg in 2019 een natuurvergunning om aanpassingen te maken aan de baan met het oog op de Grand Prix van Nederland in 2020. Deze ging vanwege de pandemie niet door en werd daardoor pas verreden in 2021. De natuur- en milieuorganisaties hebben bezwaar tegen de natuurvergunning. Volgens hen leidt het gebruik van het circuitterrein tot een toename van stikstofneerslag.

Een lang en slopend proces volgde. De voorzieningenrechter gaf de natuur- en milieuorganisaties uiteindelijk geen gelijk, waardoor ze besloten om naar de Raad van State te stappen. Normaliter duurt een hoger beroep bij de Raad van State ook erg lang, maar de organisaties wilden al voor de aanstaande Grand Prix van Nederland een antwoord hebben. Ze vroegen om een tijdelijke schorsing van de natuurvergunning, maar daar gaat de Raad van State dus niet in mee, waardoor de Grand Prix van dit jaar niet in gevaar komt.

Afweging valt in het voordeel van Circuit Zandvoort

Er zijn enkele zaken waarmee de Raad van State rekening heeft gehouden. Ten eerste moest er gekeken worden naar de stikstofuitstoot van het circuit, maar daarvoor is een referentiekader nodig. De situatie was in de afgelopen jaren verbeterd ten opzichte van de referentiesituatie, aangezien er minder evenementen plaatsvinden op de baan. Ten tweede heeft de Raad van State de twee belangen tegen elkaar opgewogen, en besloten het voordeel te geven aan Circuit Zandvoort.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws