Dit is de nooit opgevallen fout van Bottas die Verstappen bijna de titel kostte Formule 1
Formule 1

Dit is de nooit opgevallen fout van Bottas die Verstappen bijna de titel kostte

Dit is de nooit opgevallen fout van Bottas die Verstappen bijna de titel kostte

Het zal velen zijn ontgaan, maar Valtteri Bottas had tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië bijna de titelkansen van Max Verstappen om zeep geholpen. Tijdens de eerste herstart van de race blokkeerden de voorbanden van de Finse Mercedes-coureur. Hij raakte bijna Verstappen en als dat had gebeurd hadden er nare gevolgen aan vast gezeten.

Even terug naar de Grand Prix van Saoedi-Arabië. Hamilton heeft net twee races achter elkaar gewonnen en is ingelopen op Verstappen. Het verschil tussen de zevenvoudig wereldkampioen en de Red Bull Racing-coureur is nog maar acht punten. Een uitvaller of een ongelukkige race zou de titelkansen van beide coureurs verpesten. Er werd al gespeculeerd over een mogelijk opzettelijke crash tijdens de laatste race in Abu Dhabi, maar een crash in Jeddah zou ook een einde brengen aan de titelstrijd. Ook elk ongelukje zou dus fataal zijn.

Hoe verliep de race in Jeddah ook alweer?

Het stratencircuit van Jeddah was nog maar net af en bleek volgens de berekeningen al het snelste stratencircuit van de wereld te zijn. Sommige coureurs kregen de indruk dat het circuit gevaarlijk zou zijn vanwege de hoge snelheden en de muren die dichtbij het circuit staan. Het was dus niet de vraag of er een safety car zou komen in de race, maar wanneer deze de baan op zou komen. Mick Schumacher eindigde uiteindelijk als eerste in de muur en doordat de muur teveel beschadigd was, kwam er een rode vlag. Een herstart was nodig en Verstappen mocht vanaf de eerste plek starten toen de lichten voor de tweede keer gedoofd werden.

Een kwartier na de rode vlag wordt er besloten om weer te gaan racen. Verstappen start voorop met achter hem Hamilton en Bottas. De Nederlander komt niet goed weg en wordt ingehaald door zijn Britse concurrent. Bottas zit ondertussen vlak achter Verstappen, want zijn start is wél goed. De heren gaan de eerste bocht in, maar Bottas zijn voorbanden blokkeren en kan daardoor tevens niet goed sturen. Verstappen is net op tijd weg en contact wordt vermeden, maar het had heel anders kunnen aflopen. Een fractie meer blokkerende wielen en Bottas had Verstappen in de rondte getikt: achteraf gezien heeft de Nederlander hier dus veel geluk gehad.

Bekijk hier de beelden van het moment:

De gevolgen van een crash met Bottas

Als er contact was geweest tussen Bottas en Verstappen, dan had het de race van Verstappen ten einde kunnen brengen, maar de kans was er natuurlijk ook dat de Limburger evengoed door kon rijden. Natuurlijk was de kans op schade groot dus de prestatie van de auto zou minder zijn geweest. Bovendien zou de Nederlander hoogstwaarschijnlijk een flink aantal posities verloren hebben en het zou dus moeilijk worden om weer in de top drie terecht te komen. Hamilton zou er met de winst vandoor zijn gegaan en het gelijke puntenaantal tussen hem en Verstappen in Abu Dhabi zou dan nooit bestaan hebben.

Verstappen eindigde in werkelijkheid natuurlijk tweede en Hamilton eerste met de snelste raceronde. De twee gingen met een gelijke stand de laatste race in, maar de Nederlander had het voordeel dat hij meer races had gewonnen. Elk resultaat beter dan dat van Hamilton zou de Nederlander de wereldtitel opleveren. De Red Bull-coureur wist in Abu Dhabi eerste te worden met de snelste raceronde. De zevenvoudig wereldkampioen werd tweede en het verschil is acht punten.

De Grand Prix van Saoedi-Arabië was voor het verloop van de titelstrijd dus cruciaal. Als Verstappen lager was geëindigd dan P5, dan had de winst in Abu Dhabi helemaal niets uitgemaakt. Het is dus goed voor de Red Bull-coureur dat Bottas hem niet heeft geraakt, want dan had er een abrupt einde gekomen aan het spectaculaire seizoen. De rode vlaggen in Jeddah hadden mogelijk nog een kans kunnen bieden voor Verstappen in Jeddah, maar in het ergste geval was de titelstrijd al voor de laatste race ten einde gekomen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws