Doornbos en Lammers blij met keuze van stewards: 'Eindelijk een beslissing die wel goed valt' Formule 1
Formule 1

Doornbos en Lammers blij met keuze van stewards: 'Eindelijk een beslissing die wel goed valt'

Doornbos en Lammers blij met keuze van stewards: 'Eindelijk een beslissing die wel goed valt'

Afgelopen zondag werd Max Verstappen voor het eerst in zijn Formule 1-carrière wereldkampioen en hij schreef daarmee Nederlandse en internationale sportgeschiedenis. Hij is de allereerste Nederlander die wereldkampioen is geworden in de koningsklasse van de autosport. Robert Doornbos blikt samen met Jan Lammers terug op een knotsgekke race in Abu Dhabi.

'Ik zag het na de start even niet zitten want Lewis (Hamilton red.) was heel goed weg', zegt Doornbos in Humberto. 'Max had echt een poepstart om even in Olav Mol zijn termen te blijven. Daarna is ook je voordeel weg met de banden. Lewis had gewoon de snelste auto, maar toen gebeurde het wonder waar ze eigenlijk allemaal op hoopten.' Williams-coureur Nicholas Latifi reed tijdens de slotfase van de race de muur in waardoor er een safety car moest komen. Daardoor kon Verstappen weer makkelijk aanhaken bij Hamilton.

Doornbos: 'Teambaas van Mercedes werd helemaal gek'

Het was eerst nog even spannend want de safety car riep veel vragen op. Zou alles op tijd opgeruimd zijn voor het einde? Zouden de auto's die tussen Verstappen en Hamilton inreden op tijd weggaan? Alles viel uiteindelijk toch de Nederlander zijn kant op en doordat hij tijdens de safety car naar betere banden was gewisseld kon hij gemakkelijk Hamilton inhalen. 'Je hebt nu eindelijk een beslissing van de stewards die wel goed valt voor hem',zegt Doornbos.

'De teambaas van Mercedes werd ook helemaal gek toen de auto's die op een ronde waren gezet mochten inhalen', vertelt Doornbos. Ook voormalig Formule 1-coureur Lammers is aanwezig bij het programma. Hij verbaasde zich over de beslissing van de stewards toen Hamilton de baan afsneed. De Brit werd, zo leek het, door Verstappen ingehaald, maar bleef voorop rijden doordat hij een stuk van de baan oversloeg. 'Max zat er een halve autolengte voor en na die bocht zit Lewis er ineens tien autolengtes voor. Het is bizar gewoon', zegt Lammers.

Lammers: 'Het hele jaar is nu toch gerechtvaardigd'

Toch kwam alles alsnog goed voor de 24-jarige coureur en Lammers heeft ook het gevoel dat dit eerlijk is verlopen: 'Alles wat er het hele jaar fout is gegaan, is nu toch wel gerechtvaardigd als je er zo naar kijkt.' Doordat Verstappen op de soft banden naar buiten ging onder de safety car had hij ook voordeel nadat deze vertrokken was. ' Mercedes had dat ook kunnen doen, maar ze lieten die kans liggen', zegt Lammers.

Mercedes besloot om niet de banden te wisselen omdat ze kozen voor baanpositie. 'Dat is ook het verschil', stelt Doornbos. 'Als jij jaagt op iemand dan kan jij reageren op wat de leider in de race doet. Lewis was voorbij de ingang van de pitstraat, dus het is logisch dat Red Bull dan zegt: 'Kom maar! We moeten een risico nemen.' Uiteindelijk betaalde de beslissing van Red Bull zich uit in een wereldtitel voor Verstappen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws