Economische impact van Grand Prix van Nederland hoger dan verwacht blijkt uit onderzoek Formule 1
Formule 1

Economische impact van Grand Prix van Nederland hoger dan verwacht blijkt uit onderzoek

Economische impact van Grand Prix van Nederland hoger dan verwacht blijkt uit onderzoek

De Grand Prix van Nederland heeft vorig jaar gezorgd voor een grote economische impact in de regio Zandvoort volgens een extern onderzoek van Breda University. Zelfs met twee derde van het totaal aantal bezoekers wegens de coronamaatregelen was de impact groter dan vooraf werd ingeschat.

De Grand Prix in Zandvoort heeft ervoor gezorgd dat er 22,3 miljoen euro extra werd besteed in Zandvoort en 44,5 miljoen euro extra werd besteed in de Metropool Regio Amsterdam, inclusief Zandvoort. Dat zijn dus extra uitgaven die de bezoekers en de organisatie extra in het laatje hebben gebracht. Het rapport is gemaakt in opdracht van de gemeente Zandvoort omdat de gemeente benieuwd was naar de economische, sociale en maatschappelijke invloed die de race heeft gehad.

Van Overdijk: 'Iedereen kan trots zijn op deze economische impact'

Als er wordt gekeken naar de toegevoegde economische waarde, of simpel gezegd de winst, heeft de gehele regio 23,2 miljoen euro verdiend, zo wijst het onderzoek uit. In Zandvoort alleen al gaat het om 8,9 miljoen euro. Daarnaast heeft de Grand Prix van Nederland volgens het onderzoek gezorgd voor 244 banen in Zandvoort en bijna 500 banen in de rest van de regio.

Robert van Overdijk, de circuitdirecteur van Zandvoort, is zeer tevreden over de cijfers die naar buiten komen. 'Wat mij betreft zijn dit rapportcijfers waarmee je vroeger naar je oma liep om een extra zakcentje op te halen. Iedereen kan trots zijn op deze economische impact, ondanks het feit dat we een derde van de bezoekers niet konden toelaten en allerlei andere evenementen in het dorp ook niet konden doorgaan vanwege de coronamaatregelen', aldus Van Overdijk, geciteerd door de Telegraaf.

Grand Prix van Nederland krijgt een 8,9 van inwoners Zandvoort.

Het totale bezoekersaantal verdeeld over de drie dagen liep op tot 195.000. Opvallend is dat het verdeeld is over 126.500 mensen. Dat betekent dus dat veel toeschouwers kaartjes hadden voor meerdere dagen. Ook de inwoners in Zandvoort waren enthousiast over het evenement en geven het gemiddeld een 8,9. Vijf procent van de inwoners was negatief over de Dutch Grand Prix. Zij vinden het niet meer van deze tijd omdat het te belastend zou zijn voor het milieu. Bijna 90 procent van de inwoners is juist wel onder de indruk van het evenement.

Wetenschappers verwachten dat de Grand Prix van Nederland in de toekomst nog meer zal opleveren. In 2021 kwam maar vier procent van de bezoekers uit het buitenland en als dat meer wordt dan zorgt dat voor meer inkomsten vanwege de overnachtingen in hotels of andere verblijfplaatsen. De Grand Prix van Nederland zal dit jaar op 4 september worden gehouden.

Wordt George Russell wereldkampioen in 2022? Het is geen gekke gedachte, maar je kunt flink cashen als dit gebeurt. Check hier de odds voor een kampioenschap van de Mercedes-coureur.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws