Hoe het ontslag van Allison hem verder hielp: 'Het bedrijf is niet een persoon of een vriend' Formule 1
Formule 1

Hoe het ontslag van Allison hem verder hielp: 'Het bedrijf is niet een persoon of een vriend'

Hoe het ontslag van Allison hem verder hielp: 'Het bedrijf is niet een persoon of een vriend'

James Allison, technisch directeur bij Mercedes, vertelt over zijn carrièrepad. De Brit hielp teams zoals Benetton, Renault en Mercedes om kampioenschappen te winnen. Ook vertelt Allison over zijn ontslag bij Benetton en hoe hem dat heeft geholpen een beter persoon te zijn. Daarnaast heeft hij het over het verlies van zijn vrouw en de kans die hij kreeg bij Mercedes.

'Ik besloot om brieven te schrijven naar verschillende Formule 1 teams, want ik had altijd de ambitie om in de Formule 1 te werken', zegt Allison tegen Autosport. 'Uiteindelijk gaf Benetton mij in 1991 de kans. Ze waren toen nog geen groot team, maar ze hadden wel al titelambities.' Hoewel Allison bij een goed team zat, besloot hij na een tijdje toch te vertrekken bij Benneton. Hij kwam bij het kleinere team Larrousse terecht waar hij hoofd aerodynamica werd. In 1994 keerde hij terug bij Benetton en werd ook daar hoofd aerodynamica.

Allison: 'Het team ging achteruit'

In 1994 werd Michael Schumacher kampioen met Benetton. Ook in 1995 wist Schumacher te winnen, maar Benetton pakte ook meteen de constructeurstitel mee. Daarna vertrokken veel mensen naar andere teams. De top werknemers vertrokken naar Ferrari en ook Allison eindigde uiteindelijk bij Ferrari. 'Het team ging achteruit. Schumacher vertrok naar Ferrari en we kregen Gerhard Berger en Jean Alesi ervoor terug. Dat is geen upgrade.' De seizoenen verliepen niet goed en Allison werd ontslagen door Benetton.

Allison werd vervangen ondanks al het harde werk dat hij bij Benetton had geleverd. Voor de Brit zelf was het een wake up call: 'Ik had alles gegeven, maar achteraf wordt je toch vervangen. Ik zag eindelijk in dat ik meer aan mijn werk deed dan de toekomst van mijn familie. Door het ontslag ben ik een betere familieman geworden. Je kan wel alles geven voor een bedrijf, maar het is geen persoon en ook geen vriend van je dus het zal je ook niet helpen.'

Mercedes hielp Allison uit de put

Na vele succesvolle jaren in de Formule 1 en veel kampioenschappen was er geen vuiltje aan de lucht voor Allison. In 2016 verloor hij echter zijn vrouw en twijfelde hij of hij ooit terug zou keren naar de Formule 1. Mercedes-teambaas Toto Wolff benaderde hem en de Brit besloot om toch naar Mercedes te gaan. 'Zelfs als ik een hoop ellende was dan nog liet het team mij gaan. Mercedes is een heel warm team en ze gaven me de kans om mijn stijl bij hun te gebruiken. De trofeeën kast laat zien hoe succesvol we met zijn allen zijn geweest', eindigt Allison.

Wedden op F1: Verstappen geeft favorietenrol uit handen na nederlaag in Qatar

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws