Waarom de samenwerking tussen Honda en McLaren mislukte: 'Teveel respect voor elkaar' Formule 1
Formule 1

Waarom de samenwerking tussen Honda en McLaren mislukte: 'Teveel respect voor elkaar'

Waarom de samenwerking tussen Honda en McLaren mislukte: 'Teveel respect voor elkaar'

Terwijl Red Bull Racing en Honda een geweldige koppel bleek te zijn de afgelopen jaren, had Honda van 2015 tot eind 2017 een moeizamere samenwerking met McLaren. Masashi Yamamoto, de directeur van Honda Motorsport, blikt terug op de tijd met McLaren en vertelt wat de problemen waren in de samenwerking. Ook heeft hij het over het vertrek van Honda uit de Formule 1.

McLaren en Honda hadden eerder wel een succesvolle samenwerking in de jaren tachtig en negentig. In 1992 besloot Honda uit de Formule 1 te stappen en keerde het pas in 2015 weer terug om weer met McLaren samen te werken. Helaas vielen de prestaties van de krachtbron erg tegen en daarnaast was de communicatie tussen de twee bedrijven ook niet goed. Na drie teleurstellende seizoenen kwam er een einde aan de samenwerking. 'Sinds de dagen bij McLaren hebben we veel geleerd, maar we hadden teveel respect voor elkaar', vertelt Yamamoto in gesprek met het Italiaanse Motorsport.com.

Yamamoto: 'Het verlaten van de Formule 1 was een belangrijke beslissing'

'Het ging fout in de communicatie en daardoor is het project met McLaren niet goed verlopen', vertelt Yamamoto. In 2018 maakte Honda de overstap naar Toro Rosso, nu AlphaTauri. Deze samenwerking pakte wel goed uit en het jaar daarna volgde een contract met Red Bull. Honda bracht Red Bull een goede motor en Max Verstappen werd dit jaar wereldkampioen. Ondanks het succes neemt Honda afscheid van de Formule 1. 'Het verlaten van de Formule 1 was een belangrijke beslissing voor Honda', vertelt de Honda Motorsport-directeur.

Honda nog wel betrokken bij ontwikkeling motoren 2022

De reden voor het vertrek van de Japanse motorfabrikant is dat het zich wil focussen op een toekomst met zo min mogelijk uitstoot. Daar hoort een functie binnen de Formule 1 niet bij. 'Zelfs met de goede resultaten die we dit jaar hebben behaald, hebben we geen moment getwijfeld over het verlaten van de Formule 1.' Red Bull zal door het vertrek van Honda zijn eigen krachtbronnen moeten gaan ontwikkelen. Toch zal Honda in zekere zin nog wel betrokken zijn bij de ontwikkeling van de motoren van Red Bull.

Het Japanse bedrijf wil er alles aan doen zodat Red Bull er klaar voor is om in 2022 met de eigen motoren te gaan rijden. De motoren van 2022 zullen nog in Sakura worden ontwikkeld en worden afgeleverd bij Red Bull, maar in 2023 zullen de motoren echt gemaakt gaan worden in de Red Bull-fabriek.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws