Marko vergelijkt titel Verstappen met titels Vettel: 'Deze titel is veel zwaarder bevochten' Formule 1
Formule 1

Marko vergelijkt titel Verstappen met titels Vettel: 'Deze titel is veel zwaarder bevochten'

Marko vergelijkt titel Verstappen met titels Vettel: 'Deze titel is veel zwaarder bevochten'

Volgens Helmut Marko, de adviseur van Red Bull Racing, is de wereldtitel van Max Verstappen de grootste prestatie die het Oostenrijkse team heeft geboekt. Hij plaatst het 2021-seizoen hoger dan de wereldtitels die het team behaalde met Sebastian Vettel. De Oostenrijker vindt dit seizoen qua intensiteit het grootste en kan niets ermee vergelijken.

'Normaal zit ik relatief rustig, maar in de slotfase van de race van Abu Dhabi zijn we echt allemaal opgesprongen', vertelt Marko aan Motorsport.com. De Red Bull-adviseur vertelt dat hij door de spanning van links naar rechts bewoog samen met andere medewerkers van Red Bull. We zijn tegen elkaar aan geknald en hebben nerveus naar verschillende data zitten wijzen. Zo'n spanning en beleving heb ik nog nooit meegemaakt.'

Marko: 'Dat wij dit maal konden profiteren, is een feit'

In de slotfase van de race stuurde de wedstrijdleiding een safety car naar buiten vanwege de crash van Nicholas Latifi. Verstappen kon aansluiten bij Lewis Hamilton en uiteindelijk kon de Nederlander, nadat de safety car in de 57e ronde naar binnenging, voorbij de Brit en eiste hij zijn eerste wereldtitel op. De keuzes van de wedstrijdleiding hielpen Red Bull wel en dat weet Marko ook: 'Dat wij dit maal konden profiteren en dat Mercedes de verliezer werd, is een feit.'

Dat Mercedes boos was over de beslissingen kon Marko wel begrijpen, maar na een tijdje duurde het protest te lang. 'De eerste protesten waren nog wel begrijpelijk, maar als die protesten eenmaal worden afgewezen, dan moet je in mijn optiek goed nadenken.' Mercedes had eerst nog de intentie om in hoger beroep te gaan, maar besloot uiteindelijk toch het beroep in te trekken. Door alle bijzaken om de titel heen maakt dit het kampioenschap van Verstappen nog mooier vindt Marko.

Titel 2021 beter dan titels uit verleden volgens Marko

Toch is dit niet de enige keer geweest dat Red Bull hard heeft moeten knokken om een wereldkampioenschap te winnen. Zo kreeg het Oostenrijkse team in 2010 ook hulp uit onverwachte hoek. 'Vitaly Petrov reed de race van zijn leven. De emoties van dit jaar zijn wel heel anders als toen. Webber had de meeste punten tijdens de laatste race, maar Alonso was de favoriet.' Petrov startte in 2010 tijdens de laatste Grand Prix in Abu Dhabi vanaf de tiende startpositie. Dankzij een vroeg safety car kon hij een pitstop maken. Hierdoor eindigde de Rus voor Alonso en Webber en kon Vettel verrassend de titel mee naar huis nemen.

'Die eerste titel was geweldig voor ons, maar het is niet te vergelijken met de strijd die het afgelopen jaar is uitgevochten. Max en wij als team moesten het opnemen tegen een veelvoudig kampioen na zeven jaar van complete dominantie', vat Marko het seizoen eventjes samen. 'De laatste races waren we veel meer gespannen en nerveuzer dan ooit tevoren. We wisten dat alles af zou hangen van de race in Abu Dhabi. De titel is veel zwaarder bevochten en in dat opzicht is dit onze grootste sportieve prestatie ooit', eindigt de 78-jarige Oostenrijker.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws