Marko vraagt om consistentie en duidelijkheid van stewards: 'Gevolgen moeten bekend zijn' Formule 1
Formule 1

Marko vraagt om consistentie en duidelijkheid van stewards: 'Gevolgen moeten bekend zijn'

Marko vraagt om consistentie en duidelijkheid van stewards: 'Gevolgen moeten bekend zijn'

Helmut Marko is van mening dat de stewards duidelijker en consistenter moeten worden. De beslissingen van de stewards hebben volgens de adviseur van Red Bull Racing wel vaker de race beïnvloed en dat is iets dat de stewards kunnen verbeteren voor 2022. Ook zal het contact met de wedstrijdleiding anders moeten.

'Ik denk dat wij wel benadeeld zijn dit seizoen', zegt Marko bij ServusTV over de beslissingen van de stewards en de wedstrijdleiding. De beslissingen zijn wel vaker door Red Bull in twijfel getrokken dit seizoen. Zo voelt Max Verstappen zich een mikpunt van de stewards en denkt hij dat hij zwaarder gestraft wordt dan de andere coureurs. De Nederlander kreeg tijdens de Grand Prix van Saoedi-Arabië drie keer een straf terwijl de Red Bull-coureur zich van geen kwaad bewust was.

Mercedes ook benadeeld door beslissingen wedstrijdleiding

Hoewel Marko aangeeft dat Red Bull vaak de beslissingen tegen heeft gehad, vertelt de Oostenrijker dat Mercedes ook getroffen is door de beslissingen van de wedstrijdleiding. Na de Grand Prix van Abu Dhabi was de Duitse renstal furieus en gingen zij in protest tegen de beslissingen van wedstrijdleider Michael Masi. De FIA schoof het protest aan de kant, maar Mercedes-teambaas Toto Wolff stelt voor dat de FIA duidelijkere regels gaat hanteren.

Marko is het eens met zijn landgenoot en verlangt ook naar meer duidelijkheid van de stewards. 'Ze moeten duidelijker en begrijpelijker zijn. Je moet weten als coureur wat de gevolgen van een actie zijn. Als ik dit doe, krijg ik deze straf.' Hoewel de besluitvorming van Masi in Abu Dhabi niet top was, begrijpt de Red Bull adviseur dat het lastig is voor de wedstrijdleider. 'Hij heeft misschien maar tien seconden om een beslissing te maken als er wat gebeurt.'

Marko: 'Masi moet vrij kunnen beslissen'

Op dit moment hebben de teambazen direct contact met de wedstrijdleiding, maar in 2022 zal dat niet meer het geval zijn. De optie om direct met de wedstrijdleider te praten zal komen te vervallen. Marko oppert om een tussenpersoon te regelen zodat de wedstrijdleiding en de teambazen nog wel indirect kunnen communiceren. 'Masi moet vrij kunnen beslissen zonder dat anderen hem lastig vallen en invloed op hem uitoefenen.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws