Mogelijke gridstraf voor Hamilton tijdens eerste race van 2022 voor afwezigheid FIA gala Formule 1
Formule 1

Mogelijke gridstraf voor Hamilton tijdens eerste race van 2022 voor afwezigheid FIA gala

Mogelijke gridstraf voor Hamilton tijdens eerste race van 2022 voor afwezigheid FIA gala

Mercedes-coureur Lewis Hamilton zag in de laatste ronde van de Grand Prix van Abu Dhabi de wereldtitel uit zijn vingers glippen. De Brit werd ingehaald door Red Bull Racing-coureur Max Verstappen. Voor de laatste ronde werden er controversiële beslissingen genomen door de wedstrijdleiding. Hamilton voelt zich bestolen en besloot om niet naar het FIA prijzengala te gaan, en dat kan gevolgen hebben voor de zevenvoudig wereldkampioen.

In de slotfase van de race crashte Williams-coureur Nicholas Latifi en de wedstrijdleiding besloot om een safety car de baan op te sturen. Mercedes besloot Hamilton buiten te houden, terwijl Red Bull Verstappen wel nieuwe banden gaf. Daarna besloot de wedstrijdleiding de op een ronde gezette auto's tussen Verstappen en Hamilton weg te halen. De Brit kan de keuzes van de FIA niet begrijpen en besloot daarom niet naar het gala te gaan. Er wordt een straf verwacht voor de Mercedes-coureur en dat kan zelfs een gridstraf van tien plaatsen zijn tijdens de eerste race van volgend seizoen, zo meldt Express.

Wolff: 'Ik ben loyaal naar Lewis'

Tijdens de virtuele persconferentie die Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf werd al duidelijk dat Hamilton en Wolff beiden niet op het gala zouden verschijnen. 'Ik zal er niet zijn omdat ik loyaal ben naar Lewis. We zullen als team gerepresenteerd worden door James Allison. Hij zal de trofee voor ons ophalen', zei Wolff tijdens de persconferentie. De Formule E-coureurs van Mercedes, die beiden ook in de prijzen waren gevallen, mochten ook niet bij een fotoshoot voorafgaand aan het gala aanwezig zijn.

Jean Todt, de voormalig FIA-voorzitter, zei tijdens het gala al dat hij het jammer vond dat Hamilton niet aanwezig was op het gala: 'Ik denk dat we er als organisatie boven moeten staan en dat we het moeten laten gaan.' Inmiddels is Todt vervangen als voorzitter door Mohammed Ben Sulayem en hij zal nu beslissen of de Brit een straf zal krijgen. Hamilton moest namelijk aanwezig zijn volgens artikel 6.6: 'Alle coureurs die eerste, tweede en derde zijn geworden in het kampioenschap dienen aanwezig te zijn.'

Ben Sulayem: 'De regels zijn de regels'

'Uiteindelijk zijn de regels leidend', zei Ben Sulayem. 'Ik zal moeten kijken welke regels hij precies heeft gebroken. Natuurlijk zullen wij ook onze eigen regels moeten volgen. Tegelijkertijd wil je een kampioen wel een goed gevoel geven over de sport. Het is makkelijk om aardig te zijn tegen mensen, maar als er regels zijn gebroken zullen we moeten optreden.' Het is mogelijk dat Hamilton een boete krijgt, maar ook een gridstraf voor de eerste race is niet uitgesloten wanneer de coureur een reprimande krijgt.

De Brit zou daarmee op drie reprimandes komen te staan, wat een gridstraf van tien plaatsen zou opleveren voor de eerstvolgende race. Toch zit Ben Sulayem eraan te denken om wat milder op te treden tegenover de Mercedes-coureur. 'Vergeving is altijd mogelijk, maar de regels zijn de regels. We kijken naar de regels, maar ik zeg altijd: de regels hebben zichzelf niet gemaakt. Ze zijn gecreëerd door mensen en kunnen dus ook door hen worden aangepast en verbeterd. De regels zijn er uiteindelijk om verbeterd te worden', zegt de voorzitter van de FIA.

Hamilton de favoriet bij de bookmakers voor 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws