'Mercedes sleutelde met variabelen van Hamiltons motor en ontgrendelde 15 pk extra' Formule 1
Formule 1

'Mercedes sleutelde met variabelen van Hamiltons motor en ontgrendelde 15 pk extra'

'Mercedes sleutelde met variabelen van Hamiltons motor en ontgrendelde 15 pk extra'

Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft tijdens de Grand Prix van Brazilië zijn vijfde verbrandingsmotor gebruikt. Dit kostte hem vijf plaatsen gridstraf, maar de Brit kon dankzij de nieuwe motor met veel meer snelheid langs iedereen komen. Hoe zit dat met die nieuwe Mercedes-motor en de plotselinge toename van Hamiltons motorvermogen?

De motor kan niet doorontwikkeld zijn door Mercedes, aangezien dit niet mag van de regels. De FIA heeft namelijk voor dit seizoen al besloten dat alle ontwikkelingen bevroren zijn. Wel mogen er dingen aan de motor gewijzigd worden als deze de betrouwbaarheid vergroten. Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff is dit laatste het geval. De motoren van Mercedes lijken na elke Grand Prix ontzettend veel vermogen in te leveren en dus is er gewerkt aan de betrouwbaarheid van de motor zodat deze langer mee kan met meer vermogen, zo legt de Italiaanse tak van Motorsport.com uit.

Snelheid van Hamilton is ongekend

Valtteri Bottas liet dit seizoen al zes keer zijn motor verwisselen. Dat is het dubbele van vorig seizoen. Hamilton heeft nu voor de vijfde keer zijn motor verwisseld om op die manier dus ook nog de titelstrijd aan te gaan met Max Verstappen. Tijdens de kwalificatie was al duidelijk dat Hamilton vele malen sneller was dan zijn Nederlandse concurrent. Sommigen dachten dat dit alleen kwam door de illegale achtervleugel van Mercedes, maar tijdens de sprintrace was duidelijk dat Hamilton alsnog de snelste was dit weekend.

Tijdens de sprintrace noteerde Hamilton een topsnelheid van 339 km/h terwijl Bottas met zijn motor maar 303,2 km/h kon gaan. Verstappen zit precies tussen de twee in met een snelheid van 317,3 km/h. Hoewel Hamilton gebruik kon maken van de DRS, lijkt het erop dat de motor hem veel sneller heeft gemaakt. De cijfers zeggen dus niet alles, maar geven wel een goede indicatie.

Mercedes sleutelt met variabelen betrouwbaarheid

Hywel Thomas, de hoofdingenieur van de motorafdeling van Mercedes, heeft de nieuwe motor van Hamilton naar verluidt een levensduur gegeven van zo'n 2500 kilometer in tegenstelling tot de 'normale' 7000 kilometer die de motor mee moet kunnen. Door de verschillende componenten op een andere manier te gebruiken heeft de motor van Hamilton nu 15 pk meer dan zijn vorige motor. Het foefje lijkt dus een slimme omzetting binnen de krachtbron van Mercedes, om zo voor de laatste drie races extra veel vermogen te genereren voor de eindstrijd in het Midden-Oosten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws