Priestley: 'De stewards konden niet uitsluiten dat Mercedes-defect door Verstappen kwam' Formule 1
Formule 1

Priestley: 'De stewards konden niet uitsluiten dat Mercedes-defect door Verstappen kwam'

Priestley: 'De stewards konden niet uitsluiten dat Mercedes-defect door Verstappen kwam'

Marc Priestley, oud engineer van McLaren, analyseert naderhand de Grand Prix van Brazilië. Het was een weekend waarin veel gebeurde. Zo werden er verschillende regels overtreden en werden er ook verschillende straffen uitgedeeld. Priestley zoomt in op het incident tussen Verstappen en Hamilton, waarbij beide coureurs naast de baan belandden.

'Laten we in de juiste volgorde beginnen', zegt Priestley zijn terugblik op YouTube. 'Het Braziliaanse circuit is toch wel iets meer een Red Bull circuit. Het ligt wat hoger, maar niet zo hoog als Mexico. Toch is het wel een sterk circuit voor hun.' Priestley vertelt vervolgens dat Mercedes iedereen op vrijdag verraste met het tempo dat ze reden. 'Je zag nu duidelijk dat de snelheid op de rechte stukken veel hoger lag. Natuurlijk werkt de nieuwe motor van Lewis, die iets meer vermogen heeft, ook mee. Ze waren gewoon veel sneller dan Red Bull.'

Priestley: 'Als het erdoorheen past, is het illegaal'

Vervolgens gaat de oud engineer van McLaren verder over de illegale achtervleugel van Hamilton. 'De manier hoe de FIA het controleert of de vleugel legaal is wordt gedaan door middel van gereedschap. Ze hebben een meetinstrument dat precies de afmeting heeft van de maximale doorgang van de vleugel. Als dat apparaat erdoorheen past, is het dus illegaal.' Priestley zegt dat hoe klein het verschil ook is, de regels alsnog worden gehandhaafd.

Ook Verstappen kwam aan bod in de analyse. De Nederlander raakte kort de achtervleugel van Hamiltons auto aan waardoor hij een boete kreeg van de FIA. 'Niemand zou suggereren dat de vleugel verder open ging doordat Verstappen hem aanraakte', zegt Priestley. 'Maar de stewards kunnen niet 100 procent uitsluiten dat het door Max kwam. Daarom kreeg hij een boete.' De Nederlander moest uiteindelijk een boete betalen van 50.000 euro.

FIA maakt fout bij beoordeling incident

Hamilton werd uiteindelijk gediskwalificeerd voor de illegale achtervleugel en moest achteraan beginnen. Na een goede sprintrace mocht de Brit als tiende beginnen met de Grand Prix. Hij wist zich uiteindelijk naar voren te knokken en had nog een spannend gevecht met Verstappen, waarbij beide coureurs buiten de baan raakten. 'Het is absurd dat de wedstrijdleiding geen straf uitdeelde', zegt Priestley. 'Er was overduidelijk te zien dat Hamilton buiten de baan werd geduwd.' Desondanks won Hamilton de race en is het gat tussen de twee verkleind naar veertien punten.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws