Psycholoog kijkt naar Verstappens mentale kracht: 'Max twijfelt nooit' Formule 1
Formule 1

Psycholoog kijkt naar Verstappens mentale kracht: 'Max twijfelt nooit'

Psycholoog kijkt naar Verstappens mentale kracht: 'Max twijfelt nooit'

Binnen twee weken weten we wie er kampioen wordt dit Formule 1-seizoen. Red Bull Racing-coureur Max Verstappen en Mercedes-coureur Lewis Hamilton strijden al vanaf het begin van dit seizoen tegen elkaar. Hoewel de twee dit jaar heel kalm lijken, brengt zo'n titelstrijd natuurlijk de nodige druk met zich mee. Dokter Riccardo Ceccarelli van Formula Medicine kijkt wat er mentaal bij de twee komt kijken.

'Ze zijn fysiek erg fit en hebben op dat vlak helemaal niks extra's nodig', zegt Ceccarelli in de F1 Nation-podcast. 'Voor hen is het nu ook belangrijk om te kijken naar de psychologische druk die meekomt, maar dat geldt niet alleen voor Max en Lewis. Ook het team kan een sleutelrol spelen in een negatieve of positieve uitslag.' Volgens Ceccarelli Is dus ook de mentale gezondheid van het team belangrijk in het kampioenschap.

Ceccarelli: 'Denk dat Hamilton meer te verliezen heeft'

Hoewel Hamilton en Verstappen beiden in dezelfde titelstrijd verzeild zijn, zegt Ceccarelli dat hij ze anders zou behandelen. 'Ze zijn te verschillend om dezelfde aanpak te gebruiken. Lewis is al gewend om voor de titel te strijden want hij heeft er al zeven gewonnen. Tegelijkertijd kan hij wel veel druk ervaren want het is niet zo vaak gebeurd dat hij zo lang werd uitgedaagd.' Ceccarelli maakt de vergelijking tussen Hamilton en tennisser Novak Djokovic. De tennisser kon eerder dit jaar zijn 21e Grand Slam titel winnen en zou daarmee een record pakken, maar hij faalde. Hamilton zit in hetzelfde scenario.

Dan kijkt de dokter naar Verstappen, die zich voor de eerste keer in een titelstrijd bevindt. 'Hij wil winnen want het kan zijn eerste kampioenschap worden, maar tegelijkertijd kan hij ook denken dat hij in de toekomst nog kansen krijgt. Op dit moment denk ik dat Hamilton meer te verliezen heeft dan Verstappen.' Ceccarelli heeft veel respect voor beide coureurs en vindt het knap wat ze presteren dit jaar.

Verstappen mentaal sterker dan Hamilton

Toch heeft de psycholoog wel een idee wie er mentaal sterker is. 'Mentaal is Max sterker dan Lewis. Hij is alleen gefocust op zichzelf en hij heeft veel zelfvertrouwen. Lewis zoekt naar steun van buitenaf, dat hoor je ook als je naar hem luistert via de boordradio. Hij wil altijd support en zekerheid horen, terwijl Max nooit twijfelt aan de strategieën.' Volgens Ceccarelli heeft Hamilton een omgeving nodig die hem beschermt. 'Dat is ook de reden dat hij de Braziliaanse vlag bij zich had op Interlagos. Max heeft alleen zichzelf nodig en dat is voor hem voldoende.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws