Qatar belooft een spektakel: 'Elke minuut in de praktijk zal een verschil maken' Formule 1
Formule 1

Qatar belooft een spektakel: 'Elke minuut in de praktijk zal een verschil maken'

Qatar belooft een spektakel: 'Elke minuut in de praktijk zal een verschil maken'

Voor het eerst reist de Formule 1 naar Qatar om daar een race te gaan rijden. Het Losail International Circuit is de baan waar de Grand Prix van Qatar op verreden gaat worden. Normaal gesproken worden hier Moto GP-races gereden, maar door het wegvallen van de Australische Grand Prix is er een plekje vrijgekomen voor Qatar op de Formule 1 kalender. Directeur motorsport, Al-Hamad ligt het Losail International Circuit even toe.

Naar verwachting zal er op de baan gereden gaan worden met een hoge downforce set-up vanwege de technische middensector. Veel mensen zijn bezorgd dat er op dit circuit weinig ingehaald kan worden, maar Al-Hamad denkt dat de race een spektakel zal zijn. 'Niemand heeft hier gegevens, niemand heeft hier eerder gereden dus dat gaat veel toevoegen aan de race', zegt Al-Hamad tegen Motorsport.com. 'Elke minuut in de praktijk zal een verschil maken.'

Al-Hamad: 'Het is een heel technisch circuit'

Al-Hamad zegt dat het van belang is dat de rijders erachter komen welke set-up het beste werkt. De baan is snel en vloeiend, maar de bandenslijtage zal hoog zijn door het ruwe asfalt. De Qatarees denkt dat coureurs alsnog zullen inhalen ondanks de geruchten die rond gaan. 'Het is geen rechtlijnig circuit. Het is juist heel technisch en de coureurs zullen met veel downforce moeten rijden. Ook zijn er verschillende strategieën mogelijk door de hoge bandenslijtage.'

Ondanks dat het circuit als sinds 2004 gebruikt wordt voor de Moto GP-races, moesten er wel een aantal aanpassingen komen die de veiligheid zouden verbeteren. Het Losail International Circuit deed dit in samenwerking met de FIA zodat er dan alsnog een klasse 1 beoordeling kon komen. 'Het waren voornamelijk de barrières en waar deze precies moesten staan. Ook is er een kleine wijziging geweest met de pit entry. Deze was eerst na bocht zestien, maar is nu vlak voor bocht vijftien', zegt Al-Hamad.

Meer races naar Qatar

Hoewel Qatar nu een meerjarige deal heeft gesloten met de Formule 1, vanaf 2023 zal de Formule 1 tien jaar lang naar Qatar gaan, wil Al-Hamad dat er nog meer autoraces naar het Losail International Circuit komen. 'De Formule 1 zet ons meer in de schijnwerpers. Daardoor is er een enorme kans dat andere motorsportevenementen ook in Qatar een race willen organiseren', zegt Al-Hamad.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws