Sprintraces leggen druk op behalen budgetplafond: 'Sommige teams stribbelen tegen' Formule 1
Formule 1

Sprintraces leggen druk op behalen budgetplafond: 'Sommige teams stribbelen tegen'

Sprintraces leggen druk op behalen budgetplafond: 'Sommige teams stribbelen tegen'

Volgens McLaren-CEO Zak Brown is er één team binnen de Formule 1 dat het budgetplafond met vijf miljoen dollar wil verhogen vanwege de sprintraces komend seizoen. De sprintraces zouden druk leggen op het halen van het budgetplafond, vooral vanwege de kans op meer crashes. Brown vindt het belachelijk dat het betreffende team de suggestie doet om het plafond te verhogen.

'We hebben allemaal dezelfde uitdaging', vertelt de CEO van McLaren aan de Engelse tak van Motorsport.com. Het budgetplafond is geïntroduceerd zodat alle teams evenveel mogen uitgeven aan hun auto, maar de grotere teams zitten al op de grens van het budgetplafond te werken. Extra sprintraces zouden die druk op het budget alleen maar vergroten. De Formule 1 is niet van plan om de teams extra budget te geven. Toch heeft één van de grote teams gevraagd om een verhoging van het budgetplafond met vijf miljoen dollar vanwege de sprintraces.

Brown: 'Je moet er gewoon mee dealen'

Brown is van mening dat het tegenstribbelende team het argument van de sprintraces misbruikt om meer aan hun auto te kunnen ontwikkelen. 'Als je meer in de problemen komt met het budget, dan moet je daar gewoon mee dealen. Het is iets waar wij allemaal mee te maken hebben', stelt de Amerikaan. 'Voor mij is dit ook waar de sport om draait. Je moet om kunnen gaan met uitdagingen en niet denken dat je zomaar je chequeboekje tevoorschijn kan halen en het wel even kan regelen.'

De 50-jarige CEO stelt dat er alvast gekeken en gestemd moet worden voor de plannen van 2023. 'Ik denk dat we alvast moeten stemmen over 2023 en moeten beslissen dat er geen verhoging komt van het budgetplafond. Dan slaan we de plannen van 2022 over en gaan we gewoon beginnen met racen. Ik denk dat een aantal teams dan wel aan de fans mag uitleggen waarom er geen sprintraces gehouden worden in 2022', eindigt Brown.

Grote teams bang voor extra kosten vanwege sprintraces

Vorig seizoen waren er drie 'pilot'-sprintraces. Eén race in Groot-Brittannië, één race in Monza en één race in Brazilië. De Formule 1 wil in 2022 zes sprintraces organiseren, maar sommige grotere teams zijn bang dat dit hun problemen op zal leveren. De angst dat er een crash gebeurt tijdens de sprintrace is natuurlijk altijd aanwezig, maar de Formule 1 biedt geen hoger budgetplafond aan in het geval van een crash.

In 2021 kregen de teams ter tegemoetkoming allemaal 100.000 dollar per sprintrace. Ook werd er 450.000 dollar aan het budgetplafond toegevoegd en was er 100.000 dollar per auto beschikbaar in het geval van een crash. Voor dit jaar heeft de Formule 1 het extra geld voor het budgetplafond en de crashes achterwege gelaten. De teams krijgen nu 500.000 dollar per sprintrace voor de eerste vijf races. Daarna krijgen ze 150.000 dollar per sprintrace die erbovenop komt. In totaal krijgt elk team in 2022 dus 2,65 miljoen dollar extra te besteden voor de sprintraces.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws