Update | Wolff oneens met Bottas: 'Valtteri voelde al vanaf het begin druk' Formule 1
Formule 1

Update | Wolff oneens met Bottas: 'Valtteri voelde al vanaf het begin druk'

Update | Wolff oneens met Bottas: 'Valtteri voelde al vanaf het begin druk'

Valtteri Bottas sluit dit seizoen zijn periode van vijf jaar bij Mercedes af. De Fin rijdt in 2022 voor het team van Alfa Romeo en maakt daarbij plaats voor George Russell, die komend seizoen naast Lewis Hamilton zal rijden. In een uitgebreid interview blikt Bottas terug op zijn Mercedes-tijd, waarbij hij zowel kritisch is op zichzelf als zijn team.

'Het was een hele interessante en leerzame periode bij Mercedes', begint Bottas zijn verhaal in de podcast Beyond the Grid. 'Allereerst is het natuurlijk een geweldige kans geweest, een kans om races te winnen, polepositions binnen te slepen en bij een team te zitten dat erg succesvol is. Ik ben erg gegroeid als coureur en als mens. Tegelijkertijd vroeg de Mercedes-tijd heel veel van me. Er wordt als Mercedes-coureur heel veel van je verwacht, zoveel dat ik het niet altijd meer leuk vond, om eerlijk te zijn. Het is hard werken, maar als ik kijk naar het grote plaatje kan ik wel zeggen dat het echt de moeite waard is geweest', reflecteert de coureur.

Bottas had graag meer geduld willen hebben, maar ook een meerjarige deal

Als Bottas het heeft over dingen die hij over had willen doen, valt vaak het woord 'geduld'. 'Ik had denk ik wat meer moeten wachten en inderdaad geduld moeten hebben. Ik kwam in 2017 binnen, denkende dat ik wel even wereldkampioen kon worden. Dat ging natuurlijk niet, zeker ook omdat Lewis (Hamilton, red.) op zo'n ongelooflijk hoog niveau presteert. Natuurlijk ging het wel goed, maar als ik mezelf meer tijd had gegund had ik er misschien meer uit kunnen halen.'

Daarmee impliceert Bottas ook dat zijn prestaties onderhevig waren aan contractperikelen bij Mercedes. De Fin kreeg in zijn periode bij het team geen contract voor meer dan twee jaar en het kwam dan ook meermaals tot een verlenging. 'Ik had dan ook beter kunnen presteren als ik vanaf het begin af aan een meerjarig contract had gekregen. Anderzijds is dat natuurlijk wel een beoordeling en beredenering achteraf.'

Een tekenend moment van Bottas' loopbaan bij Mercedes is de Grand Prix van Rusland 2018. Bottas heeft een voorsprong op aanstaand wereldkampioen Hamilton, maar het team vraagt de Fin om zijn teamgenoot voor te laten gaan met de inmiddels bekende woorden 'Valtteri, it's James'. 'Dat waren inderdaad moeilijke momenten voor mij', geeft Bottas toe. 'Ik heb de beslissing altijd genomen om mijn team te gehoorzamen, maar daarvoor moest ik vaak wel echt mijn tanden op elkaar zetten. Het voelde vaak niet goed, omdat ik een racer ben en altijd voor het hoogst haalbare wil gaan. Vanaf dat moment ging dat seizoen ook moeizamer, want dat was een punt waarop ik me realiseerde dat ik eigenlijk gewoon de rol van 'helper' had.

Hamilton van een ander niveau

Bottas vertelt dat hij vaak een andere rol in het team kreeg, zodra het verschil in WK-punten tussen hem en Hamilton groter werd. Dat verschil groeide elk seizoen, omdat Hamilton vooral erg constant wist te presteren, vindt Bottas. 'Dat niveau wat hij steeds haalde was heel erg hoog, maar het zat hem vooral in het feit dat dat gewoon elke Grand Prix het geval was. Lewis heeft eigenlijk geen slechte raceweekenden en dat is het grootste verschil tussen ons', waarmee Bottas zich ook meteen zelfkritisch toont.

Update 15:09 (29-11) | Wolff twijfelt aan Bottas' mening over meerjarige contract

Mercedes-teambaas Toto Wolff twijfelt aan de bewering van Valtteri Bottas over een meerjarig contract bij Mercedes. De Finse coureur beweerde eerder dat hij beter zou presteren voor Mercedes als hij een meerjarig contract zou hebben gekregen in plaats van een éénjarige deal.

Volgend seizoen zal Bottas overstappen naar Alfa Romeo nadat Mercedes had besloten het contract van de 32-jarige coureur niet te verlengen. Sindsdien rijdt Bottas vele malen beter en wist hij zelfs de Turkse Grand Prix te winnen. 'Druk voor een bepaalde tijd is goed en kan meer uit je halen, maar als je je steeds druk moet maken over het verlengen van je contract dan vreet dat je vanbinnen op', zegt Bottas geciteerd door PlanetF1.

Wolff denkt dat Bottas niet de druk van het contract ervaarde, maar juist de druk van zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton voelde. 'Ik denk dat Valtteri al vanaf het begin van zijn carrière druk voelde', zegt Wolff. 'Misschien dat je achteraf kan zeggen dat een meerjarig contract beter was geweest. Valtteri is een prima kerel en een goede coureur. Als de snelheid er is dan houd je hem niet meer bij, maar het wisselt te vaak. Ik denk dat het door de aanwezigheid van Lewis komt. Er is niemand met 100 overwinningen, dus ik vraag me af of hij daardoor druk voelt', eindigt Wolff.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws