Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel? Formule 1
Formule 1

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?

De Formule 1 kent veel wereldkampioenen, maar op het gegeven moment worden zij vervangen door een jongere generatie. In 2021 werd Max Verstappen wereldkampioen en hij is de eerste van zijn generatie coureurs die dat is gelukt, maar maakt de oude generatie nog kans? In de toekomst is alles nog mogelijk, zeker met de nieuwe regelgeving die vanaf 2022 zijn intrede doet.

Lewis Hamilton, Sebastian Vettel en Fernando Alonso zijn in het verleden wereldkampioen geworden. Alle drie zijn ze op het moment boven de 30 jaar de heren hopen nog kans te maken op een wereldtitel, maar maken ze überhaupt kans met hun kwaliteiten en het team waar ze zitten? Of is er nog een andere verrassende dertigplusser die de kroon gaat pakken? Veel teams zijn bezig met de ontwikkeling van hun auto en het lijkt erop dat sommige teams zullen aanhaken bij de top. Welke dertiger kan het de jonkies lastig maken en met een goed gevoel terugkijken op de eindfase van zijn carrière? We gaan het lijstje even af van de minst waarschijnlijke wereldkampioen naar de grootste kanshebber.

Bottas en Alfa Romeo - een match made in heaven?

We beginnen met de persoon die het minste kans heeft om een wereldtitel te pakken. Valtteri Bottas was voor vijf seizoenen lang de teamgenoot van Hamilton en wist de zevenvoudig wereldkampioen vaak genoeg te ondersteunen. Bottas zal bij Alfa Romeo eindelijk uit de schaduw treden van Hamilton. Toch zal de kans op een wereldkampioenschap vrijwel nihil zijn.

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?
Valtteri Bottas, toen nog in Mercedes-uniform.

Natuurlijk weten we nog niets van de nieuwe auto's en voor hetzelfde geld weet Alfa Romeo een technisch meesterwerk te verzinnen waardoor het ineens wel vooraan rijdt, maar het team staat daar niet bekend om. Alfa Romeo eindigde in 2021 als negende, maar kon wel meevechten op het middenveld. Het team zal realistisch moeten blijven en datzelfde geldt natuurlijk voor Bottas. Aanhaken bij het middenveld is een reëlere kans.

Bottas zelf is ook niet de allerbeste coureur die er te vinden is op de grid. Hij kon vaak niet aanhaken bij Hamilton en moest dus dienen als een ondersteunende teamgenoot. Wel wist de Fin zijn voormalig teamgenoot vaak te verslaan in de kwalificatie. Bottas is dus geen koekenbakker die helemaal niets heeft gepresteerd. Zolang de Fin vooraan startte en normaal zijn race kon rijden, reed hij vaak weg van de groep. Tijdens de Grand Prix van Turkije in 2021 was dit bijvoorbeeld goed te zien. Mocht Alfa Romeo dus een goede auto afleveren, zou Bottas gerust kunnen verrassen, een wereldtitel zit er echter niet in.

Kan Pérez verrassen met Red Bull en zelfs Verstappen verslaan?

Sergio Pérez rijdt momenteel voor Red Bull Racing, maar heeft een contract voor nog maar één jaar. De Mexicaan heeft wel uitgesproken dat hij in 2022 graag wereldkampioen wil worden. De 31-jarige Red Bull-coureur is nu gesetteld bij het Oostenrijkse team en heeft het vertrouwen daar gewonnen. Ook Verstappen noemde 'Checo' een goede teamgenoot en zelfs na de race in Abu Dhabi een 'legende'. De 31-jarige coureur zal dus uit de schaduw moeten treden van de Nederlander.

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?
Sergio Pérez in zijn Red Bull-bolide.

Is het überhaupt mogelijk voor Pérez om Verstappen te verslaan? Laten we even de cijfers erbij pakken. Verstappen werd in 2021 wereldkampioen met de op één na snelste auto op de grid. Pérez werd vierde in het eindklassement en kon niet in de buurt komen van Verstappen, die zich natuurlijk kroonde tot wereldkampioen. Ook tijdens de kwalificatie kon Pérez zijn teamgenoot uit Limburg niet verslaan en het lijkt er dus niet op dat Pérez zijn eigen teamgenoot aankan, laat staan dat de Mexicaan wereldkampioen zal worden. De 31-jarige Red Bull-coureur is een uitstekende teamgenoot en een prima coureur, maar niet meer dan dat.

Gaat Aston Martin verbeteren en leeft Vettel weer op?

Aston Martin en Vettel stelden afgelopen seizoen zeer teleur. Het Britse team werd zevende in 2021 en kon niet aanhaken bij de rest van het veld. Dat is verbazingwekkend te noemen aangezien het team in 2020, toen nog Racing Point, vierde werd in het constructeurskampioenschap. De overstap van Vettel naar Aston Martin was een interessante keuze en eigenaar Lawrence Strolls ambities binnen de sport zijn duidelijk. Kan het team zich dan wel oprichten in de toekomst en een betere auto op het asfalt zetten?

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?
Kunnen Vettel en Aston Martin de samenwerking laten slagen?

Sinds de overname van Stroll heeft het team een betere uitstraling gekregen. De naam Aston Martin leverde al een reputatie-boost op en Stroll heeft ook geïnvesteerd in een nieuwe fabriek voor het team. In vijf jaar tijd hoopt het mee te vechten met de topteams om de titel. Dit jaar kreeg het team een flinke terugslag door de regelverandering omtrent de aerodynamica. Het materiaal, de mensen en het vermogen zijn aanwezig om toch een succesvolle auto te maken.

Aan Vettel wordt niet getwijfeld. De Duitser heeft in 2021 bij vlagen laten zien dat hij nog steeds de kwaliteit en het talent bezit waarmee je wereldtitels kan winnen. Er is niemand die vermoedt dat de viervoudig wereldkampioen Lance Stroll niet aan kan, want de voormalige Red Bull-coureur heeft afgelopen seizoen al bewezen dat te kunnen. De 34-jarige coureur wist in Monaco als vijfde te finishen en werd tweede in Baku. De 2021-bolide van Aston Martin was ondermaats en in de meeste races waren punten een uitdaging. Als Vettel goed materiaal krijgt, is hij zeker tot meer in staat en dat heeft hij al bewezen bij Ferrari en Red Bull. Een vijfde titel is zeker mogelijk voor de Duitser, maar Aston Martin en de coureur zelf zullen allebei een schepje erbovenop moeten doen om in de toekomst een wereldtitel met elkaar te winnen.

Ricciardo met McLaren wordt mogelijk een sensatie

Daniel Ricciardo kan misschien de verrassing worden van de Formule 1. De Australiër stapte in 2021 over naar McLaren en beleefde een moeizame eerste seizoenshelft. Toch kwam de 32-jarige coureur goed terug en wist hij te winnen in Monza. De samenwerking met McLaren en Ricciardo lijkt de goede kant op te gaan en het team uit Woking wordt gezien als een mogelijk titelkandidaat in 2022. Ricciardo heeft al vaker bewezen een goede coureur te zijn die risico durft te nemen, maar kan hij het echt waarmaken?

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?
Ricciardo zou zomaar de verrassing kunnen worden die McLaren nodig heeft volgend seizoen.

Allereerste zit Ricciardo in hetzelfde scenario als Pérez, de Australiër zal eerst zijn eigen teamgenoot, Lando Norris, moeten verslaan. Norris is één van de grootste talenten in de Formule 1 en wordt gezien als een toekomstige wereldkampioen. Kan Daniel Ricciardo wel opboksen tegen de 22-jarige Brit? Norris mag vergeleken worden met Ricciardo's vorige teamgenoot, Verstappen. De jonge Brit wist in 2021 vier keer op het podium te klimmen en pakte in Rusland bijna zijn allereerste Grand Prix-overwinning uit zijn Formule 1-carrière.

Toch hoeft de man uit Perth niet bang te zijn dat hij zijn teamgenoot niet aan zou kunnen. In zijn tijd bij Red Bull kon hij het Verstappen vaak genoeg lastig maken en hij wordt zelfs nu nog de beste teamgenoot van Verstappen genoemd. Ricciardo kan veel uit een auto halen en weet net als Norris en Verstappen op de limiet te rijden. Mocht McLaren een goede auto leveren, dan kan het team zeker rekenen op veel punten en misschien zelfs een kampioenschap. Ricciardo en Norris zijn beiden goed genoeg om een titel te pakken.

Zal 'El Plan' van Alonso gaan werken bij Alpine?

Alonso keerde dit jaar terug in de Formule 1 bij het team van Alpine en heeft een goede indruk achtergelaten. De Spanjaard heeft veel ervaring meegenomen naar Alpine en heeft het team versterkt op alle vlakken. De Franse renstal heeft net als Aston Martin een meerjarig plan opgesteld om aan te haken bij de top, maar wist in 2021 al constantere resultaten neer te zetten. Het team eindigde als vijfde en haalde een overwinning binnen met Esteban Ocon en een derde plaats met Alonso. De Spanjaard hoopt om zijn derde wereldtitel te kunnen winnen.

De 40-jarige Alpine-coureur liet afgelopen seizoen al zien dat hij nog steeds resultaten kan boeken en dat hij het racen nog niet is verleerd. De reden dat Alonso terugkeerde in de Formule 1 is vanwege de nieuwe regels die komen. In 2022 worden de auto's gelijkwaardiger aan elkaar gemaakt. De Spanjaard gelooft in Alpine en denkt dat hij samen met het team tot grootse dingen in staat is. Maar waarom maakt Alonso dan zoveel kans op zijn derde wereldtitel?

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?
Alonso hoopt zijn derde wereldtitel te pakken samen met Alpine.

Al lange tijd rijdt het team van Alpine, wat eerst natuurlijk Renault was, met een krachtbron van Renault. Deze krachtbron is alleen nooit doorontwikkeld en stond dus lange tijd stil. Alpine heeft nu eindelijk weer besloten om verder te gaan met de ontwikkeling van de motor en hoopt in samenhang met de verdere ontwikkeling rond de auto aansluiting te kunnen vinden bij de topteams. Het lijkt er dus op dat Alonso een goede wagen zal besturen in 2022 en de kwaliteiten van de tweevoudig wereldkampioen zijn nog altijd van een hoog niveau. Daarnaast lijkt Alonso met Esteban Ocon weinig moeite te hebben.

Alonso maakt dus, met het juiste materiaal, zeker kans op een derde wereldtitel en dat zal voor de Spanjaard ook een mooi einde zijn van een al hele mooie racecarrière. Toch is er nog één dertigplusser die het lijstje nog niet langs is geweest en deze mag zeker niet vergeten worden.

Veert Hamilton terug en pakt hij zijn achtste titel?

Laten we heel eerlijk zijn, Hamilton is de grootste kanshebber van alle dertigplussers op de grid. Hoewel de Mercedes-coureur zich terug had getrokken na het verlies in Abu Dhabi, gaat iedereen ervan uit dat de Brit in 2022 weer op de grid zal verschijnen en weer zal proberen te knokken voor zijn achtste titel. Al acht jaar lang levert Mercedes de beste auto en de zevenvoudig wereldkampioen kan er dus op rekenen dat de auto in 2022 ook weer goede prestaties zal leveren, maar is hij zelf mentaal sterk genoeg om zijn concurrenten uit te schakelen?

Critici zullen zeggen dat Hamilton alleen een goede coureur is door de dominante auto waarin hij rijdt, maar dan zou je de zevenvoudig wereldkampioen echt tekort doen. In 2021 wist hij het samen met Verstappen tot de laatste race aan toe spannend te houden en de wil om te winnen zal heel groot zijn bij Hamilton. Het record van de meeste wereldtitels in de Formule 1 deelt hij nu nog met Michael Schumacher, maar met een achtste titel zou hij als enige het record op zijn naam hebben. Aan de motivatie zou het dus niet moeten liggen, maar zijn er nog andere factoren die de 37-jarige Brit het lastig kunnen maken op de jacht naar zijn achtste titel?

Maken de dertigplussers van de huidige F1-grid kans op de 2022-titel?
Hamilton is gemotiveerd om zijn achtste wereldtitel binnen te slepen.

Natuurlijk is Hamilton afhankelijk van het materiaal van zijn tegenstanders, maar zelfs als we ervan uitgaan dat Mercedes een auto levert die niet de beste, maar een goede nummer twee dan nog maakt Hamilton veel kans op een wereldtitel. Hij versloeg Verstappen in 2021 in verschillende Grands Prix, ook als hij zelf het beste materiaal niet had. Hij is dus met regelmaat opgewassen tegen de Nederlander. Ook George Russell zal ongetwijfeld een lastige tegenstander zijn voor Hamilton, maar de jonge Brit zal eerst zijn draai moeten vinden bij De Zilverpijlen voordat hij kans maakt op het kampioenschap. Hamilton staat volgend seizoen gewoon weer op de grid en zal ongetwijfeld alles op alles zetten om zijn concurrenten voor te blijven.

Hoewel we net het lijstje zijn afgegaan van dertigplussers met de meeste kans op de titel is het nog altijd maar de vraag of het daadwerkelijk zal gebeuren. Aan het talent van Charles Leclerc, Verstappen, Norris en nog vele andere coureurs mag niet getwijfeld worden. De titel van Verstappen kan de inleiding zijn geweest van een nieuwe dominante Formule 1-generatie. Mettertijd zal bekend worden welk team en welke coureur er het scherpst en het sterkste het seizoen in zal gaan.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws