Wolff blaast 50 kaarsjes uit, wat maakt de Oostenrijker zo succesvol? Formule 1
Formule 1

Wolff blaast 50 kaarsjes uit, wat maakt de Oostenrijker zo succesvol?

Wolff blaast 50 kaarsjes uit, wat maakt de Oostenrijker zo succesvol?

Toto Wolff blies woensdagochtend vijftig kaarsjes uit en dat is een goed moment om terug te blikken op de inmiddels imposante carrière van de Oostenrijker. De teambaas van Mercedes heeft inmiddels een flinke status verworven, maar moest beginnen als racecoureur en jonge zakenman. Hoe verging het Wolff in zijn weg naar succes en hoe is hij uiteindelijk op zijn huidige positie terechtgekomen? F1Maximaal maakte een reconstructie.

Wolff werd geboren op 12 januari 1972 in Oostenrijk, in Vienna. Zijn moeder was Pools en zijn vader Roemeens, maar Wolff zelf draagt de Oostenrijkse nationaliteit. Toen de Oostenrijker acht jaar oud was, kreeg zijn vader een hersentumor en was daardoor ongeneeslijk ziek. Wolff vertelde al eerder in een interview dat zijn jeugd verpest werd door de ziekte van zijn vader. 'Ik wilde graag verantwoordelijk voor mezelf zijn en dat is nu een groot deel van wie ik ben', aldus de inmiddels succesvolle teambaas. Wolffs vader overleed uiteindelijk toen de Oostenrijker een puber was.

Wolff start investering en combineert het met racen

Die verantwoordelijkheid heeft Wolff ver gebracht in het leven. Hij had het gevoel dat hij alles uit het leven moest halen om uiteindelijk te kunnen slagen. Wolff startte zijn eigen racecarrière in 1992 en won in 1994 de 24 uur van de Nürburgring. Hierna reed hij ook nog in enkele GT-races op hoog niveau. Dit kwam natuurlijk niet vanzelf aanwaaien: Wolff heeft verschillende baantjes gehad om het geld bij elkaar te krijgen. 'Het ergste baantje dat ik had was vlak voor Kerstmis. Ik moest met een goud geschminkt hoofd en een gouden cape in een van de drukste steden van Oostenrijk flyers uitdelen voor een elektronicawinkel. Het ergst was nog dat mensen me herkenden. Maar ik zette door want ik had het geld hard nodig', vertelt Wolff in een interview met zijn team uit 2018.

Wolff verzamelde uiteindelijk genoeg geld in om mee te doen met verschillende races, maar zijn droom was om in de Formule 3 te gaan racen om daarna door te stromen naar de Formule 1. Op een dag besloot de Oostenrijker tegen één van zijn vrienden te racen, die een opkomend Formule 3-coureur was. De Oostenrijker verloor en kwam erachter dat hij simpelweg de kwaliteiten miste om in de Formule 3 te racen. Hij moest de droom naast zich neerleggen. Gelukkig voor Wolff wist hij op een andere manier indruk te maken op de racewereld.

Wolff studeerde ook aan de universiteit van Wenen. Hij studeerde economie en business, maar stopte hier vroegtijdig mee. School vond de Oostenrijker namelijk helemaal niks. Op 26-jarige leeftijd startte Wolff zijn eigen investering die vooral op technologie gefocust was. Het duurde niet lang voordat Wolff zijn liefde voor investeren en racen zou combineren, want in 2009 kocht hij een deel van het Williams Formule 1 Team en sloot hij zich aan bij het bestuur van het raceteam.

Intrede in Formule 1 en samenwerking met Niki Lauda

De intrede van Wolff in de Formule 1 werd met zijn investering dus een feit. In 2012 werd hij zelfs de uitvoerend directeur van Williams en in die rol behaalde hij met Williams de tot nu toe laatste Grand Prix-overwinning van het team bij de Spaanse Grand Prix. In 2013 besloot Wolff om Williams te verlaten en sloot hij zich aan bij Mercedes om daar uitvoerend directeur te worden en natuurlijk teambaas van de Zilverpijlen. Daarnaast kreeg hij dertig procent in handen van de aandelen van het team.

Tijdens zijn tijd bij Mercedes vormde hij een tandem samen met de legendarische Niki Lauda. Wolff was de officiële teambaas, waarbij Lauda functioneerde als adviseur van Mercedes in een 'Helmut Marko-rol'. De drievoudig wereldkampioen had tien procent van Mercedes in handen en hoorde dus ook bij het bestuur. Samen met Wolff maakte hij van Mercedes een dominante machine die heel lang niet te kloppen was in de Formule 1. Bovendien was het Lauda die meervoudig wereldkampioen Lewis Hamilton naar het team haalde. Lauda overleed in 2019 in het ziekenhuis en de teambaas van Mercedes zegt hem nog altijd te missen.

Wolff meer dan een schreeuwende teambaas

Uiteindelijk groeide Wolff uit tot één van de meest succesvolle teambazen ooit. Sinds 2014 heeft Wolff ieder jaar de constructeurstitel gewonnen met zijn renstal. In 2021 wist hij de titel voor de achtste keer op rij te winnen en daarmee is Mercedes op weg om het allerbeste Formule 1-team ooit te worden. Het investeringssucces, de sterke jaren bij Williams en de machtsovername van Mercedes met Wolff aan het roer laten dus zien dat de Oostenrijker een geboren leider is.

Wolff zijn vermogen wordt geschat rond de 580 miljoen euro. Naar verluidt krijgt hij jaarlijks van Mercedes 8 miljoen euro aan salaris voor zijn bijdrage. Zijn carrière als autocoureur mag dan misschien niet de allergrootste zijn, maar als teambaas en zakenman is hij meer dan geslaagd.

Bookmakers: Hamilton favoriet voor WK-titel Formule 1 in 2022

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws