Wolff over zijn jeugd: 'Mijn jeugd is beschadigd geraakt door de ziekte van mijn vader' Formule 1
Formule 1

Wolff over zijn jeugd: 'Mijn jeugd is beschadigd geraakt door de ziekte van mijn vader'

Wolff over zijn jeugd: 'Mijn jeugd is beschadigd geraakt door de ziekte van mijn vader'

Toto Wolff is de succesvolste teambaas ooit in de geschiedenis van de Formule 1. Zeven jaar op rij wist hij met Mercedes het constructeurs- en coureurskampioenschap te winnen. Toch was zijn leven niet makkelijk, vooral als kind niet, vertelt hij aan Insider. Zijn vader kreeg een hersentumor waar hij na tien jaar tegen vechten aan overleed. Het overlijden van zijn vader vormde hem tot de man wie hij nu is.

'Mijn jeugd is beschadigd geraakt door de ziekte van mijn vader', begint Wolff. 'Het is het enige wat ik me van mijn jeugd kan herinneren.' Wolff vertelt dat de dood van zijn vader hem wel leerde om verantwoordelijk voor zichzelf te zijn. 'Ik zei als kind dat ik verantwoordelijk voor mezelf wilde zijn. Ik denk dat dat een groot deel is van wie ik nu ben.' Wolff besefte zich toen dat hij meer moest doen om te slagen.

Wolff: 'Ik manage mensen die auto's besturen'

Wolff won in 1994 de 24 uur van de Nürburgring en reed daarna GT-races op hoog niveau. Op 26-jarige leeftijd richtte hij een investeringsmaatschappij op. In 2009 besloot hij met zijn geld dan eindelijk wat te doen in de Formule 1. Hij kocht een belang in Williams. 'Ik denk dat iedereen die bovengemiddeld succesvol is, wat succes dan ook mag zijn, een drijfveer achter zich heeft', vertelt Wolff. Uiteindelijk is hij nu teambaas van Mercedes en dat komt allemaal door de drijfveren die hij heeft, beschrijft Wolff.

'Ik manage mensen die auto's besturen', vertelt Wolff over zijn eigen functie. Als hij zijn coureurs moet managen doet hij dat op verschillende manieren. De Oostenrijker zegt dat je oprecht interesse moet hebben in mensen om ze goed te kunnen laten functioneren. 'Ze hebben allemaal andere idealen en waarden. Je moet ieder persoon anders behandelen om ze mentaal sterk te maken. Dat geldt voor in als buiten de auto.'

Wolff: 'Niemand valt mijn stam aan'

Toch heeft de Mercedes-teambaas het soms moeilijk met leiding geven, vooral tijdens de stressvolle momenten. Hij houdt zijn emoties moeilijk onder controle vertelt hij. 'Ik ben een emotioneel persoon en niemand mag mijn stam aanvallen. Zo zie ik mijn familie, team en het bedrijf. Het is mijn stam en niemand doet ze kwaad.' Hij vertelt dat hij door de jaren heen wel wat harder is geworden en dat hij er nu beter tegen kan. 'Je moet dat nooit persoonlijk opvatten.'

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws