Like ons!

Formule 1 kalender 2019 - F1 agenda 2019

De Formule 1-kalender van 2019 bevat net zoveel GP's als die van 2018, 21 races. Het seizoen gaat langer duren dan voorgaande jaren. Dit omdat de eerste Grand Prix een week eerder wordt afgewerkt en de laatste, in Abu Dhabi, een week later, waardoor er zelfs weer in december gereden gaat worden. 

Geen triple header bij Formule 1 kalender 2019

Doordat het Formule 1-seizoen nu langer is, hoeft er geen zogenoemde 'triple header' worden gereden in 2019 (drie races achter elkaar, zonder rustweek, red.). Dat was iets waar veel coureurs, teambazen en werknemers tegen waren omdat zij het teveel van het goede vonden. Daarnaast was het een logistiek probleem. De renstallen hadden vaak een tekort aan onderdelen aan het einde van het drieluik omdat er weinig tijd was om tussendoor iets te laten maken in de fabriek.

Seizoen begint in Melbourne, wintertest op circuit Barcelona

De F1-kalender van 2019 begint op 17 maart in Australië. Een maand hiervoor worden de wintertests weer in Barcelona verreden. Er was even sprake van om de wintertest naar Bahrein te verhuizen vanwege het koude weer een jaar geleden, maar dat is voor de onderdelen toch weer onhandig. Ook het circuit in de Franse Provence, Paul Ricard, dat een jaar geleden nog de wintertest wilde organiseren, heeft geen gooi gedaan naar de wintertests. 

Formule 1 kalender 2019

12 februari: Renault presenteert nieuwe auto
13 februari: Racing Point presenteert nieuwe auto
14 februari: McLaren presenteert nieuwe auto
15 februari: Ferrari presenteert nieuwe auto

18-21 februari: Wintertests Barcelona week 1
26 februari-1 maart: Wintertests Barcelona week 2

17 maart: Grand Prix van Australië
31 maart: Grand Prix van Bahrein
14 april: Grand Prix van China
28 april: Grand Prix van Azerbeidzjan
12 mei: Grand Prix van Spanje
26 mei: Grand Prix van Monaco
9 juni: Grand Prix van Canada
23 juni: Grand Prix van Frankrijk
30 juni: Grand Prix van Oostenrijk
14 juli: Grand Prix van Groot-Brittannië
28 juli: Grand Prix van Duitsland
4 augustus: Grand Prix van Hongarije
1 september: Grand Prix van België
8 september: Grand Prix van Italië
22 september: Grand Prix van Rusland
29 september: Grand Prix van Singapore
13 oktober: Grand Prix van Japan
27 oktober: Grand Prix van Mexico
3 november: Grand Prix van de Verenigde Staten
17 november: Grand Prix van Brazilië
1 december: Grand Prix van Abu Dhabi

Wil je weten hoe laat de races beginnen? De starttijden vind je hier!

Het F1-seizoen van 2020 en verder

Ten opzichte van 2018 zijn er geen wijzigingen op de F1-kalender van 2019. De grootste wijzigingen gaan vermoedelijk in 2020 plaatsvinden. Dan kunnen onder andere Vietnam en misschien wel Miami en Nederland op de kalender komen. Daarentegen lopen contracten van Duitsland en Silverstone af in 2019. 

Ook de Grand Prix van Spanje is voor de lange termijn nog niet zeker. De directeur van het circuit, Vincenc Aguilera, zei onlangs dat er nog niet is onderhandeld met de F1-directie. 'We zijn ermee bezig maar we willen alles op de juiste manier doen. Het doel is om te verlengen, maar de onderhandelingen moeten nog beginnen', aldus de chef van het circuit in Barcelona.

Tot slot is ook Monza nog een vraagteken. Het oude circuit heeft veel extra geld nodig om het te moderniseren. Naar verluidt zou er 100 miljoen euro nodig zijn om het circuit te actualiseren. Het doel van de Italianen is dat Liberty Media het circuit tot en met 2022 gaat verlengen. (laatste aanpassing, 12 december 2019, red.)

Naar boven