Like ons!

Grand Prix van Bahrein 2019

De Grand Prix van Bahrein wordt op 31 maart al gereden in 2019. Dat is relatief vroeg, aangezien normaliter in diezelfde week pas de eerste GP, de race in Australië wordt gereden. Echter, dit seizoen gaat er eerder begonnen worden en loopt het jaar langer door, tot in de december. Dat is de wens geweest van de F1-directie en wordt nu in werking gesteld. De Grand Prix van Bahrein 2019 is de tweede race van dit jaar.

Vorig seizoen werd de race in de woestijn gewonnen door Sebastian Vettel. De Duitser schreef de Grand Prix een jaar daarvoor ook al op zijn naam. Daarvoor was het, na een jaar Nico Rosberg, twee maal Lewis Hamilton die het maximale resultaat behaalde in Bahrein. Max Verstappen viel afgelopen seizoen al vroeg uit nadat hij in de eerste ronde een lekke band opliep door een touché met Hamilton. Hij kon nog een pitstop maken, maar moest later toch nog opgeven. 

Mensenrechten en de Grand Prix

De Grand Prix in het oliestaatje werd voor het eerst verreden in 2004 en toen gewonnen door Michael Schumacher. Sindsdien is de race veertien keer verreden en werd het evenement eenmaal afgelast. In 2011 ging de Grand Prix niet door omdat door protesten vanwege de Arabische Lente de veiligheid niet kon worden gegarandeerd.

Het jaar daarop gingen er stemmen op om de race te boycotten in verband met de mensenrechtensituatie in het land, maar na lang wikken en wegen werd besloten in 2012 terug te keren naar Bahrein.

Bahrein had de primeur om de eerste Formule 1-race in het Midden Oosten te organiseren. Pas in 2009 volgde er een tweede Grand Prix op het Arabisch schiereiland, te weten in Abu Dhabi.

Raikkonen alleen in de 'desert'

Bahrein is ook het circuit waar Kimi Raikkonen in 2017 zijn bekende woestijnenloopje deed. De Fin viel in een vrije training uit met een motorprobleem en kon een gigantisch eind alleen in de woestijn lopen. Dat was voor een gebruiker YouTube voer om er een leuk muziek onder te zetten

Samenvatting laatste Grand Prix van Bahrein

Raikkonen loopt alleen in de woestijn van Bahrein

Layout F1-circuit

Het Bahrain International Circuit, zoals het circuit officieel heet, is gelegen in de woestijn in Sakhir en telt vijftien bochten. De baan is 5,4 kilometer lang en ontworpen door de huisarchitect van de Formule 1, Hermann Tilke. Het ronderecord stamt nog altijd uit de eerste editie. Michael Schumacher ging er in 2004 rond in 1.30.252.

Naar boven