Like ons!

Grand Prix van China 2019

De Grand Prix van China is dit jaar de derde race van het seizoen en zal worden verreden op 14 april 2019. De race vindt plaats net voordat de koningsklasse de eerste Europese races zal gaan rijden.

Vorig jaar werd de race nabij de metropool Shanghai gewonnen door Daniel Ricciardo, waarmee hij de hegemonie van Mercedes op het Chinese circuit doorbrak. Sinds de invoering van de V6-motoren in de Formule 1 in 2014 won het Duits-Engelse team tot vorig jaar alle races op Chinese bodem.

De Australiër vertrok de race vorig seizoen vanaf de zesde plek, maar door een slimme pitstop-strategie en het geluk van een safety car-fase wist hij de race op zijn naam te schrijven. Ook Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen mochten het podium betreden. Aankomend wereldkampioen Lewis Hamilton eindigde als vierde, gevolgd door Max Verstappen die een tijdstraf moest incasseren doordat hij Sebastian Vettel in de rondte tikte.

Samenvatting Grand Prix China 2018

China 2007: Hamilton verspeelt door grindbak titel in debuutjaar

De Grand Prix van China staat sinds 2004 onafgebroken op de Formule 1-kalender. De eerste editie werd gewonnen door Rubens Barrichello in zijn Ferrari. Zijn toenmalig teamgenoot Michael Schumacher zou twee jaar later op datzelfde circuit zijn laatste overwinning in de koningsklasse pakken.

Andere noemenswaardige edities zijn de race van 2007, waar een jonge Hamilton in zijn debuutjaar de kans op de titel vergooide door zijn McLaren bij de ingang van de pits in het grind te parkeren. De auto zat vast en de Brit moest vanuit de pits toekijken hoe zijn voorsprong van twaalf punten slonk toen Raikkonen de race won en mede daardoor twee weken later zijn eerste wereldtitel pakte. De Grand Prix van 2012 werd gewonnen door Nico Rosberg, die daarmee Mercedes de eerste overwinning in de Formule 1 schonk sinds het in 2010 weer een team runt in de koningsklasse.

Layout F1-circuit

Het Shanghai International Circuit is vijf kilometer en 451 meter lang en heeft zestien bochten. Huisarchitect Hermann Tilke ontworp de baan, waar Schumacher de snelste ronde ooit voltooide in 2004: 1.32.238.

Naar boven