'Zonder Leclerc had Camilleri zich nooit zo fel uitgesproken over Verstappen' Max Verstappen

'Zonder Leclerc had Camilleri zich nooit zo fel uitgesproken over Verstappen'

Door Christian Moerman 17 januari 2020 | 18:00


Als het aan Ferrari-voorzitter Louis Camilleri ligt, blijft de deur bij de Italiaanse renstal voor Verstappen voorgoed gesloten. Op het jaarlijkse kerstdiner van Ferrari liet hij zich in niet mis te verstane woorden uit over de Nederlander, nadat die de Italianen van valsspelen beschuldigde. Hoe serieus moeten we zijn woorden nemen? Is een stoeltje bij Ferrari voor Verstappen inderdaad verder weg dan ooit of misschien zelfs voorgoed buiten bereik? We vroegen het Umberto Zappeloni, voormalig redacteur bij Gazzetta dello Sport en Corriere della Sera.

Max Verstappen trapte 2020 af met een contractverlenging bij Red Bull Racing in de eerste week van januari. Tot en met 2023 behoudt hij zijn stoeltje bij de Oostenrijkse renstal. Wat er daarna gaat gebeuren? Dat blijft voorlopig gissen, maar een Italiaanse stoel is hem door Camilleri in elk geval vast ontzegd. De 65-jarige CEO toonde zich behoorlijk licht ontvlambaar toen hem in december om een reactie werd gevraagd op de roemruchte 'valsspel-uitlatingen' van Verstappen en vroeg zich af waarom hij überhaupt te luisteren had naar een '22-jarige kleuter'.

'Camilleri is de CEO van Ferrari en komt in de rangorde als nummer 2 achter president John Elkann. Dat betekent overigens niet dat we zijn opmerkingen ook als ‘tweederangs’ mogen opvatten; aan zijn mening wordt net zozeer gehecht als aan die van Elkann', zo opende Zappeloni toen hem gevraagd werd wie Louis Camilleri eigenlijk is.

Waarom kreeg Camilleri het woord bij Ferrari?

Het was Camilleri die de uitspraken deed, Ferrari-CEO Elkann bleef een beetje op de achtergrond. Volgens de Italiaan is het nog steeds niet duidelijk waarom het precies Camilleri was die het woord kreeg: 'In het verleden was het tijdens het traditionele kerstdiner inderdaad meestal aan de president om te speechen.'

'Denk aan Luca di Montezemolo en Sergio Marchionne. Camilleri bleef tot op dit moment ook meestal in de luwte. In 2019 is hij slechts een aantal keren in de publiciteit gekomen. Waarom daar uitgerekend tijdens dit kerstdiner verandering in kwam, is voor ons ook niet duidelijk. Zijn uitspraken kwamen voor de Italiaanse media als een verrassing', vervolgt Zappeloni.

Ferrari is dol op Leclerc

Op de vraag hoe serieus we zijn uitspraken moeten nemen reageerde de sportjournalist resoluut: 'Het is vanzelfsprekend dat Camilleri de uitspraken niet zomaar uit persoonlijke titel doet. Wat hij zegt, wordt gedragen door heel Ferrari. Ik denk overigens dat er meer speelt dan alleen de aantijgingen van Verstappen.'

'Het mag geen geheim zijn dat de Italianen – en ook Camilleri – dol zijn op Charles Leclerc. Hij wordt echt als dé belofte gezien. Ze geloven in hem en in zijn toekomst. Als ze hem niet hadden gehad, had Camilleri zijn uitspraken over Verstappen misschien niet eens gedaan, denk ik', een interessante conclusie van Zappeloni.

Toekomstig stoeltje Ferrari optie voor Verstappen

'Camilleri is een zeer gerespecteerd man binnen de renstal. Desalniettemin is het helemaal niet zeker dat een Ferrari-stoeltje voor Verstappen voorgoed uitgesloten is. Camilleri staat bekend als een uitstekend manager, maar niet zozeer als een sportman in hart en nieren', zo luidt zijn pleidooi over de woorden van de Ferrari-topman.

Er zou in de toekomst zomaar een moment aan kunnen komen waarin er wel weer ruimte is voor Verstappen bij de Italianen: 'Zijn uitspraken zullen vast voorlopig blijven doorklinken bij Ferrari, maar let wel: Camilleri zal niet voor de rest van zijn leven CEO blijven. Max is nog jong – tegen de tijd dat zijn contract bij Red Bull afloopt is hij 25 en is nog alles mogelijk. Ik houd absoluut nog gewoon rekening met een stoeltje bij Ferrari. Camilleri zal in 2024 hoogstwaarschijnlijk geen CEO meer zijn en wie weet hoe de kaarten dan weer geschud zijn…' (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)

Door Yara Hooglugt | info@f1maximaal.nl


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws