Marko: 'Verstappen maakte veel los, maar ik zou het zo weer doen' Max Verstappen

Marko: 'Verstappen maakte veel los, maar ik zou het zo weer doen'

Door Christian Moerman 21 januari 2020 | 08:41


Helmut Marko denkt dat de FIA na de aanstelling van Max Verstappen in 2015 veel te overdreven reageerde met het superlicentie puntensysteem. In een terugblik bij Motorsport-Total herinnert hij zich hoe het voelde om Max Verstappen op 17-jarige leeftijd in een Formule 1-auto te zetten. De beslissing zorgde voor veel ophef en in een impuls werden door de FIA de richtlijnen rondom jonge coureurs aangescherpt.

Marko zat tegenover Verstappen en gaf hem in plaats van de gebruikelijke twintig minuten, anderhalf uur de tijd om zijn verhaal te doen. De Oostenrijker was meteen onder de indruk en merkte een grote mate van maturiteit: 'Ik zag hoe volwassen hij was, hoeveel hij al geleerd had tijdens zijn kartingstijd en met hoeveel inspanning hij de sport al benaderde.'

Toen het gesprek plaatsvond was Verstappen vijftien, slechts twee jaar later zat hij al in een Toro Rosso. In 2015 debuteerde de zoon van Jos Verstappen, die met zijn debuut ook meteen een record neerzette. Hij werd de jongste Formule 1-coureur. Rijders waren al eens op jonge leeftijd gebracht, maar nog nooit zó jong. De keuze ging gepaard met bergen aan kritiek.

De FIA reageert impulsief op aanstelling Verstappen

Red Bull werd door de FIA beschuldigd van roekeloos handelen, de gevolgen volgden spoedig. Met ingang van de nieuwe regelgeving moesten alle piloten minimaal achttien jaar oud zijn voordat ze hun eerste meters maken, een systeem dat volgens Marko van geen kant klopt.

'Deze reactie was buitensporig, ik hoop dat dit wordt herzien. Er zijn veel coureurs die wel 40 superlicentiepunten hebben, maar niet het potentieel om te slagen in de Formule 1. Er zijn ook veel jongeren die de snelheid zouden hebben, maar niet de nodige punten', vervolgt de Red Bull-adviseur stug.

Marko noemt voorbeelden

De man uit Graz benadrukt dat als het puntensysteem vroeger al geïmplementeerd was, sommige Formule 1-coureurs buiten de boot zouden zijn gevallen. Onder deze rijders valt Pascal Wehrlein bijvoorbeeld, maar ook wereldkampioenen Jenson Button en Kimi Raikkonen.

Lees ook: Marko weerlegt kritiek op Red Bull-programma: 'Dat boek is dicht.'

Er is geen enkele reden om het systeem te houden vindt Marko. Bovendien heeft hij geen seconde spijt van zijn beslissing: 'Verstappen veroorzaakte ongelooflijke emoties en reacties. Hij maakte in het wereldje veel los, maar ik zou het zo weer doen.' (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws