Waar liet Verstappen het liggen in de eerste vrije training? Max Verstappen

Waar liet Verstappen het liggen in de eerste vrije training?

Door Christian Moerman 10 juli 2020 | 13:39


De eerste vrije training van de Grand Prix van Stiermarken is inmiddels verreden. Max Verstappen wist in de RB16 een prima indruk te maken, de Nederlander sloot de eerste sessie van het weekend af als tweede. Toch moest hij toegeven op de Racing Point van Sergio Perez. Waar liet hij het liggen?

De Red Bull Ring is verdeeld in drie sectoren. Alle drie deze sectoren hebben bepaalde eigenschappen die een bolide of coureur goed kunnen liggen - of juist niet. Zo is de eerste sector van de Red Bull Ring typisch Mercedes-grond. Veel lange rechte stukken waar het motorvermogen van de Duitsers er goed uit komt.

Sector twee bestaat voornamelijk uit de twee snelle linkerbochten in het midden van het circuit. Tot voor kort was dit het terrein van Verstappen - de Red Bulls wonnen in sector twee tijd terug. Dit jaar is het door aanhoudende balansproblemen bij de RB16 echter niet een krachtpunt van de Oostenrijkse renstal.

Het laatste deel van het circuit ligt er tussenin maar leunt toch meer richting de kant van Mercedes. De snelle bocht naar rechts, gevolgd door de laatste bocht van de Red Bull Ring, liggen Mercedes in principe nét iets beter dan dat deze bochten Red Bull liggen.

Verstappen vergeleken met Racing Point

Omdat Mercedes nog geen tijden neergezet heeft op de zachte band is een vergelijking met de Duitsers lastig te maken. Maar Sergio Perez, die de snelste tijd klokte in zijn Racing Point, heeft wél op de zachtste compound gereden. Laten we de sectortijden, die aangeboden zijn door AS, eens naast elkaar leggen.

In de eerste sector, waar de krachtbron het verschil kan maken, laat Verstappen 0,095s liggen op de Mexicaan. Wel ligt de topsnelheid van de Nederlander in de speedtrap hoger; 311 kilometer per uur is gemeten bij Verstappen, 295 kilometer per uur bij Perez.

Het tweede deel van het circuit is het wederom Perez die tijd wint. In 28,678 seconden wist Perez de sector te voltooien, Verstappen deed dit in 28,725. Dit is 0,047s trager. In de doorgaans sterke sector voor Red Bull laat Verstappen het vermoedelijk liggen door een gebrek aan vertrouwen in de balans van de RB16, naast het feit dat hij geïnstrueerd werd tijdens VT1 om daar op te passen voor de kerbs.

Sector drie weet Valtteri Bottas - nota bene op een compound harder - de snelste sectortijd neer te zetten. De Fin sloot zijn ronde af in 19,542s. Perez zette hier een tijd van 19.723s neer, Verstappen wist in die laatste sector de Racing Point te verschalken. Met 19,677s wist hij 0,046s terug te winnen op zijn Mexicaanse collega.

Red Bull wint tijd

Vergeleken met de eerste trainingssessie van de Grand Prix van Oostenrijk heeft Red Bull wel progressie weten te boeken. Voor Ferrari geldt ditzelfde. Mercedes lijkt iets trager te zijn dan vorig weekend. (Foto: Red Bull Content Pool/Getty Images)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws