Like ons!

Formule 1

Verdwenen Grands Prix | Grand Prix van Turkije

De kalender van de Formule 1 is al zo lang als het kampioenschap bestaat aan verandering onderhevig. Nieuwe races worden toegevoegd en bestaande races krijgen geen vervolg. Vooral de laatste decennia is er veel veranderd op de kalender. Dat betekent dat er races zijn verdwenen die de liefhebbers graag vandaag nog terug op de kalender willen zien, maar ook dat er races geschrapt werden die niemand mist.

Of dat laatste geldt voor de Grand Prix van Turkije daar zijn de meningen over verdeeld. De meeste coureurs konden het circuit van Istanbul Park wel waarderen. Niet alleen was de lay-out tegen de klok in, er zitten ook een paar uitdagende bochten in het ontwerp van het door wie anders dan Hermann Tilke getekende circuit. Met name bocht acht, een driedubbele linkerdoordraaier spreekt tot de verbeelding. 

De eerste editie van de Grand Prix van Turkije stond in 2015 op het programma op 21 augustus. Daarmee nam de race de plek in van de Grand Prix van België die in 2005 niet op de Formule 1-kalender stond. De eerste race werd gewonnen door Kimi Raikkonen in een McLaren-Mercedes voor Renault-coureur Fernando Alonso en Williams-rijder Juan Pablo Montoya.

De Koning van Istanboel is ontegenzeggelijk Felipe Massa. De Braziliaan promoveerde in 2006 van Sauber naar Ferrari en won zijn eerste Grand Prix in Turkije. Dat de baan hem lag bleek wel uit het feit dat Massa de race ook in 2007 en 2008 op zijn naam schreef. 

In 2009 maakte Massa geen schijn van kans omdat de Formule 1 ten tijde van de Turkse GP, die verhuisd was naar juni gedomineerd werd door het team van Brawn Grand Prix. Jenson Button won op Istanbul Park zijn zesde van de eerste zeven GP's en legde daarmee een stevig fundament voor zijn eerste en enige wereldtitel.

In 2010 won Lewis Hamilton nadat Red Bull-teamgenoten én titelrivalen Mark Webber en Sebastian Vettel elkaar van de baan getikt hadden. De laatste editie van de Turkse GP werd verreden in mei 2011 als eerste van de Europese races van het seizoen. De overwinning was voor Sebastian Vettel die teamgenoot Mark Webber en Ferrari-coureur Fernando Alonso te snel af was.

In 2012 werd de race niet meer op de kalender geplaatst omdat de Turkse organisatie en overheid niet langer kon voldoen aan het financiële wensenlijstje van Bernie Ecclestone. In 2017 was er kortstondig sprake van een terugkeer van de Turkse race op de Formule 1-kalender 2018, maar bij het bekend maken van de definitieve kalender ontbrak de race.

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven