Like ons!

Formule 1

Oprichter Sauber heeft weinig hoop voor 2017

Sauber moet in 2017 nog rijden met 2016-specificatie Ferrari-motoren. Waar de andere teams hebben door ontwikkeld, is het Zwitserse team blijven stilstaan. Als we kijken naar topsnelheden in Barcelona, dan is de renstal nog net het kwakkelende McLaren voor.

Ook bij oprichter Peter Sauber mist het optimisme. 'Er zijn tien teams. Zoals het er nu voor staat, is de tiende positie voor Sauber', verzekert hij ons in Sonntagsblick. Voor Sauber is het belangrijk dat ze overeind blijven. 'Ik heb wat tijd nodig gehad om de breuk met mijn team te verwerken. Het was niet makkelijk, ik heb er slapeloze nachten van gehad. We balanceerden soms op een heel dun koord en een faillissement behoort altijd tot de mogelijkheden. Het was een extreem stressvolle situatie voor mij', zegt Sauber.

Hij is momenteel nauwelijks betrokken bij het team. Sauber zou niet goed overweg kunnen met teambaas Manisha Kaltenborn. 'We hebben nauwelijks contact. Ik praat soms nog met teamleden, maar ik heb geen kantoor meer en ik ben er ook nooit. Ze noemen mij als oprichter en houden de naam Sauber, die is belangrijk voor de investeerders. Maar verder heb ik niets te maken met het team. Het is beter zo.'

Voor komend seizoen wenst hij ze het beste. 'Ik hoop dat ze er gedurende het jaar in slagen om één of twee teams voorbij te streven. Er zijn geen wonderen in de Formule 1. De jaren na de breuk met BMW in ogenschouw nemend, dan was 2012 het laatste goede jaar. Daarna werd het door een gebrek aan financiële middelen moeilijk. In de periode van de ontwikkeling van de auto voor 2017, van mei tot en met september, had Sauber geen geld.' (foto: Sauber F1)

Naar boven