Like ons!
Chirurg Kubica baalt van keuze Williams: 'Hij zal nog gaan verrassen'

Formule 1

Chirurg Kubica baalt van keuze Williams: 'Hij zal nog gaan verrassen'

Bijna zeven jaar geleden werd in een ziekenhuis in Italië een zwaargewonde man binnengebracht. Een rallyongeluk. Gevreesd werd voor de amputatie van zijn hand, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig. Sterker: de arm en hand van de man herstelden bijna volledig en zeven jaar na dato zou hij bijna in de Formule 1 rijden. F1Maximaal sprak met professor Mario Igor Rossello, de man die Robert Kubica opereerde.

De toparts is ervan overtuigd dat Kubica goed genoeg is voor een heel seizoen Formule 1 en baalt er dan ook van dat niet de Pool, maar ‘pay-driver’ Sergey Sirotkin in de Williams van Felipe Massa stapt. ‘Ik weet zeker dat Robert op topniveau kan racen. Jammer genoeg houdt geld een topcoureur tegen’, tweette Rossello enkele weken geleden.

Terug naar die dag in 2011. Het ziet er volgens de buitenwereld zeer slecht uit voor Kubica, maar in het ziekenhuis, gespecialiseerd in hand- en armletsel, was het vrij snel duidelijk. ‘We hebben al honderden sporters, muzikanten en auto-en motorsporters geopereerd. In totaal meer dan 300.000 mensen in vijftig jaar. We wisten bij Robert meteen dat de kans zeer groot was dat hij ooit weer in de racetop terugkeerde’, zegt Rossello.

‘Kijk naar zijn prestaties na zijn blessure. Het is overduidelijk dat Robert alles aankan. Dat bewezen ook de tests bij Renault vorig jaar en die geweldige bandentesten met Williams in november. Hij reed zonder probleem twee keer de duur van een Grand Prix zonder te stoppen en zette nog betere tijden neer dan de Williams-rijders’, vervolgt Rossello.

Velen waren van mening dat Kubica zeer veel aanpassingen nodig had in de cockpit om fatsoenlijk te kunnen racen, maar daar is niets van waar volgens de chirurg. ‘Robert vertelde me dat hij slechts een kleine aanpassing nodig had om de elleboog beter te ondersteunen.’ Ook is er geen risico dat de arm tijdens de race opeens opnieuw geblesseerd raakt. ‘Dat hebben de long runs in de tests uitgewezen. De kans op een armblessure is bij Kubica even groot als bij al de andere Formule 1-coureurs.’

Ondanks dat nieuwe Williams-coureur Sirotkin volgens de data sneller was dan Kubica, kan Rossello de zak geld die de Rus meebracht niet los zien van het besluit van Williams. ‘Het is duidelijk dat Williams dat geld niet kon negeren. Ik denk nog steeds dat Robert de betere is, honderd procent. Hij heeft nu een contract als reserverijder en ik weet zeker dat hij met zijn snelheid en ervaring nog vaak weet te verrassen.’

Marijn van den Berge

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven