Like ons!
Update VI | 'McLaren haakt af voor vroegtijdige overgang Key, vraagprijs Red Bull te hoog'

Formule 1

Update VI | 'McLaren haakt af voor vroegtijdige overgang Key, vraagprijs Red Bull te hoog'

Red Bull Racing is 'not amused' over de manier waarop McLaren met James Key zaken heeft gedaan. 'Zak Brown heeft ons gevraagd of we Key wilden laten gaan. We waren nog aan het onderhandelen toen we in de media lazen dat ze Key hadden aangetrokken', zegt de verbaasde Helmut Marko in Boedapest.

De consultant van Red Bull wil Key, die nog een contract tot eind 2019 heeft bij Toro Rosso, nu niet zonder slag of stoot laten gaan naar McLaren. 'Meneer Key kan nog lang wachten voordat hij daar kan werken', bromt de Oostenrijker tegenover Auto Motor und Sport.

Herhaling van zetten

Het is niet de eerste keer dat McLaren dit 'geintje' flikt bij bij Red Bull. Bij de onderhandelingen met Lando Norris gebeurde hetzelfde. Red Bull wilde het talent eerder dit jaar vastleggen voor 2019, maar dat is niet gelukt. 'Exact hetzelfde gebeurde met Norris. We waren met hem in gesprek toen we in de krant lazen dat ze hem niet uit willen lenen', moppert Marko bij het Duitse medium.

Update I - 19:48 uur (28 juli 2018) - Marko nog steeds woedend

Helmut Marko gaf bij AMS vóór de vrijdagtrainingen al aan niet blij te zijn met de gang van zaken omtrent de overstap van James Key naar McLaren, maar ook tegen het einde van de avond is de Oostenrijker nog steeds woedend.

Key zou tot 2020 onder contract staan bij Toro Rosso. Eerder dan dat gaat Red Bull de Brit niet vrijgeven. 'Natuurlijk niet', aldus Marko tegenover Motorsport.com. 'We hebben een contract voor een vrij lange tijd. En waarom zouden we anders contracten hebben? We moeten de hele situatie verder nog maar eens goed bekijken. Aangezien McLaren met persaankondigingen komt, moeten we maar eens goed naar de juridische situatie kijken.

Marko gaat er in ieder geval zorgen dat Key bij de Italiaanse renstal niet langer toegang heeft tot gevoelige informatie. 'Voor zover ik weet, is hij op dit moment op vakantie. Maar we zullen hem niet in de positie brengen dat hij nog steeds over alle laatste informatie kan beschikken, dat mag duidelijk zijn', aldus de Red Bull-adviseur.

Update II - 10:00 uur (29 juli 2018) - McLaren heeft een plan

Ondanks de dreigende taal van een pissed off Helmut Marko gaan ze er bij McLaren nog altijd vanuit James Key vastgelegd te hebben. CEO Zak Brown heeft een plan om de technicus los te weken uit zijn Red Bull-contract.

'We hebben James Key aangenomen, hij zal onze technisch directeur worden', is Brown stellig tegenover Autosport. 'We hebben nog geen startdatum. Hij heeft momenteel nog een dienstverband bij Toro Rosso en vanzelfsprekend respecteren wij gesloten arbeidsovereenkomsten.'

'Toro Rosso en Red Bull zijn heel begrijpelijk een beetje teleurgesteld dat ze een groot talent als James Key gaan verliezen', vervolgde de Amerikaan. 'Het is erkend als een van de beste technisch directeuren in de pitsstraat dus we zijn vanzelfsprekend heel erg opgetogen dat hij op den duur naar ons team komt.'

Brown heeft een plan om snel over Key te kunnen beschikken. 'In de Formule 1 zijn er altijd wegen en manieren om situaties te laten veranderen', sprak de CEO van McLaren cryptisch. 'We hebben een plan. We wisten natuurlijk dat hij bij een ander team vastligt, maar voor nu kunnen we daar goed om heen werken. Wij zijn aan het herstructureren en daar hoort de aanname van nieuwe mensen bij. We zijn ons operationele plan aan het uitvoeren. Wij weten waar we heen gaan, we willen dat alleen nog niet bekend maken.'

Update III - 09:55 (07 augustus 2018) - McLaren nog steeds bezig

McLaren hoopt nog steeds snel te kunnen beschikken over James Key. De 46-jarige Brit ligt voorlopig nog vast bij Toro Rosso, maar daar wil het Britse team verandering in brengen.

Enkele weken geleden gaf Zak Brown al aan een 'plannetje' te hebben om Key vroegtijdig binnen te halen. In gesprek met RaceFans.net geeft de CEO opnieuw te kennen dat men nog bezig is met een snelle komst van de technisch directeur van Toro Rosso.

'Er zijn altijd in de Formule 1 kansen om situaties te veranderen', blijft Brown een beetje geheimzinnig in gesprek met het medium. 'Het is zeker iets dat we zullen overwegen.' (Foto: Red Bull Content Pool)

Update IV - 18:00 (08 augustus 2018) - Norris als ruilmiddel voor Key is geen optie voor Red Bull

McLaren is nog altijd in de race om James Key over te nemen van het team van Toro Rosso. Hoewel Red Bull niets van een overgang wil weten en men Key aan zijn contract houdt, zoekt McLaren naar mogelijkheden om het alsnog door te laten gaan. Lando Norris als ruilmiddel zal echter geen optie zijn.

Verschillende media meldden dat McLaren eventueel bereid zou zijn om Lando Norris in te ruilen tegen de gewilde technicus. Norris rijdt momenteel in de Formule 2 en maakt daar samen met talenten als George Russell veel indruk. 

Racer.com meldt echter dat een ruildeal er niet in zit. Het medium stelt dat in het geval van zo'n constructie McLaren Norris slechts voor een jaar bij Red Bull wil stallen en daar heeft Red Bull geen baat bij, aangezien Toro Rosso dient als opleidingsteam. 'Een eenmalige huurperiode past dan niet in het plaatje', aldus de Engelse site.

Update V - 10:22 (26 augustus 2018)

Opnieuw nieuws in de soap rondom James Key. De technische man bij Toro Rosso leek dichtbij een overgang naar McLaren, waarna veel gesteggel volgde tussen de teams. Motorsport-Total.com meldt nu dat Red Bull geld vraagt, mocht Key vroegtijdig vertrekken.

Het Duitse medium meldt dat Red Bull allerminst blij is met de ontstane situatie. McLaren meldde al voor een bereikt akkoord met de Oostenrijkers dat het Key binnen had, iets wat niet in goede aarde viel bij Helmut Marko en co. Nog altijd is een deal niet beklonken en het eerdergenoemde Duitse medium meldt nu dat Red Bull zelfs een geldbedrag zou vragen voor de overgang van Key naar het team uit Woking. 

'Het klopt dat er nog niets uit de gesprekken is gekomen', vertelt Helmut Marko. 'We hebben verteld aan McLaren dat we graag een vergoeding ontvangen, mocht Key voor zijn aflopende contract naar McLaren vertrekken. Het is dus een kwestie van geld voordat er dingen kunnen gebeuren.'

Update VI - 13:00 (2 september 2018) - McLaren haakt af voor vroegtijdige overgang, vraagprijs Red Bull te hoog

Het was even stil in de soap rondom James Key, maar nu is er dan eindelijk nieuws. Motorsport.com meldt namelijk dat McLaren voorlopig is afgehaakt in de strijd om de technicus, nadat de vraagprijs van Red Bull te hoog bevonden werd.

Het medium stelt dat de overgang van Key naar McLaren voor Red Bull alleen nog maar een kwestie van geld was. Key lag voor langere tijd vast bij de Oostenrijkers, maar McLaren zou hem koste wat het kost binnen willen halen op korte termijn. Als gevolg hiervan zou Red Bull een transfersom hebben gevraagd. Die zou te hoog bevonden zijn door het team uit Woking en dus haakt men voorlopig af voor de Brit, zo meldt het eerdergenoemde medium.

1 reacties

  1. bullfrog

    bullfrog

    26 Aug 2018 om 11:18

    100 miljoen de sjeiks kunnen dat wel betalen , dan de Haas constructie bij STR alles van RB overnemen wat volgens de regels mag en de rest door een jonge hond met frisse ideeën laten ontwikkelen. onder toeziend oog van ontwerp god Newey

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven