Like ons!

Formule 1

Trip naar de Grand Prix van Oostenrijk DEEL 1

Trip naar de Grand Prix van Oostenrijk

De Grand Prix van Oostenrijk, een weekend met twee gezichten. Voor mij in ieder geval dan. Samen met drie vrienden heb ik in december besloten om de GP van Oostenrijk bij te wonen op de Max Verstappen tribune, een tribune met plaats voor vijfduizend Nederlandse fans. Daarnaast zouden wij verblijven op de Max Verstappen camping, die naast het circuit ligt. Maanden hebben we toegeleefd naar dat weekend en naar de race en toen was het eindelijk zo ver. Spullen pakken én gaan!

 

Donderdagochtend 04:00

Het moment is daar, de trip naar Oostenrijk kan beginnen. Met z’n vieren gaan we op pad. Het reisteam bestaat uit mijzelf, Bart, Jason en Roel. Vier goede vrienden in een mooie luxe bus, dat kan alleen maar feest worden! Voor Bart en mij is het de tweede keer dat we een Formule 1-weekend bezoeken, na Spa in 2016. Voor Roel en Jason is het de eerste keer dat ze Formule 1-auto’s in het echt voorbij zien komen rijden.

We leven allemaal dicht tegen de Duitse grens aan, dus het duurt niet lang of we zijn Nederland al uit. Dan krijg je pas het echte ‘vakantiegevoel’. De bus was volgeladen, met o.a. een koelkast aan boord, veel drank, genoeg eten, kleren voor daar en een grote tent voor op de Max Verstappen camping.

Hoe kunnen we de heenreis het beste omschrijven? Met één woord: Baustelle. Ontzettend veel wegwerkzaamheden in Duitsland, waardoor onze rit wat langer duurde dan van te voren gepland. Maar dat betekende meer tijd om lol te trappen! Raam open, muziek aan en de Duitse bouwvakkers vermaken. Die mannen reageerde om hun manier weer heel leuk om allemaal even te zwaaien en hun duim op te steken. Tot zover Duitsland.

Oostenrijk wordt binnengereden en gelijk merk je dat je weer in een ander land bent. De gebouwen veranderen, het landschap veranderd en de wegen zijn anders. De hoge bergen in Oberösterreich groeten ons als wij het land in rijden. Na vele tunnels en weer veel wegwerkzaamheden komen we in het gebied waar we moeten zijn: Steiermark. Het gebied, met als hoofdstad Graz, is de thuishaven van de Red Bull Ring, de bestemming van onze reis. Het prachtige gebied wordt gekenmerkt door de hoge, groene bergen en vele hoogtewisselingen.

Na 12 uur rijden zijn we dan eindelijk bij onze bestemming, maar voor we de camping opgaan, gaan we eerst even boodschappen doen. Er moet natuurlijk goed vlees ingekocht worden. Goed en vooral VEEL! En dat kunnen ze in Oostenrijk wel, goed vlees produceren. Met z’n vieren hebben we de supermarkt in Knittelfeld leeggekocht en zijn we op weg gegaan, richting de camping.

Daar gearriveerd bleek het al vrij druk te zijn. We kwamen aan om zes uur in de avond en drie kwart van de camping stond al vol. We werden op een plekje neergezet die een stuk kleiner was dan we van te voren geboekt hadden, waardoor we geen plek meer hadden voor onze bus. Maar gelukkig hadden we meedenkende Hongaarse overburen, die een gedeelte van hun plekje opofferde, zodat wij daar onze bus konden stallen. Na het opzetten van de tent en het aanstoken van de barbecue was het tijd om een keer ons bed op te zoeken en ons klaar te gaan maken voor de vrijdag. De eerste twee vrije trainingen stonden op het programma.

 

Vrijdagochtend 09:00

De Max Verstappen camping ontwaakt, het is vrijdag! De dag van de eerste vrije trainingen. Er wordt snel een ontbijtje naar binnen gewerkt(brood dat we over hadden van de donderdag) en we kleden ons aan. Het oranje Max Verstappen shirt gaat aan en we kunnen op weg. Maar niet voordat we snel naar een winkeltje gaan om even wat zonnebrand te halen. Het wordt namelijk 34 graden en we willen niet als Meneer Krabs terug komen in Nederland.

Aangekomen bij de poortjes worden onze kaartjes en tassen gecontroleerd, ‘oke’ horen we en we kunnen door. Vak H wordt gezocht en gevonden, we stappen de tribune op en kijken in verbazing naar het circuit. Het ligt er prachtig bij, in een geweldig mooie omgeving. Een tv recht voor ons vak, zodat we alles goed kunnen volgen. We nemen onze plaatsen in beslag op rij zes en kunnen gaan genieten van de show.

Stuk voor stuk komen de coureurs naar buiten en het geluid is prachtig, maar het is wachten op onze held, de man(of beter gezegd jongen) voor wie iedereen hier komt. En dan na een minuutje of zes begint het gejuich bij de uitgang van de pitstraat, ‘hij komt eraan’ horen we mensen achter ons zeggen. Iedereen staat op en ziet een blauw-gele Red Bull aankomen met het nummer 33 op de haaienvin. De tribune gaat los, ook al is het pas de vrijdag. Prachtig om te zien.

Over de actie op het circuit kunnen we vrij kort zijn, er waren een paar spins en Max belandde één keer in de muur. Maar voor de rest gebeurde er niet zo veel op de vrijdag. Na de kwalificatie voor de F2 zijn we terug gegaan richting de camping.

Eenmaal aangekomen bij onze tent is de barbecue weer aangestoken en kwam het spel kaarten weer tevoorschijn. We hebben ons de hele avond goed vermaakt en zijn met een goed gevoel gaan slapen, hopende dat de volgende dag een stuk spannender zou worden.

Raoul Willems

Klik hier voor Deel 2


 

Naar boven