Like ons!

Formule 1

Trip naar de Grand Prix van Oostenrijk DEEL 2

Deel 1 lees je hier

Zaterdagochtend 08:00

Het wordt in Oostenrijk ontzettend snel warm hebben we gemerkt. Om acht uur ’s ochtends al is het 24 graden en dus te warm om nog te blijven liggen. We besluiten om dus maar een ontbijtje te gaan halen op de camping. Twee euro voor een lekker broodje met jam, we waren zeer verbaasd over de prijs. Normaal zijn de spullen op de camping en het circuit heel duur (Spa: broodje ham €6), maar in Spielberg valt het reuze mee.

Nadat we ons ontbijtje ophebben, ons hebben ingesmeerd én aangekleed is het weer tijd om richting het circuit te gaan. Naast dat we niks wilden missen, wisten Bart en ik vanuit Spa dat het erg snel, erg druk wordt op de zaterdag en we wilden niet uren in de rij staan wachten. Maar het verliep allemaal erg soepel. Geen lange wachtrijen, geen controleurs die moeilijk deden, ze waren allemaal even vriendelijk. Daardoor ga je vanzelf met een beter gevoel richting het circuit, als je merkt dat mensen daar aardig tegen je zijn.

Eenmaal op het circuit is de derde vrije training net bezig, dat hoor je aan het motorgeluid en aan het gejuich om de anderhalve minuut, als Max weer eens voorbij rijdt. We nemen onze plekken in en gaan zitten, wachtende op het spektakel van de dag: de kwalificatie van de Formule 1.

14:00, zaterdagmiddag, Red Bull Ring. De kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk 2017. De tribune zit helemaal vol, daar waar het op de vrijdag nog wel op een aantal plekken leeg was. Iedereen komt onze Nederlandse held aanmoedigen. De lichten gaan op groen in de pitstraat en als eerste komen de Saubers en de Haas auto’s naar buiten gereden. Na twee minuten veert de hele tribune op en klinkt er een luid gejuich: Max Verstappen komt de baan op. Een handje komt uit de cockpit en zwaait naar het publiek, waarna hij zijn gas opentrekt en in no-time verdwenen is.

Max gaat makkelijk de eerste twee kwalificatierondes door. De top 10 kwalificatie is daarentegen wat minder voor de Nederlander. Hij glijdt steeds weg in bocht drie, waardoor hij niet verder komt dan de vijfde plek en op het moment dat hij een betere tijd neer aan het zetten is, valt de Haas van Romain Grosjean uit. Die veroorzaakt een gele vlag en Max raakt hierdoor zijn DRS kwijt. Die twee tienden die hij daardoor verliest wil hij terugvinden in de derde sector, maar daardoor gaat hij nét iets te snel en recht voor onze neus schiet hij de baan af, zo het grind in. Geen probleem, foutje kan gebeuren. Jammer, slechts een zesde plaats in de kwalificatie, wat een vijfde plaats word door de gridstraf van Lewis Hamilton.

We blijven nog zitten voor de eerste race van de Formule 2, waarin Nyck de Vries meedoet. Vele anderen gaan al terug richting de camping. Naast dat Verstappen vaak uitvalt en pech heeft de laatste tijd, is ook Nyck de Vries niet de meest gelukkige. Nog voor de start valt zijn auto uit en moet hij vanuit de pitstraat starten. Het blijkt een saaie race te worden, met Charles LeClerc als winnaar.

Na de F2 gaan we richting de camping, want we hebben een sms’je ontvangen van ‘MaxUpdate’. ‘Verrassing!! Max is onderweg naar camping Red! Yes; jullie horen het goed. Hij is er rond 18:00 uur. Dit Oranjefeest moet je natuurlijk meemaken! Tot zo.’ Top nieuws denken we en we haasten ons richting de camping.

Daar staan we te wachten en een half uur later dan gepland komt Max aan, samen met Olav Mol. De hele camping gaat los. Honderden mensen stonden voor het platform waar Max en Olav stonden te spreken. Overal vlaggen en gejuich, prachtig om te zien. Na een kort interview en wat foto’s gaan Max en Olav er weer vandoor en gaan wij terug naar onze tent om te gaan eten, drinken, kaarten en slapen.
 

Zondagochtend 08:00

D-Day, de dag van de waarheid. De Grand Prix van Oostenrijk wordt vandaag verreden. Maar als vanaf ’s ochtends vroeg heb ik geen goed gevoel over de race. Het hele weekend dacht ik dat Max een podium zou rijden en voelde ik mij positief over de race, tot zondag ochtend.

Om kwart over negen hoor je de eerste motoren al opstarten. De tweede race van de GP3 gaat beginnen, dus iedereen op de camping is gelijk wakker. Wederom smeren we ons in en kleden we ons weer aan voor de grote dag.

Op het circuit bekijken we eerst de sprintrace van de Formule 2, waarin Nyck de Vries niet uit kan blinken. Daarna begint de driver’s parade van de Formule 1 coureurs. Aangekomen bij de Max Verstappen tribune stappen Max en Daniel Ricciardo uit. Eerst om wat shirt en petten over de hekken te gooien en daarna om een interview te geven. Kippenvel was dat! 5000 Nederlanders die Max’ zijn naam scanderen en Verstappen die daarop breed glimlacht en toegeeft dat ook hij kippenvel heeft. Ricciardo is druk bezig met boksen geven aan de Nederlandse fans, waardoor ook Ricciardo een groot applaus te wachten staat aan het einde van de driver’s parade.

Deel 3 lees je hier

Naar boven