Like ons!
Update VI | Nog geen progressie in zaak Racing Point, Haas houdt lippen op elkaar

Formule 1

Update VI | Nog geen progressie in zaak Racing Point, Haas houdt lippen op elkaar

Er is stront aan de knikker in de Formule 1. Haas heeft binnen twee uur nadat de auto's donderdag zijn geïnspecteerd in Abu Dhabi een officieel protest ingediend tegen Force India. In eerste instantie probeerde ze er nog met Chase Carey, CEO van de F1, uit te komen, maar ze kwamen niet tot een gezamenlijke conclusie, waardoor ze deze stap moeten zetten.

RaceFans.net meldt dat er vrijdag een meeting gehouden gaat worden om 11.00 uur in de ochtend waarbij vertegenwoordigers van Haas en Force India aanwezig zullen zijn. De FIA heeft het protest tegen Auto Motor und Sport bevestigd. 

Haas is van mening dat Force India, dat feitelijk sinds de GP van België een nieuw team is na het faillissement, de VJM11 niet zelf heeft gebouwd en dat moet wel volgens de regels, aangezien het intellectuele eigendom bij het vorige team ligt. 

Geld voor 'Column 1'

Naast het juridische probleem met de auto's is Haas ook woest over de gang van zaken wat betreft het uitgekeerde prijzengeld. In de Formule 1 is het namelijk zo geregeld dat als je langer dan twee jaar in de sport meedoet, je meer prijzengeld krijgt. Na twee jaar belanden raceteams 'Column 1', waarbij ze 60 miljoen per jaar krijgen toegeschoven van de organisatoren. Echter, Force India is dit seizoen overgenomen door nieuwe eigenaren en is om die reden juridisch gezien een 'nieuw team'. Desondanks heeft het team tòch die 60 miljoen extra overgemaakt gekregen, terwijl ze op papier nog geen half jaar bestaan.

Volgens Motorsport.com is Haas van mening dat Force India zodoende geen recht heeft gehad op dat extra bedrag. Eerder sprak teambaas Otmar Szafnauer al uit dat hij ontevreden was met de situatie, maar dat hij hoopte op een oplossing voor het einde van het seizoen. Dat einde is echter zondag al en dus dient Haas een klacht in, omdat men er niet is uitgekomen met Formule 1-baas Chase Carey.

Ook naar de rechtbank

Tot een protest bij de F1 blijft het niet. Haas stapt ook naar de civiele rechtbank, zo meldt Auto Motor und Sport donderdag. Deze zullen ze volgende week starten in Londen en een week later in de Verenigde Staten. (Foto: Haas F1 Media)

Update I 11.39u - Verhoor van Haas en Force India kort uitgesteld

Motorsport.com meldt dat het verhoor van Haas en Force India door de FIA, dat vrijdagmorgen in Abu Dhabi (lokale tijd) moest plaatsvinden is uitgesteld tot 3.40 uur PM. Dit omdat er nog extra bewijs verzameld moest worden. Nu zullen de partijen vlak na de eerste vrije training om tafel zitten.

Update II 14.17u - Voor derde vrije training besluit over Haas-Force India

De stewards hebben Haas en Force India gehoord, meldt Crash-journalist Luke Smith op Twitter. Er is veel bewijs overgedragen en volgens Smith hebben beide partijen hun zegje gedaan. Een besluit wordt voor de derde vrije training genomen.

Update III 11.07u - Protest Haas afgewezen

Het protest van Haas is afgewezen. Dat meldt Andrew Benson, een doorgaans goed ingevoerde F1-journalist, op Twitter. In de regels zou niets staan dat zegt dat een nieuw team geen onderdelen van een oud team mag gebruiken. Belangrijker nog: in het besluit staat dat Racing Point Force India een nieuw team is. Dat kan vergaande gevolgen hebben. 

Update IV 8.00u (25-11-2018) - Haas in beroep na afgewezen aanklacht tegen Force India

Het team van Haas zal in beroep gaan tegen de uitspraken van de stewards eerder deze week. De Amerikaanse equipe was het oneens met de manier waarop Force India behandeld is na de overname maar zag hun beklaag in rook opgaan. Men zou nu in beroep willen.

He team van Romain Grosjean en Kevin Magnussen is niet blij met het woord van de wedstrijdleiding en zoekt het dus hogerop, meldt France24. 'Uiteindelijk gaat het allemaal om geld', geeft Günther Steiner toe. 'Het is niet dat wij meer geld willen, maar we willen dat het eerlijk gaat. Naar onze mening is dit een nieuw team en hebben ze dus nog geen recht op het extra prijzengeld.'

Update V 9:00 (10-2-2019) - Nog altijd geen uitspraak in zaak over prijzengeld Racing Point

Nog altijd heeft de FIA geen reactie gegeven op het protest dat Haas bij de FIA heeft ingediend. Eind vorig jaar was het team van Romain Grosjean en Kevin Magnussen laaiend nadat Racing Point F1 Team het reguliere prijzengeld ontving, ondanks haar wederoprichting tijdens het 2018-seizoen.

Tijdens de presentatie van de nieuwe auto vorige week vroeg RaceFans teambaas Gunther Steiner van Haas om een reactie op de lang durende zaak. 'Er zit nog helemaal geen beweging in', aldus Steiner. 'Er is nog niets. Er vindt ook geen discussie plaats. Dat komt waarschijnlijk op een later moment.'

Update VI 19:30 (19-2-2019) - Nog steeds geen schot in de zaak, Haas houdt lippen op elkaar

Er is nog geen uitkomst in de zaak om het prijzengeld van 2018 van Force India, tegenwoordig Racing Point. Het team kreeg vorig seizoen, ondanks haar nieuwe tenaamstelling, het volledige prijzengeld uitgekeerd en dat is officieel tegen de regels. Haas spande een rechtszaak aan en ging in hoger beroep, maar er is nog altijd geen schot in de zaak.

De teambaas van Haas, Guenther Steiner, reageert na afloop van de tweede testdag kort op de soap, die nu al maanden bezig is. Op de vraag van F1Maximaal of er al progressie is geboekt in de zaak, is Steiner duidelijk: 'Nee. Er is op dit geen vooruitgang.' 

Het team van Haas wil duidelijk weinig kwijt over de zaak met haar sparringspartner. Ook als gevraagd wordt naar de vervolgstappen van het team ten opzichte van Racing Point lijkt Steiner niet al te veel kwijt te willen. 'Hoe we dit gaan oplossen? De tijd zal het uitwijzen', waarmee de teambaas een mysterieus antwoord lijkt te geven. (Foto: Haas F1 Team)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven