Like ons!
Kubica: ‘Ik heb meer te verliezen dan je denkt’

Formule 1

Kubica: ‘Ik heb meer te verliezen dan je denkt’

In 2011 overleefde Robert Kubica een rallyongeluk, maar de schade die hij opliep is blijvend; één arm kan hij nooit meer gebruiken. Acht jaar later komt de Poolse coureur, die toen nog een grote carrière werd toegedicht, terug in de koningsklasse van de autosport namens het team van Williams F1. Dat hij toch weer Formule 1 gaat rijden is een klein wonder te noemen, iets wat Kubica zich ook realiseert.  

‘Twaalf maanden geleden realiseerde ik me dat ik het kon en dat ik zo natuurlijk kan rijden als voorheen. De meest belangrijke dag van mijn leven was twaalf maanden geleden, toen ik wist dat ik het kon’, vertelde Kubica aan SkyF1. ‘Ik denk oprecht dat ik er nu meer klaar voor ben dan ooit te voren.’

‘Ik zou niet terug keren als ik niet zou denken dat ik het kon‘

Door het verlies van zijn arm heeft Kubica zich een andere rijstijl moeten aanleren. Vanwege de vele verschillende aanpassingsmogelijkheden op een Formule 1-stuur was de vraag dan ook of de nieuwe teamgenoot van George Russell nog wel in de Formule 1 kon rijden. Die vraag werd in de zomer van 2017 beantwoord, toen hij namens het team van Renault F1 een F1-bolide mocht testen.

‘De twijfels die ik had verloor ik vorig jaar tijdens mijn tweede of derde test in een F1-wagen. De vraagtekens waren gerelateerd aan het technische oogpunt: hoe past de nieuwe auto je, hoe passen de nieuwe banden bij je. Maar dat is hetzelfde voor iedere andere coureur in de paddock’, vervolgt Kubica. ‘Ik zou niet terug keren als ik niet zou denken dat ik het kon. Ik heb veel meer te verliezen dan het publiek denkt.’

Ook Ferrari klopte aan

Ook ging Kubica nog even in op de geruchten die hem verbonden aan het team van Scuderia Ferrari. De eerste keer dat deze link ontstond was vlak voordat hij zijn rallyongeluk had; Kubica zou een contract bij Ferrari hebben getekend om er in 2012 te gaan racen. Maar ook deze zomer werd de Poolse rijder door de wereldpers aan het Italiaanse team gekoppeld.

Ferrari’s testcoureurs Daniil Kvyat en Antonio Giovinazzi hebben voor volgend jaar een racestoeltje bemachtigd en de rode renstal is op zoek naar een vervanger. Een rol die Kubica werd toegedicht. ‘De vraag was “Wat is het beste voor mijn toekomst?”. Het is geen geheim dat ik een zeer belangrijke optie voor mijn toekomst had’, doelt Kubica op Ferrari. ‘Maar als ik die weg in ga… Ik zei tegen mezelf “Het zal zwaar worden om over tien jaar in de spiegel te kijken en je te realiseren dat je een kans had en die hebt afgeslagen.”.’ (Foto: Williams F1 Media)

1 reacties

 1. Shrek

  Shrek

  6 Dec 2018 om 19:17

  (Boy Van Der Leeden, Kubica heeft je stukje niet goed gelezen want hij gebruikt z'n rechterarm wel degelijk.
  https://www.youtube.com/watch?v=hb5LOAX7cVw
  Wel beperkte mobiliteit in de hand, maar "één arm nooit meer gebruiken" klinkt heel TMG=sensationeel=ongefundeerd.)

  Heerlijk dat de kerel terug is, en hopelijk blijkt hij nog net zo snel te zijn. (Snel als in Williams, dat dan weer wel....)

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven