Like ons!
Tost wenst rigoureuze veranderingen: ‘Verlaag downforce met 40-50 procent’

Formule 1

Tost wenst rigoureuze veranderingen: ‘Verlaag downforce met 40-50 procent’

Om de Formule 1 een stuk spectaculairder te maken moeten de bolides met tenminste veertig of vijftig procent minder downforce gaan rijden. Dat idee oppert Scuderia Toro Rosso-teammanager Franz Tost.

Er wordt al jaren geklaagd over het tekort aan spektakel in de Formule 1, mede omdat er te weinig wordt ingehaald. Om daar verandering in te brengen zijn de eigenaren van de Formule 1, Liberty Media, op dit moment bezig met het schrijven van nieuwe reglementen die moeten gelden vanaf 2021.

In gesprek met Motorsport.com geeft Tost aan dat de aerodynamica, en dan met name de downforce, in zijn ogen een veel te grote rol speelt in de Formule 1 van tegenwoordig: ‘We hebben zoveel downforce en hoge snelheden in de bochten dat niemand elkaar kan volgen vanwege de vuile lucht. En we hebben nauwelijks remzones. Hoe moet je dan inhalen? De FIA en de FOM weten precies wat er moet gebeuren: minder afhankelijk van de aerodynamica, met de downforce. Ik zou minstens veertig tot vijftig procent van de huidige downforce afhalen om de wagen een stuk instabieler te maken voor de bochten.'

'Ze moeten zeggen: accepteer, of vertrek'

Het klinkt alsof Tost dit idee al langer heeft en dat klopt. Als hem gevraagd wordt wie de implementatie van zijn ideeën dan tegenhoudt antwoordt hij: ‘De teams! Vraag het nooit aan de teams. De regelmakers moeten met de reglementen komen en zeggen ‘accepteer, of vertrek’. Maar ze vragen het aan de teams. Ze komen ermee aan bij de technische werkgroep. Wie zitten er in de technische werkgroep? Technici! Vraag dit soort dingen nooit aan technici!’ (Foto: Red Bull Content Pool / Getty Images)

0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven