Like ons!

Formule 1

Tussenrapport | Renault loopt achter op eigen ambities

Eind 2015 nam Renault het team van Lotus weer over nadat eerder in 2012 de omgekeerde transactie had plaats gevonden. 2016 stond in het teken van ontwikkelen en dit jaar wil Renault een flinke stap vooruit zetten. Halverwege het seizoen lopen de Fransen flink achter op hun eigen ambities.

Een dubbele puntenfinish en als zesde de zomerstop in. Dat wilde Cyril Abiteboul, de ambitieuze baas van Renault, in Hongarije bereiken. Het werd een dubbele nul score en als achtste de winterstop in. Toegegeven: Het verschil met de nummers zes en zeven (Toro Rosso en Haas) is niet groot, maar Renault is nog niet waar het wil zijn.

Dat ligt niet aan Nico Hülkenberg. De Duitser verruilde eind vorig seizoen Force India, vers als vierde geëindigd in het constructeurs-WK, voor een fabrieksstoeltje bij Renault. De Duitser is inmiddels bijna gekroond tot recordhouder 'meeste GP starts zonder podiumplaats' en hoopt daar de komende jaren in Franse dienst verandering in aan te brengen. Als meest ervaren kracht binnen het team doet Hülkenberg veel goed en scoort de punten die je van hem mag verwachten. De teller staat momenteel op 26 punten en dat is gezien het materiaal waarmee de Nederlandssprekende coureur uit Emmerich goed te noemen.

Het probleem voor Renault is dat die 26 punten van Hülkenberg ook de totaalscore voor het team is. Teamgenoot Jolyon Palmer stelt voor het tweede seizoen op rij ernstig teleur en er gaan al maanden geruchten dat het stoeltje van de Brit in gevaar is. De ex-GP2-coureur heeft van zijn teambaas al diverse publiekelijke schoppen zonder zijn kont gekregen, maar verbetering is nog altijd niet significant waarneembaar. 

Nu moet gezegd worden dat Palmer ook wel een absolute pechvogel is. Als er bij Renault iets kapot gaat is het negen van de tien keer aan de auto van Palmer. Tijdens de Grand Prix van Engeland, met punten aan de horizon, ging de wagen van de Brit al voor de start kapot. Het zijn momenten dat het ook niet meezit voor de coureur uit Horsham.

Wij verwachten dat de tweede helft van het seizoen meer van hetzelfde gaat brengen voor Renault. Hülkenberg zal de meeste punten binnen gaan brengen en zich zo nu en dan flink kunnen mengen in de strijd om de plekken achter de Mercedessen, Ferrari's en Red Bulls. Voor Jolyon Palmer hopen we dat hij er niet al te lang na de zomerstop in slaagt om eindelijk die punten eens over de streep te trekken zodat zijn stoeltje in ieder geval voor de rest van het seizoen veilig is.

Rapportcijfers:

Nico Hülkenberg 7,5
Grand Prix' gestart: 11
Grand Prix' gefinisht: 8
Beste finish: 6e
WK-punten: 26

Jolyon Palmer 4,5
Grand Prix' gestart: 10
Grand Prix' gefinisht: 7
Beste finish: 11e
WK-punten: 0

 

 

 

Naar boven