Like ons!
Update IV| Vrijdag hoorzitting voor protest Ferrari tegen straf Vettel

Formule 1

Update IV| Vrijdag hoorzitting voor protest Ferrari tegen straf Vettel

Ferrari heeft de FIA geïnformeerd dat zij protest willen aantekenen tegen de vijf seconden tijdstraf die Sebastian Vettel kreeg tijdens de Grand Prix van Canada. De Duitser kreeg de straf omdat hij volgens de stewards onveilig op de baan terugkeerde, nadat hij even in het gras was beland. Door de tijdstraf won Lewis Hamilton van Mercedes de race.

De Italiaanse renstal heeft 96 uur de tijd om bewijs te verzamelen en te beslissen of ze het proces willen indienen. Ferrari heeft echter een probleempje, want tegen de tijdstraf zelf kan niet worden geprotesteerd, volgens artikel 83.3 van het Sportreglement. Er is echter een kleine maas in de wet: op grond van artikel 38.1 kan men het incident zelf aanvechten. Ferrari ontkent dat Vettel de baan onveilig is opgegaan of dat hij Hamilton van het circuit heeft geduwd.

'Hij had zelfs geluk dat hij op het goede spoor bleef'

Ferrari heeft bijna de gehele Formule 1-wereld achter zich staan. Niet meer dan logisch, volgens teambaas Mattia Binotto. Hij kon uiteraard geen fout van Vettel vinden. 'Hij had zelfs het geluk dat hij op het goede spoor bleef. Er zat geen intentie achter. Er zijn andere mensen die de beslissing maken en hun mening telt, maar we zijn er niet blij mee en zijn het oneens met de beslissing', aldus Binotto tegenover Motorsport-total.com

Vettel zelf is na zijn misgelopen overwinning in alle staten, en neemt geen blad voor de mond. Hij plaatst zijn vraagtekens bij het feit dat het even duurde voordat hij zijn straf kreeg. 'Als je iemand neerschiet, is het vrij duidelijk dat je een moordenaar bent. Ik weet niet hoe ze tot dit besluit zijn gekomen. Je moet de mensen op de tribune ernaar vragen die hebben betaald om daar te gaan zitten en naar de race te kijken. Ik zou niet blij zijn als ik een gevecht van zeventig ronden vernietigd zie worden door zo'n beslissing.'

Update I | 20:45 uur (13 juni 2019) - Ferrari stapt toch naar de FIA

Ferrari zal niet in beroep gaan tegen de tijdstraf die Sebastian Vettel door de stewards kreeg opgelegd tijdens de Grand Prix van Canada. Desondanks laat het Italiaanse team het er niet bij zitten volgens de Britse omroep BBC.

Het team geeft aan dat het 'nog altijd bezig is bewijsmateriaal te verzamelen', aldus het medium. De Scuderia zou proberen om de straf aan te vechten op een andere manier, namelijk om zich op het recht te beroepen de beelden te herzien.

Update II | 19:28 uur (17 juni 2019) - Heeft Ferrari voldoende bewijs verzameld?

Ferrari gaat toch officieel bezwaar maken tegen de tijdstraf van vijf seconden die Sebastian Vettel in Canada kreeg. Dat bevestigt een woordvoerder van het team van Mattia Binotto maandag.

Volgens de reglementen kan je niet in beroep gaan tegen een straf van vijf seconden, maar de renstal uit Maranello wil nu een beroep doen op artikel 14.1.1. Daarin valt te lezen dat wanneer een 'significant en relevant aspect ontdekt is, waar de betrokken partijen geen weet van hadden tijdens de beslissing over de straf', de straf toch nog kwijtgescholden kan worden.

Ferrari zou genoeg bewijzen gevonden hebben, waarmee het de FIA zou kunnen overtuigen van hun gelijk.

Update III | 16:00 uur (18 juni 2019) - 'Stewards kunnen vandaag of morgen zaak omtrent protest Ferrari sluiten'

De vier stewards die tijdens de race besloten om Sebastian Vettel een tijdstraf te geven in de Grand Prix van Canada zouden doormiddel van een conference call gezamenlijk een mening vormen over de zaak, nu Ferrari meer bewijs gevonden heeft en het in beroep gaat.

Dat meldt Motorsport Italia dinsdag. Emanuele Pirro, Gerd Ennser, Mathieu Remmerie en Mike Kaerne zouden zelfs vandaag of morgen al een eind kunnen maken aan de zaak, als zij geen nieuwe objectieve elementen kunnen identificeren, schrijft het medium. (Foto: Ferrari F1 Media)

Update IV | 11.44u (20 juni 2019) - Vrijdag hoorzitting voor Ferrari gepland

Tobi Gruner, journalist van Auto Motor und Sport, meldt donderdag dat er voor vrijdag een hoorzitting is gepland voor het protest van Ferrari tegen de tijdstraf van Sebastian Vettel die hij heeft gekregen tijdens de Grand Prix van Canada. Die hoorzitting zal plaatsvinden om 14.15 uur in de stewards-room van het circuit van Paul Ricard.

Vrijdag zitting voor zaak Vettel0 reacties

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven