Like ons!
Cijfers: Hoe Verstappen steeds een stukje beter werd dan Ricciardo

Max Verstappen

Cijfers: Hoe Verstappen steeds een stukje beter werd dan Ricciardo

Christian Horner, teambaas van Red Bull, kwam woensdagavond met een opmerkelijke onthulling. De Brit gaf aan dat Daniel Ricciardo last had van een steeds beter wordende Max Verstappen en dat zou één van zijn beweegredenen zijn om uiteindelijk te vertrekken bij het team. Maar werd de Nederlander ook steeds beter? F1Maximaal zette de cijfers op een rijtje.

In 2016 was het zover, de gedroomde overstap van Max Verstappen naar topteam Red Bull Racing. Met Daniel Ricciardo kreeg hij een al ervaren coureur naast zich, met wie hij gedurende de jaren die volgden veel duels uitvocht. Als we kijken naar de kwalificatieduels en de raceresultaten tussen de twee, kunnen we een duidelijke trend naar voren zien komen.

In 2016 nog geen hoofdpijn voor Ricciardo

Ondanks de knallende start bij Red Bull heeft Max in zijn eerste jaar niet meteen beter kunnen presteren dan zijn teamgenoot. In de zeventien resterende raceweekenden in het 2016-seizoen was Ricciardo namelijk maar liefst elf keer sneller dan Verstappen in de kwalificaties. Ook in de races liet de Nederlander het afweten. Op de zondagmiddag was Ricciardo tien keer de betere.

Wel schreven beiden coureurs evenveel overwinningen op hun naam, maar wist Ricciardo vijf maal tweede te worden, terwijl Verstappen dat maar twee keer flikte. Uiteindelijk kwam Ricciardo tot een totaal van 254 WK-punten en Verstappen op 204 WK-punten.

Verstappen komt langszij in tweede jaar

Verstappen bleef echter doorontwikkelen en dat blijkt uit de cijfers uit 2017. Waar in 2016 een duidelijke favorietenrol voor Ricciardo leek weggelegd, zijn de resultaten uit het tweede jaar een stuk meer aan elkaar gewaagd. In twintig raceweekenden was Verstappen namelijk dertien keer sneller in de kwalificaties en bovendien eindigde hij elf keer boven zijn Australische teamgenoot tijdens de races.Daarnaast wist Max maar liefst twee overwinningen te pakken, waarbij Ricciardo bleef steken op één.

Een kanttekening die hierbij gemaakt moet worden is dat de coureurs van Red Bull wel flink te kampen hadden met technische problemen. Nagenoeg elk raceweekend werd wel geteisterd door een mankement en daardoor kunnen we stellen dat, over twintig raceweekenden, de twee coureurs bij benadering evengoed hebben gepresteerd. Verstappen eindigde weliswaar vaker boven Ricciardo, maar de man uit Perth scoorde daarentegen 32 WK-punten meer.

Verstappen vs Ricciardo 2017 F1

Verstappen zet lijn door, ontstijgt teamgenoot

In het huidige 2018-seizoen lijken de rollen toch echt anders verdeeld in het Oostenrijkse team. Na twaalf Grands Prix kunnen we opmaken dat Verstappen maar liefst negen keer sneller was in de kwalificaties. Daarbij komt dat Verstappen in twee gevallen niet eens aan Q3 mee heeft kunnen doen, eenmaal door een crash in Q1 en een andere keer door een crash in VT3 (Monaco red.). Als we kijken naar de races lopen de mannen gelijk.Ricciardo vs Verstappen 2018

Toch staat Ricciardo op dit moment voor als het gaat om WK-punten. Door twee overwinningen dit jaar scoorde de Australiër al op 118 punten, tegenover 105 van Verstappen. Echter, Verstappen is wel op weg om hem in te halen. Sinds de Grand Prix van Canada scoort de Nederlander structureel beter, op de laatste race in Hongarije na, waar Verstappen uit viel door een technisch probleem.

Desalniettemin heeft Ricciardo gezien de stijgende lijn van de prestaties van Verstappen en de tegenvallende prestaties tijdens de kwalificaties dit jaar alle reden om zich de underdog te voelen bij Red Bull. Teambaas Christian Horner heeft waarschijnlijk genoeg input verkregen om te denken dat Ricciardo wellicht op zoek is naar lichtere concurrentie, al zal Nico Hülkenberg er alles aan doen om het leven van Dannyric zuur te maken.(Foto: Red Bull Content Pool)

Verstappen vs Ricciardo 2018 F1

Bron afbeeldingen: https://www.racing-statistics.com.

2 reacties

 1. Nick de wit

  Nick de wit

  10 Aug 2018 om 18:39

  Quote van Roodkapje
  Vooral uit de data blijkt dat Max de snellere coureur is maar dat moet hij leren om te zetten in WK punten. De tijd zal hem rijpen en een complete rijder maken.
  Als hij niet in Hongarije uitvalt en geen problemen had in engeland staat hij voor op punten en is hij ineens een complete coureur. Allemaal gelul in de ruimte
 2. Roodkapje

  Roodkapje

  10 Aug 2018 om 14:45

  Vooral uit de data blijkt dat Max de snellere coureur is maar dat moet hij leren om te zetten in WK punten. De tijd zal hem rijpen en een complete rijder maken.

Schrijf een reactie

Om een reactie te kunnen schrijven dien je ingelogd te zijn. Login/Registreer je hier direct!
Naar boven