Like ons!

Max Verstappen

Verstappen afgetroefd door Alonso; minste racerondes van het seizoen

Het is niet echt het seizoen van Max Verstappen. Dat moge duidelijk zijn. Liefst zeven uitvalbeurten kende de Nederlander al, veelal vanwege motorproblemen, en het seizoen is nog niet eens ten einde. Ter vergelijking: Lewis Hamilton haalde tussen het seizoen van 2013 en nu zeven maal de finish niet. De tweevoudig Grand Prix-winnaar is dan ook de rijder met de minste racerondes dit seizoen. F1 Maximaal maakt een overzicht voorafgaand aan de Grand Prix van de Verenigde Staten.

Logisch dat Verstappen met zeven uitvalbeurten de minste kilometers maakt, toch? Mis! Ook de motor van Fernando Alonso doet flink haar best om niks te hoeven doen. De Spanjaard haalde zesmaal de finish niet en kon in Rusland zelfs niet beginnen. Desondanks reed Alonso nog 611 ronden, ten opzichte van de 566 van Verstappen, die slechts 60 procent van de te rijden rondes afwerkte. In kilometers vertaald heeft Alonso (3241 kilometer) ruim 300 kilometer meer in de vingers dan Verstappen (2927 kilometer).

Maar hoe kan het dan dat de McLaren van Alonso meer rondjes heeft gemaakt dan Max, ondanks dat beide rijders zeven keer niet gefinisht zijn? Het antwoord is simpel: Verstappen houdt van vroegertjes. Als hij uitvalt, is het vroeg in de race:

Bahrein: 11 rondes
Spanje: 1 ronde
Canada: 10 rondes
Azerbeidzjan: 12 rondes
Oostenrijk: 1 ronde
België: 7 rondes
Italië: 1 ronde

Alonso reed in Monaco én Rusland helemaal geen rondes en crashte samen met Verstappen in Oostenrijk, maar verder deed de Spanjaard het met 50, 33, 32, 25, 33 rondes ‘prima’.

Kijkend naar de constructeurs, is het verschil groot. McLaren reed 1440 rondes, met in totaal twaalf uitvalbeurten, terwijl Red Bull slechts 1360 rondjes noteerde, inclusief de drie vroegtijdige stops van Daniel Riccardo. Kijkend naar de kilometerstand is McLaren (7389) zelfs Toro Rosso (7373) voorbij geschoten. Het enige dat zeker is, is dat Red Bull troosteloos laatste staat: 7016.

Naar de top van de ranglijsten kijkend, valt op dat Force India het uitstekend doet. Achter Lewis Hamilton (943) rijden Esteban Ocon (936) en Sergio Perez (923) de meeste kilometers. De eerste is zelfs nog nooit uitgevallen, maar simpelweg regelmatig op een rondje gezet. Bij de constructeurs gaat het nek aan nek, maar Force India reed dit seizoen tot op heden één rondje meer dan Mercedes: 1859.

Naar boven