Column | Verstappen versus Leclerc, dat wordt het nieuwe duel Senna – Prost  Opinie

Column | Verstappen versus Leclerc, dat wordt het nieuwe duel Senna – Prost 

Door Hans van Brunschot 20 oktober 2019 | 13:49


De Formule 1 bezit momenteel een bijzondere rijkdom. Ondanks de (dodelijk saaie, persoonlijke mening) dominantie van Mercedes de afgelopen kampioenschappen, rijden er momenteel een paar bijzondere ruwe diamantjes in de sport. De meest geslepen exemplaren zijn Max Verstappen en Charles Leclerc, die zich de komende jaren weleens tot de nieuwe Ayrton Senna en Alain Prost zouden kunnen ontpoppen, vooral qua intensiteit in hun onderlinge duels. 

Laten we voordat we verder ingaan op Verstappen versus Leclerc ook benoemen dat Alexander Albon, Lando Norris en George Russell, toevallig allemaal Britten, uitzonderlijke talenten zijn en met Mick Schumacher op komst, de toekomst van de Formule 1 er qua rijders echt heel goed uitziet.

Hét duel van de komende jaren

Toch wil ik me focussen op Verstappen versus Leclerc, want op de een of andere manier voelt dat als hét duel de komende jaren. De Nederlander, al soort van een ervaren rot op zijn 22ste met bijna honderd Grands Prix achter zijn naam, versus hét Ferrari-talent dat de last met zich meedraagt om ook de belofte van dat andere grote Ferrari-talent, Jules Bianchi, in te lossen. De strijd tussen die twee is dit jaar bij tijd en wijle al intens en wordt de komende jaren op jacht naar hun beider eerste wereldtitels alleen maar intenser.

Nu is met een intense strijd niets mis en is dat gegeven an sich geen voorbode van een strijd op het scherpst van de snede, maar met de persoonlijkheden van Verstappen en Leclerc is er sprake van acuut ontploffingsgevaar. Verstappen is een heetgebakerd mannetje en heeft, zeker qua talent maar ook qua drift een aardje naar zijn vaartje. Leclerc is geen rijkeluiszoontje, maar een Monegasks straatschoffie dat keihard heeft moeten werken om te komen waar hij is en laat dit jaar na een ietwat timide of respectvol begin in het Ferrari team al duidelijk horen dat hij niet gekomen is om tweede viool achter Sebastian Vettel te spelen. Op het moment dat beide supertalenten een competitieve auto hebben kunnen oude tijden gaan herleven.

Geschiedenislesje

Voor de jongere lezers onder ons een kort lesje Formule 1-geschiedenis. Alain Prost en Ayrton Senna waren in de jaren ’88 en ’89 teamgenoten bij het dominante McLaren-team en ontwikkelde een intense vijandschap door elkaar mentaal helemaal gek te maken en grens van de psychologische oorlogsvoering op te zoeken, resulterend in een tweestrijd om de wereldtitel op Suzuka waar Prost in de chicane de deur dichtgooit als Senna hem wil passeren, maar daardoor zelf uitvalt. Senna kan door, maakt een pitstop, haalt raceleider Alessandro Nannani in, wint de race, maar wordt na afloop voor het missen van een chicane wordt gediskwalificeerd waardoor de wereldtitel alsnog naar Prost gaat.

Een jaar later strijden Senna en Prost opnieuw om de wereldtitel, maar Prost rijdt inmiddels voor Ferrari en start vanaf pole position. De Fransman wordt er in de eerste bocht zonder pardon afgereden door Senna die op die manier de titelstrijd in zijn voordeel beslist. Prost is des duivels en laat in al zijn toekomstige Formule 1-contracten de clausule opnemen dat Senna nooit zijn teamgenoot kan worden.

History repeating

Toen ik het in de afgelopen Grand Prix van Japan in de eerste ronde mis zag gaan tussen Verstappen en Leclerc, was mijn eerste associatie de strijd tussen Senna en Prost. Zowel het rijden van Leclerc bij die actie als de reactie van afloop van Verstappen was met spanning geladen. Zoals eerder dit jaar ook de actie van Verstappen op Leclerc waarmee hij de Grand Prix van Oostenrijk won geladen was alsook de reactie van Leclerc na afloop en op het podium. Deze jongens vergeten dat soort dingen niet. Dat wordt opgeschreven in hun hoofd onder ‘openstaande rekeningen’. Leclerc racete een race later in Silverstone harder en Verstappen vond dat prima. De rekening is geopend. En natuurlijk gaat het vooralsnog met wederzijds respect. Hard, maar fair en soms over het randje. Maar beiden strijden nog niet wekelijks om de overwinning. Ik zou deze twee graag head to head willen zien gaan om de wereldtitel. Ik voorspel je, dat wordt Senna-Prost episch. En de Formule 1 heeft dat keihard nodig. Vettel-Hamilton is al jaren geen strijd meer omdat Vettel er simpelweg de persoonlijkheid niet voor heeft en Hamilton-Bottas zal nooit een strijd worden omdat Bottas er simpelweg de kwaliteiten voor mist.

Alleen al daarom, om de epiek en lyriek van de Formule 1, zou het goed zijn dat Ferrari en Red Bull Racing volgend jaar echt aansluiten bij Mercedes en dat Verstappen en Leclerc echt kunnen strijden om hun eerste wereldtitel. Game on. (Fotocredit: Red Bull Content Pool)

- Hans van Brunschot

Poll

Wie wint als eerste de wereldtitel?

Lees 1 Reacties

Tags:

Reacties

MisterT
20 Oct 2019 om 18:23

En met Mick Schumacher op komst…Tja daar ziet iedereen naar uit zeg, die rijdt me toch goed;-)

Reageer


Meer nieuws

Indeleiderstrui.nl

Meer wielernieuws