Opinie | Niemand wacht nu op de Formule 1 Opinie

Opinie | Niemand wacht nu op de Formule 1

Door Joshua Jacobs 06 april 2020 | 16:19


Met het coronavirus wat het nieuws domineert, vallen er in veel industrieën harde klappen: iedereen heeft er last van. Zelfs de Formule 1 als elitaire sport komt daar niet onderuit. Teambazen zijn doodsbang dat men niet meer kan racen; inkomsten gaan verloren en dat bedreigt hun bestaan direct. Daarom hoopt en bidt iedereen vurig dat de auto's asap weer het circuit op kunnen, maar gaat dat wel zin hebben?

Zelf zou ik het maar wat graag zien: middenin deze nog vrij ontspannen 'intelligente lockdown'. Tijd voor de gladiatoren om elkaar los te rijden, tijd voor actie! Stukken beter dan Zoom-belletjes met sloten koffie en wat zoutjes. Alvast excuses aan mijn vrienden, maar met een groep afspreken en kijken is gewoon een heel stuk beter.

Wanneer is binnenkort?

Wel is het gaaf en raar tegelijk om teams met elkaar te zien strijden, in plaats van tegen elkaar. Zeker in het VK draaien de ploegen overuren om COVID-19 het hoofd te bieden. Hopelijk kunnen zij zich binnenkort weer gaan richten op Formule 1-onderdelen, dat de rest niet meer nodig is. Maar wanneer is binnenkort, vraag ik mij af.

Nadat de hoge piefen Australië op de meest klunzige manier ooit annuleerden, leek Bahrein achter gesloten deuren door te kunnen gaan. Zonder publiek. Want de F1 wacht op niemand, zelfs niet op corona. Die utopie was van korte duur. Inmiddels is alles tot juni uitgesteld of afgelast (Monaco), en het einde is nog niet in zicht.

Een volwaardig seizoen van acht races

Corona weet de wereld in een beste wurggreep te houden, waardoor de hele kalender opeens onder de loep ligt. Een kampioenschap bestaat uit minimaal acht races, waardoor we zelfs nog vanaf Monza in september een 'volwaardig' seizoen zouden kunnen hebben, mits alle landen hun grenzen open stellen. Tennisser Robin Haase hoorde dat Australische spelers het land tot oktober niet uitkomen. 'Dan is het geen eerlijke competitie meer'. Bizar, maar ook prima toepasbaar op de Formule 1.

Maar stel dat alles goed gaat: wat als het eenmaal zo ver is? Bernie Ecclestone vond dat acht races houden een doekje voor het bloeden was. De 89-jarige aanstaande vader (brrr...) is echt van de oude stempel. Het klopt wat hij zegt, maar dan vanaf de 'verkeerde' kant. Al zou het seizoen van start gaan, wie zegt dat mensen daar op zitten te wachten?

Na de crisis meteen naar F1

Je zal maar thuis komen te zitten omdat er geen werk meer voor je is.  Dikke doei aan je reserves! In deze crisis moeten mensen toch wel de broekriem aanhalen. Of het nu kort of lang gaat duren: ook als je goed voorbereid bent, ga je de gevolgen merken. Zodra jij de deur weer uit mag en mensen kan knuffelen, is het ultradure F1 dan het eerste wat in je op komt om heen te gaan?

Da's gezien vanuit ons, gewone burgers. Stel dat we in juli af zijn van zowel de lockdown als corona (ambitieus), dan hebben de circuits maar een paar maanden de tijd om nog tickets te verkopen. Gaat ze nooit lukken om dan geen verlies te draaien, want ze bloeden nu al geld door geen activiteiten op de baan te kunnen houden. En de kans dat iedereen geld stuk gaat slaan om nog een last-minute'je te bemachtigen voor een uitgestelde Zandvoort GP in een modderig november, lijkt me klein, ernstig klein.

Geen weg terug

De economie loopt flink schade op door mensen thuis te houden. Er zit maar zo veel rek in hoe veel mensen je thuis kan laten werken: zeker het fysieke werk moet gewoon gedaan worden. Nu hebben nog een flexibele lockdown, maar als het vaccin nog even uit blijft, dan zie ik een luxe lockdown er ook nog wel van komen. En vanaf dat moment is er geen weg meer terug.

Met alle vezels in mijn hart wil ik positief zijn. Feit is dat dit virusje geen griepje is wat we met een paar weken collectief snotteren even fixen. Waarom doe je dan nu nog je best om het onvermijdelijke uit te stellen, behalve geld? De slimste techneuten en meest briljante marketingmensen zoeken een onmogelijke oplossing voor een onmogelijk probleem. Want wees eerlijk: op dit moment wacht niemand op de Formule 1. (Foto: Ferrari F1 Media)


Tags:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst, wees de eerste!

Reageer


Meer nieuws