Like ons!

De RB15, ook wel de Red Bull RB 15, is de nieuwe Formule 1-bolide van Max Verstappen voor het 2019-seizoen. De wagen zal, net zoals haar voorgangers, voornamelijk uit speciaal koolstofvezel bestaan en kent hier en daar flink wat veranderingen ten opzichte van de RB14 van 2018.

De RB15 is inmiddels gepresenteerd door het team van Red Bull Racing. Net als vorig jaar was de presentatie van de wagen een groot spektakel. De Oostenrijkse renstal koos er namelijk voor om de auto in spectaculaire rood-zwarte kleuren te verven, iets wat voor veel opschudding zorgde op de sociale media. 

Nieuwe motor en aerodynamica

Net zoals elk jaar zal er ook nu veel veranderd worden aan de nieuwe auto van Red Bull. De grootste verandering die het zal ondergaan is de motor. Vanaf het 2019-seizoen werkt Red Bull namelijk voor het eerst samen met motorleverancier Honda, nadat een samenwerking met Renault te weinig leek op te leveren in de voorgaande jaren. Verstappen en co zullen dus flink moeten wennen aan de nieuwe krachtbron, die naar verluidt meer potentie zou hebben dan zijn Franse voorganger.

Ook wat betreft de aerodynamica doormaakt de RB15 een voorzichtige metamorfose. Dit komt door nieuwe, rigoureuze maatregelen die door de Formule 1 zijn genomen voor 2019. De reglementen rondom de luchtstromen van de auto zijn flink aangepakt, waardoor de voorvleugels flink versimpeld zijn geworden en de achtervleugels een stuk groter zijn in vergelijking met de voorgaande seizoenen. Ook zal de RB15 niet één, maar drie mistlampen bevatten. Tot slot zullen er geen vleugels of aanhangsels meer zitten aan de remschijven en liggen de zij-componenten van de auto, de 'barge boards', een stuk lager. 

Nieuwe coureur voor Red Bull Racing

Ook zal de nieuwe auto van Red Bull een nieuwe coureur kennen. Daniel Ricciardo nam vorig jaar namelijk afscheid bij het team, waarna hij bij Renault tekende. Pierre Gasly komt in zijn plaats. De Fransman reed in 2018 voor zusterteam Toro Rosso en kon zodoende al even kennismaken met de nieuwe Honda-motor. 

Gasly halverwege seizoen vervangen door Albon

Pierre Gasly wist de eerste seizoenshelft geen goede indruk achter te laten bij Red Bull Racing. De Fransman was steevast een stuk langzamer dan teamgenoot Verstappen en moest daarom zijn zitje overdragen aan Alexander Albon. De Britse Thai had juist een zeer sterke eerste twaalf races gereden bij zusterteam Toro Rosso.

RB15 gepresenteerd voor Barcelona

Op 13 februari 2019 heeft Red Bull Racing de RB15 gepresenteerd. Het gaat om een test-livery, welke alleen gebruikt wordt tijdens de testdagen in Barcelona. De RB15 bevat de velgen van Mercedes en heeft een lagere raken dan voorgaande seizoenen en een langere wielbasis. De auto heeft een opvallende rood-zwarte kreurstelling gekregen. Wanneer we de echte RB15 te zien krijgen is niet bekend, maar dit zal waarschijnlijk pas rond de eerste Grand Prix in Australië zijn.

Naar boven