Stirling Moss

Stirling Moss (17 september 1929 - 12 april 2020) was een autocoureur uit het Verenigd Koninkrijk. Zijn actieve racecarrière duurde van 1948 tot 1962. Moss deed mee in verschillende klassen, maar heeft zijn grootste successen geboekt in de Formule 1. Tussen 1955 en 1958 eindigde de Engelsman vier keer op een rij op de tweede plaats in het wereldkampioenschap. Moss wordt ook wel de beste autocoureur genoemd die nooit wereldkampioen in de Formule 1 wist te worden. Op 23 april 1962 kreeg Moss een ongeluk in een Lotus op het Goodwood Circuit. Hij lag een maand in coma en de linkerkant van zijn lichaam was gedeeltelijk verlamd gedurende een half jaar. Een jaar later besloot hij te stoppen met racen.

Moss geprezen om zijn professionaliteit

Op 12 april 2020 kwam het trieste nieuws dat de Formule 1-legende was overleden. 'Hij overleed zoals hij leefde', zei zijn vrouw destijds. 'Hij was simpelweg gewoon moe op het einde. Hij sloot zijn prachtige ogen en dat was het.' De in Londen geboren Moss werd enorm geprezen om zijn professionaliteit. Het kostte hem in 1958 zelfs het kampioenschap. Tijdens de Portugese Grand Prix van dat jaar werd rivaal Mike Hawthorn gediskwalificeerd omdat hij volgens de wedstrijdleiding tegen de rijrichting ingereden zou hebben.

Moss, die als eerste over de finish kwam, bestreed dat besluit, waarna Hawthorn zijn tweede plaats terugkreeg. Uiteindelijk zou de Ferrari-coureur dat seizoen wereldkampioen worden met één punt meer dan Moss. 'Ik aarzelde geen moment', zei Moss toentertijd.

Stirling Moss Nieuws