F1 Kijktip | Nissany krijgt lachers op de hand met bizarre training: 'Ik heb te veel grip' Formule 1
Formule 1

F1 Kijktip | Nissany krijgt lachers op de hand met bizarre training: 'Ik heb te veel grip'

F1 Kijktip | Nissany krijgt lachers op de hand met bizarre training: 'Ik heb te veel grip'

Door de jaren heen wordt er een hoop beeldmateriaal verzameld van coureurs, teams, teambazen en het hele circus eromheen. In de F1 Kijktip geven we elk weekeinde een bijzonder beeldfragment mee aan de lezers om het weekend alvast goed in te luiden.

Deze week besteden we aandacht aan Chanoch Nissany, de vader van Formule 2-coureur Roy Nissany. Met recht mag gesteld worden da de oude Nissany één van de slechte coureurs is die ooit een Formule 1-bolide mocht besturen. Als derde coureur van Minardi maakte de Israeliër niet alleen geen indruk, hij reed zichzelf voor schut.

Nissany had sowieso geen normale racecarrière. Hij was een succesvol zakenman en besloot in 2002, als 38-jarige, als hobby ook mee te doen in racecompetities. Hij reed vrijwel alleen maar rond in de Hongaarse Formule 2000, een klasse die niet veel voorstelde. Tussen 2002 en 2014 won Nissany vijf keer de titel in Hongarije, wat zorgde voor enorme populariteit in dat land.

Minardi nam Nissany begin 2005 aan als testcoureur. Waarschijnlijk vanwege het feit dat hij Israelisch is en dat voor exposure kon zorgen in dat land. Nissany moest het namelijk niet van zijn racetalent hebben. In 2004 deed hij mee aan een test op Silverstone en toen bleek dat de toen al veertiger geen grootse coureur was. Nissany, in de Jordan was maar liefst achttien seconden langzamer dan snelste man Kimi Räikkonen en zelfs teamgenoot Giorgio Pantano was hem ruim veertien seconden te snel af.

Toch gunde Minardi Nissany een enkele vrijdagtraining. Dat was voor de Hongaarse Grand Prix van 2005, in het land waar hij enorme populariteit genoot. De Formule 1-fan zag toen pas hoe, met alle respect, slecht de 42-jarige coureur was. Nissany hield vreemde racelijnen aan, reed anderen in de weg en was dus ook veel te langzaam. Dat lag ergens aan, zo dacht hij. 'Ik kom naar binnen, ik heb te veel grip', om vervolgens de grindbak in te rijden. Nee, Nissany kon er niet veel van, maar is wel een mooi cultfiguur. Check zijn enige Formule 1-kilometers hieronder.

0 claps
0 bezoekers

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meer nieuws